Siirry sisältöön

Jokainen perhe pystyy loistamaan oikeanlaisen tuen avulla!

Omien tarpeiden tunnistaminen auttaa perhettä saamaan oikeanlaisia palveluita. Oikea tuki – Loistava perhe -työkirja auttaa pohtimaan omia tuen tarpeita: Mistä asioista perheemme hyvä arki koostuu ja millä tavoin siitä tulisi vielä parempaa? Uskomme vahvasti, että oikeanlaisen tuen avulla jokainen perhe pystyy loistamaan!

Edelläkävijät-toiminnassa tehtiin viime vuonna selvitys siitä, miksi perheet putoavat palveluverkostosta. Olen avannut näitä syitä enemmän aikaisemmin keväällä julkaistussa blogisarjassa:

Selvityksen pohjalta huomattiin, että työntekijän on helpompi tukea asiakasta, jos asiakas tunnistaa itse tarpeensa ja tunteensa eri tilanteissa ja elämänvaiheissa. Tämä koskee sekä itsenäisesti tai asumisyksikössä asuvia että perheitä. Kun asiakas tunnistaa tarpeensa, on helpompi löytää kuhunkin tilanteeseen tarkoituksenmukainen ja aidosti hyödyllinen palvelu tai palvelujen kokonaisuus.

Aina ei ole kuitenkaan helppo tunnistaa tarvetta tai määritellä, millaista tukea itselle tai omalle perheelleen kaipaa. Varsinkin jos arki on hyvin kuormittavaa, pysähtyminen tuen tarpeen äärelle voi olla haastavaa.

Loistava perhe -työkirja auttaa tunnistamaan tarpeet

Loiste-hankkeen (2017–2020) aikana perheet ja työntekijät toivat ilmi juuri tätä asiaa: tuen tarpeiden määrittely oli vaikeaa. Näistä tarpeista ja keskusteluista syntyi Oikea tuki – Loistava perhe -työkirja koko perheen tuen tarpeiden pohtimiseen. Oppaan ajatuksena on, että sieltä voi täyttää juuri ne kohdat, jotka koskettavat omaa perhettä. Sen jälkeen voi kertoa tuen tarpeesta esimerkiksi sosiaalityöntekijälle tai verkostopalaverissa.

Koko opasta ei tarvitse täyttää eikä toki niitä kohtia, jotka eivät sillä hetkellä ole ajankohtaisia. Jokaisen osion lopussa on mahdollisuus kirjata yhteenvetosivulle konkreettisia askeleita ja tavoitteita. Työkirjan lopussa on etenemissuunnitelma tavoitteiden saavuttamista varten.

Toivomme, että jokainen perhe täyttäisi oppaan alussa olevan osion nimeltään ”Jaksaminen”. Pääsee jo pitkälle, kun on miettinyt, mistä asioista perheen hyvä arki koostuu ja millä tavoin perheen arjesta tulisi vielä parempaa. On tärkeää, että tuen tarpeiden rinnalla pohditaan myös perheen vahvuuksia ja voimavaroja arjen tueksi.

Myös työntekijät voivat käyttää opasta työnsä tukena yhdessä perheen kanssa selvittääkseen mahdolliset tuen tarpeet.

Uskomme vahvasti, että oikeanlaisen tuen avulla ihan jokainen perhe pystyy loistamaan!

Tilaa tai tulosta Loistava perhe -työkirja!

Blogin julkaisun kunniaksi jaamme rajoitetun erän työkirjaa niin perheille kuin työntekijöillekin.


Kirjoittaja Maisa Kosola työskentelee projektipäällikkönä Edelläkävijät-toiminnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi