Siirry sisältöön

Sisarusten verkkokahvila tukee erityistä sisaruutta

Marjo Rikkinen

Läheisyhteistyön yhtenä muotona toteutamme aikuisille sisaruksille suunnattua vertaiskahvilaa. Verkossa jo pari vuotta toimineen kahvilan tarkoituksena on tarjota vertaistukea erityistä tukea tarvitsevan perheenjäsenen sisaruksille.

Näemme Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä ja KVPS Tukena Oy:ssä läheisyhteistyön tärkeänä työmme kulmakivenä. Perustajamme Kehitysvammaisten Tukiliitto on vahvasti omaisjärjestö, ja tästä kumpuaa myös meidän työssämme tärkeä yhteistyö läheisten kanssa. Työmme merkityksellisyys pohjaa siihen, että toimimme kehitysvammaisten tai muuten erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ja heidän perheidensä paremman elämän puolustajina.

Oma verkkokahvila sisaruksille

Läheisyhteistyön yhtenä muotona toteutamme aikuisille sisaruksille suunnattua vertaiskahvilaa.

Kahvilan idea syntyi Erityinen sisaruus -verkostossa käydyissä keskusteluissa eri toimijoiden kanssa. Nousi esille, että erityisten sisaruksille ei oikein ole tarjolla mitään vertaistoimintaa ilman tiettyyn teemaan keskittymistä. Koronan alla lähdimme suunnittelemaan toimintaa aluksi verkkoon, ja verkossa olemmekin sitten jatkaneet tapaamisia.

Jokainen tapaamiskerta lähtee käyntiin sillä, että joku sisarus kertoo heidän perheensä tarinaa ja omaa rooliaan erityisen sisaruksena. Hän voi nostaa esille myös jonkin tietyn teeman tai asian, joka häntä mietityttää tai pohdituttaa tai mihin itse kaipaisi peilailuapua.

Tämän jälkeen käydään pieni esittäytymiskierros, keitä on linjoilla sillä kerralla mukana. Kierroksen aikana jokainen voi myös kertoa jotakin omasta sisaruksestaan, jos on niin haluaa. Tämän jälkeen kaikki yhteinen keskustelu on hyvin vapaata ja avointa. Jokainen osallistuja voi osallistua keskusteluun oman halunsa mukaan. Keskusteluissa pureudutaan johonkin tiettyyn asiaan tai sitten puhutaan siitä, mikä kulloinkin porukkaa keskusteluttaa.

Erityinen ja vaativa sisaruus

Aikuisten sisarusten vertaiskahvilan tarkoituksena on tukea sisaruksia heidän vaativassa roolissaan.

Verkkokahvilan tarkoituksena on tukea sisaruksia heidän roolissaan kehitysvamman tai muun syyn vuoksi apua ja tukea tarvitsevan ihmisen sisaruksena. Oikeanlaisen ja jokaiselle sisarukselle hänen toivomansa tai haluamansa roolin löytyminen ei aina ole helppoa. Joku voi kipuilla asian kanssa paljonkin. Joku on voinut kaivata omaan elämää niin kovasti, että on muuttanut mahdollisimman kauas muusta perheestään. Joku toinen ei voisi kuvitellakaan asuvansa muualla, kuin missä tukea tarvitseva perheenjäsen asuu.

Sisaruuteen ei ole mitään oikeaa tapaa olla ja tehdä, siksi oman roolin löytäminen voi joskus haastaa ja vaatia pohdintaa monella tasolla. Tässä pohdinnassa ja niissä kipeissäkin asioissa vertaisen kanssa keskusteleminen voi olla juuri se, mitä sisaruksena joskus kaipaa. Sisarusten vertaiskahvila -toiminta on juuri näitä pohdintoja, ajatuksia ja ideoita varten laitettu pystyyn.

Tule tapaamaan toisia sisaruksia!


Kirjoittaja Marjo Rikkinen työskentelee ikäperhetoiminnan vastaavana asiantuntijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Kuvassa Marjo Rikkinen ja Kaisa Kokko. Kuva: Elina Leinonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi