Siirry sisältöön

Mie tahon täyttä elämää Pohjois-Karjalassa

Tomi Sillanpää

Haluamme lisätä kehitysvammaisten ihmisten ymmärrystä omasta ikääntymisestään. Vastaava asiantuntija Tomi Sillanpää kertoo uudesta Mie tahon täyttä elämää -hankkeestamme, joka tukee ikääntyvien kehitysvammaisten ihmisten työ- ja toimintakykyä Pohjois-Karjalassa.

Viime vuoden tammikuussa selvitimme päiväaikaisen toiminnan järjestämistä yli 65-vuotiaille tukea tarvitseville ihmisille. Useissa kunnissa oli tehty päätöksiä, joiden mukaan tälle kasvavalle ikääntyvien ryhmälle ei tarjota lainkaan päiväaikaista toimintaa. Huolestuimme tästä suuntauksesta ja halusimme tarttua aiheeseen. Tästä ajatuksesta syntyi siemen vuoden vaihteessa alkaneeseen Mie tahon täyttä elämää! -hankkeeseen.

Hankkeen toiminta-ajatuksena on mennä sinne, missä tukea tarvitsevat asiakkaamme ovat. Liikumme laajasti toiminta-alueellamme ja tapaamme ihmisiä heidän omassa arjessaan.

Ensimmäinen esittelykierros Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan tukipiiri järjesti helmikuussa perinteikkään Kohti täyttä elämää -seminaarin. Tänä vuonna teemana oli ”Unelmani ja työni muuttuvassa toimintaympäristössä”. Tapahtuma tarjosi ensimmäisen kerran hankkeellemme mahdollisuuden esittäytyä toiminta-alueellaan. Olimme myös mukana Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa luomassa osallistujille mahdollisuuden tehdä yhteisötaideteoksen unelmistaan.

Seminaari oli kaunis ja lämminhenkinen tapahtuma, joka tarjosi tällaiselle vähemmän viime aikoina Pohjois-Karjalassa työskennelleelle hienoja pilkahduksia alueen ihmisten elämään. Oli myös hienoa päästä kuulemaan tarkemmin yhteistyökumppaneidemme toiminnasta.

Käypä siekin katsomassa millaista tarjontaa löytyy Honkalampi-säätiön Arki digittää -hankkeelta!
Arki digittää -hanke

Kehitysvammaisen ihmisen ikääntyminen

Mie tahon täyttä elämää! -hankkeessa haemme ratkaisuja siihen, miten kehitysvammainen ihminen voi omassa elämässään ottaa paremmin huomioon ikääntymisen mukanaan tuomat vaikutukset. Kumppanina tässä työssä on Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote.

Alkavan vuoden aikana tulemme jalkautumaan Siun soten päivätoimintayksiköihin ja kohtaamaan alueen ikääntyviä kehitysvammaisia ihmisiä, sekä keskustelemaan heidän ikääntymisestään heitä kaikkein lähimpänä olevien ihmisten kanssa.

Samaisessa aiemmin mainitsemassani vertaistutkimuksessa haastatellut ikääntyvät tukea tarvitsevat kertoivat, että ei heidän kanssaan ole kukaan puhunut ikääntymisestä. Mehän puhumme!


Kirjoittaja Tomi Sillanpää toimii vastaavana asiantuntijana Mie tahon täyttä elämää! -hankkeessa.

Valokuva: Elina Leinonen

3 kommenttia artikkeliin “Mie tahon täyttä elämää Pohjois-Karjalassa

  • Voitko selvittää miten lievän älyllisen kehitysvamman saaneilla naisilla näkyy ikääntyminen ennen vaihdevuosia?

   Tuleeko kehitysvamman saaneena 40 vuoden iässä tarve järjestää tietyn kaavan mukaan väri kynät.

   • Hei Henna,

    Kiitos kysymyksistäsi! Se miten ikääntyminen näkyy on hyvin yksilöllistä, niin lievästi kehitysvammaisilla, kuin muillakin. En siis ikävä kyllä pysty näillä tiedoilla suoraan vastaamaan kysymyksiisi. Halutessasi voit kuitenkin laittaa minulle sähköpostia, niin voimme vaihtaa asiasta lisää ajatuksia.

    Jos haluaisit paremmin perehtyä ikääntymiseen liittyviin kysymyksiin, niin käypä tutustumassa ”Ikäännynkö minäkin” -verkkokurssiimme (https://kvps.fi/tapahtuma/ikaannynko-minakin-verkkovalmennus-3-kertaa-2/). Linkin takaa löytyvä valmennus on ikävä kyllä ehtinyt jo täyttyä, mutta syksyllä järjestämme samaisen valmennuksen uudestaan. Seuraile siis ihmeessä sivujamme jatkossakin!

    Terveisin,

    Tomi Sillanpää
    Mie tahon täyttä elämää! -hanke
    tomi.sillanpaa@kvps.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi