Päättyneet hankkeet
Kehittämishankkeemme tukevat erityistä tukea tarvitsevien ihmisten yksilöllistä elämää ja aktiivista kansalaisuutta. Tältä sivulta löydät listan päättyneistä hankkeistamme.
Poweria! (2021-2023)
Poweria! -hankkeessa tuimme monikulttuuritaustaisia, lievän kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea tarvitsevia ihmisiä löytämään oman opiskelu- ja työelämäpolkunsa.
Kun lapsi satuttaa (2020-2022)
Kun lapsi satuttaa -hankkeessa haimme keinoja ja ratkaisuja niiden perheiden elämään, joissa erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori käyttäytyy väkivaltaisesti muita perheenjäseniään kohtaan. Toteutimme hankkeen yhteistyössä Setlementti Tampere ry:n kanssa. Hankkeen jälkeen Kun lapsi satuttaa -työ jatkuu osana perheväkivaltapalveluita. Lisätietoa Setlementti Tampereen sivuilta https://www.perhevakivalta.fi/kun-lapsi-satuttaa-tyo/
Kun lapsi satuttaa – videoita Kehitysvammaisten Palvelusäätiön YouTube-kanavalla:
- Kun lapsi satuttaa – läheisen näkökulma vaiettuun asiaan (8:46)
- Kun lapsi satuttaa – ammattilaisen näkökulma vaiettuun asiaan (3:25)
Rahoitus: Hanke toteutettiin Sosiaali- ja terveysministeriön tuella STEAn kautta.
Yksi yhteinen lapsuus (2019-2021)
Yksi yhteinen lapsuus -hankkeessa (2019-2021) tuimme alakouluikäisen erityistä tukea tarvitsevan lapsen ja hänen perheensä osallistumista omaan lähiyhteisöönsä. Hanke toteutettiin Etelä-Karjalan alueella.
Rahoitus: Hanke toteutettiin Sosiaali- ja terveysministeriön tuella STEAn kautta.
Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön (KOP) -hanke (2019-2022)
Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön (KOP) -hankkeen tavoitteena oli lisätä kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia palkkatyöhön ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Hanke toteutettiin vuosina 2019-2022 Pirkanmaalla.
Rahoitus: ESR
BEYOND – kouluinkluusio tehdään yhdessä (2018-2021)
Kansainvälisen BEYOND-hankkeen (2018-2021) tavoitteena oli lisätä erityistä tukea tarvitsevien lasten osallisuutta ja inklusiivisten työmenetelmien käyttöönottoa kouluissa. Hankekumppaneina olivat EASPD (Belgia), Centre de la Gabrielle (Ranska), Katholiek Onderwijs Vlaanderen (Belgia), Chance B (Itävalta), C.E.C.D Mira Sintra (Portugali), University College Leuven-Limburg (Belgia).
Tutustu hankkeen tuotoksiin:
Maksuton BEYOND-verkkokurssi
EASPD: To Inclusive Education and Beyond
Rahoitus: Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma
ILLICO – itsenäisen elämän tueksi (2018-2021)
ILLICO-hankkeessa (2018-2021) tuettiin erityistä tukea tarvitsevien aikuisten itsenäistä elämää. Hankekumppaneina olivat Centre de la Gabrielle, Ranska, University Paris-Est Créteil, Ranska, The Institute for Community-based Social Services Foundation (ICSS), Bulgaria, Stewarts Care Ltd, Irlanti.
Rahoitus: Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma
LOISTE (2017-2020)
LOISTE-hankkeessa (2017-2020) etsimme ratkaisuja perheiden arkeen. Perheillä, joissa lapsella on jokin neuropsykiatrinen häiriö, on riski uupua ja syrjäytyä yhteisöistä ja yhteiskunnasta. Näiden perheiden arki on usein kuormittavaa.
Oikea tuki -loistava perhe -opas
Rahoitus: Hanke toteutettiin Sosiaali- ja terveysministeriön tuella STEAn kautta.
I Decide – Tuetun päätöksenteon lupaavat käytännöt
I Decide -hankkeen (2018-2020) tavoitteena oli vahvistaa kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeutta tuetun päätöksenteon avulla. Hankekumppaneina eri maissa olivat: Margarita vocational Training Center, Kreikka, EASPD, Belgia, Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Espanja, Social Care Training Ltd, Englanti, Fundació Campus Arnau d’Escala, Espanja ja Ergastiri Eidikis Agogis ”Margarita”, Kreikka.
Rahoitus: Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma
Itsenäiset – Hyvä elämä omassa kodissa (2018-2019)
Hankkeen tavoitteena oli kehittää erityistä tukea tarvitsevien ihmisten asumisvalmiuksia.
Yhteistyökumppaneina olivat Oulunkaaren kuntayhtymä, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, Kehitysvammaliitto sekä Verkkopotku ry.
Tutustu hankkeen tuotoksiin:
Työkirja tukiasumisen työntekijöille
Rahoitus: Hanke toteutettiin Sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoista.
Jotta kukaan ei jäisi yksin (2017-2019)
Hankkeen tavoitteena oli vähentää kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten yksinäisyyttä. Hanke toteutettiin yhteistyössä Sexpo-säätiön ja Autismisäätiön kanssa.
Tutustu hankkeen tuloksiin:
Ystävyyttä oppimassa -työkirja
Jotta kukaan ei jäisi yksin Facebook
Jotta kukaan ei jäisi yksin Instagram
Rahoitus: Hanke toteutettiin Sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoista.
AMiD – Access to services for Migrants with Disabilities (2018-2019)
Hankkeen tavoitteena oli tukea vammaisten maahanmuuttajien ja pakolaisten vastaanottoa ja kotoutumista EU:ssa. Hankkeessa on yhteensä 12 eri kumppania eri maista: EASPD (Belgia), CARDET (Kypros), AER (Ranska), SOLIDAR (Belgia), ChanceB (Itävalta), EDF (Belgia), ARCI (Italia), AEBR (Saksa), PRAKSIS (Kreikka), DPI (Italia), NCDP (Kreikka).
Tutustu hankkeen tuloksiin:
EASPD: What is AMiD? (sivusto on englanninkielinen)
Rahoitus: the European Union’s Asylum, Migration and Integration Fund
Taitojen ja osaamisen lisääminen tuen henkilökohtaistamisessa – SKILLS (2017-2019)
Hankkeen tavoitteena oli edistää erityistä tukea tarvitsevien ihmisten täyden kansalaisuuden toteutumista. Hanke toteutettiin yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa: Anffas (Italia), EASPD (Belgia), The Centre for Welfare Reform (Iso-Britannia) ja In Control Scotland (Iso-Britannia). Tutustu hankkeen tuloksiin:
EASPD: SKILLS – Improving Skills and Competencies in Self-Directed Support (sivusto on englanninkielinen)
Rahoitus: Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma
Implementing Inclusion in Schools – IIIS-projekti (2016–2019)
Hankkeen tavoitteena oli kehittää inklusiivista koulua erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Projektissa lisättiin peruskoulujen henkilöstön osaamista, jotta he voisivat paremmin edistää vammaisten lasten osallisuutta ja oikeuksia päivittäisessä työssään. Hankkeessa oli yhteensä 16 kumppania 5 eri maasta. Tutustu hankkeen tuloksiin:
Inkluusion toteuttaminen kouluissa -opas
Inkluusion toteuttaminen kouluissa -koulutusmoduulit
Implementing Inclusion in Schools – englanninkielinen verkkosivusto
Rahoitus: Erasmus+ EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma
Unlocking Freedom through Adult Education -projekti (2015–2018)
Kansainvälisen hankkeen tavoitteena oli kehittää aikuiskoulutusta erityistä tukea tarvitseville ihmisille ja heidän läheisilleen. Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat The Disability Federation of Ireland (Irlanti), Stewards Care (Irlanti), National University of Ireland Maynooth (Irlanti), Universite Paris XII Val de Marne (Ranska) ja Centre de la Gabrielle (Ranska) ja The Institute for Community-based Social Services Foundation (Bulgaria). Suomessa kumppaninamme oli Valkeakoski-opisto. Tutustu hankkeen tuloksiin:
Kouluttajan käsikirja
Rahoitus: Erasmus+ EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma
Eurooppalainen Vammaiskortti (2016-2017)
Hankkeen aikana luotiin edellytykset kortin käyttöönottoon Suomessa. Yhteistyökumppaneitamme hankkeessa olivat Kela, Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä suomalaiset vammaisjärjestöt. EU:n Vammaiskortti otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2018. Tutustu Vammaiskorttiin
Rahoitus: Euroopan komissio
Steps – Sharing the European Pathways (2015–2017)
Hankkeen tavoitteena oli jakaa kumppaneiden kokemuksia ja opittua tietoa laitosasumisen lakkauttamiseen liittyen viidestä eri maasta. Hankkeessa tuettiin vammaisia henkilöitä oman äänen vahvistamisessa ja koulutettiin henkilökuntaa ymmärtämään heidän tarpeitaan. Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Hand in Hand Foundation (Unkari), Social Care Training Ltd (Iso-Britannia), Fundatia Alpha Transilavana (Romania) ja inproof (Belgia)
STEPS – englanninkielinen verkkosivusto
Rahoitus: Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma
Yhdenvertaisuus lain edessä: Access to Justice (2014–2016)
Hanke pyrki lisäämään avustavien henkilöiden (kuten perheenjäsenten, ammattilaisten tai muiden tukihenkilöiden) sekä oikeuslaitoksen henkilöstön tietoa kehitysvammaisten ihmisten oikeuksista ja siitä, kuinka heitä voidaan tukea riittävästi. Tutustu hankkeen tuloksiin:
Opas oikeustoimikelpoisuuden käyttämisen ja oikeusjärjestelmän saavutettavuuden lupaavista käytännöistä
Rahoitus: Civil Justice Programme of the European Union
Yksi naapureista – Laitosasumisen lakkautus Suomessa (2012–2014)
Yksi naapureista -hankkeen päätavoitteena oli mahdollistaa kehitysvammaisten henkilöiden laitosasumisen lakkauttaminen. Tutustu hankkeen tuloksiin:
Ei laitos koskaan kotia voita
Yhteiset eurooppalaiset suositukset laitoshoidosta yhteisöllisiin palveluihin siirtymiseksi
Yksi naapureista – yhteisöllisen asumisen kustannusvaikuttavuuden arviointi
Rahoitus: Raha-automaattiyhdistys (RAY)
Kipinöitä (2012–2014)
Hankkeen tavoitteena oli edistää kehitysvammaisen ihmisen täysivaltaista yhteisön jäsenyyttä, lisätä suvaitsevaisuutta yhteiskunnassa ja parantaa kehitysvammaisten ihmisten yhteiskunnallista asemaa ja osallisuutta. Tutustu hankkeen tuloksiin:
Kipinöitä – tarinoita yhteisöllisyydestä
Lähemmäs – neljä polkua hyvinvoinnin paikalliseen rakentumiseen
Rahoitus: Raha-automaattiyhdistys (RAY)
Tiedän mitä tahdon! – Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäminen (2010–2013)
Tiedän mitä tahdon! -hankkeen aikana kokeilimme ja kehitimme henkilökohtaista budjetointia yhteistyössä kuntien, vammaisten ihmisten ja heidän läheistensä kanssa. yhteistyökumppaneita olivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja Vantaan kaupunki. Tutustu hankkeen tuloksiin:
Tiedän mitä tahdon! -hankkeen loppuraportti
Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämistyöstä
Rahoitus: Raha-automaattiyhdistys (RAY)
Make the Connection (2011–2013)
Hankkeen tavoitteena oli kerätä tietoa uusista ja jo olemassa olevista kommunikaatiokeinoista sekä –välineistä, jotka tukevat kehitysvammaisten henkilöiden elämää täysivaltaisina kansalaisina. Kumppaneinamme hankkeessa olivat Atempo BetriebsgesmbH (Itävalta), Arbeni (Tšekki), Associazione Scuola Viva onlus (Italia), Learning Disability Wales (Iso-Britannia)
Rahoitus: EU – Life Long Learning Programme – Grundtvig Partnership
Asumisen yksilölliset tukimallit (2008–2012)
Hankkeemme edisti kehitysvammaisten ihmisten yksilöllisiä asumisen ja elämisen edellytyksiä kehittämällä uudenlaisia, olemassa olevia palveluita täydentäviä ratkaisuja ja alueellisia palvelumalleja kehitysvammaisten ihmisten asumiseen.
Rahoitus: Raha-automaattiyhdistys (RAY)
Journey to Belonging (2011–2012)
Journey to Belonging -projektissa jaettiin tietoa viiden eri maan välillä kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä tukemisesta elämän eri muutosvaiheissa. Kumppaneitamme olivat National Federation of Voluntary Bodies (Irlanti), Center za usposabljanje delo in varstvo, Dolfke Bostjancic Draga (Slovenia), Réseau Handicap Domicile 77 (Ranska), Lebenshilfe Salzburg gemeinnützige GmbH (Itävalta).
Rahoitus: EU – Life Long Learning Programme – Grundtvig Partnership
Tasokasta koulutusta ja kehittyvää asumista (2009–2011)
Tasokasta koulutusta ja kehittyvää asumista -hankkeessa kehitettiin kehitysvammaisten ihmisten saamien asumispalveluiden laatua.
Rahoitus: Raha-automaattiyhdistys (RAY)