QoLAB – Elämänlaatu edellä -hanke
Vammaispalveluiden lähtökohta on jo pitkään ollut palveluiden käyttäjälähtöisyys sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Tästä huolimatta palveluiden valvonta rajoittuu useissa maissa edelleen palveluita käyttävien ihmisten turvallisuuden ja terveyden vähimmäisvaatimuksiin. Keskeiseksi kysymykseksi palveluiden laadun valvonnassa tuleekin nostaa, miten palvelu vaikuttaa palvelua käyttävän ihmisen elämänlaatuun.
QoLAB-hankkeen tarkoitus on nostaa YK:n vammaissopimuksen mukaisesti elämänlaadun näkökulma mukaan palveluiden laadun arviointiin. Samalla hanke tukee ja kannustaa vammaisia henkilöitä ottamaan aktiivisen roolin ja osallistumaan päätöksiin, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä ja palveluihin, joita he käyttävät. Palveluntuottajat pääsevät kehittämään ja kokeilemaan elämänlaadun huomioimista palveluissaan aidossa yhteistyössä vammaisten henkilöiden ja heille tärkeiden ihmisten kanssa. ”Ei mitään meistä ilman meitä” -periaate kantaakin läpi hankkeen.
Tavoitteet:
- Kehittää työntekijöiden ja esihenkilöiden taitoja elämänlaadun huomioimisessa. Lisätä palveluntuottajien valmiuksia mitata palveluiden laatua
- Tukea ja kannustaa vammaisia henkilöitä ja heidän läheisiään aktiivisuuteen tuen laadun arvioinnissa
- Vahvistaa vuoropuhelua ja yhteistyötä valvontaviranomaisten kanssa
- Edistää laajamittaista elämänlaadun mallin ja siihen liittyvien työkalujen käyttöönottoa. Lisätä palveluita käyttävien henkilöiden elämänlaatua.
Hankkeen pääkohderyhmiä ovat:
- Palveluissa työskentelevät ammattilaiset (sosiaali- ja terveysalalla sekä kasvatus- ja opetusalalla)
- Palveluissa työskentelevät esihenkilöt
- Täysi-ikäiset vammaiset henkilöt ja heidän tukiverkostonsa jäsenet
- Lupa- ja valvontaviranomaistoimijat
Hankkeen toimenpiteet:
- Luodaan työkalupakki. Työkalupakissa (QoLSM) on käytännön ohjeita elämänlaadun varmistamiseksi ja arvioimiseksi palveluissa ja niiden valvonnassa.
- Järjestetään työpajoja. Työpajoja järjestetään palveluissa työskenteleville ammattilaisille ja heidän esihenkilöilleen, vammaisille henkilöille ja heidän tukiverkostoilleen elämänlaadun tukimallin hyödyntämisestä.
- Tehdään suositukset. Suositusten tavoitteena on edistää elämänlaadun varmistamisen ja arvioinnin mallin käyttöönottoa kansallisesti ja kansainvälisesti. Suosituksissa otetaan huomioon eri maiden paikalliset tekijät, kuten kulttuurierot, lainsäädäntö sekä resurssien riittävyys.
Kesto:
Joulukuu 2023 – marraskuu 2026
Kehittäjäkumppaneina hankkeessa toimivat:
- European Association of Service Providers For Persons With Disabilities (EASPD)
- Universidad Complutense de Madrid (UCM)
- Hand in Hand Foundation (HIH)
- C.E.C.D. Mira Sintra – Education Centre for Persons with Disabilities (CECD)
- Lebenshilfe Salzburg (LHS)