Siirry sisältöön

Itsemääräämisoikeus on elämänmittainen projekti

Itsemääräämisoikeudessa, ihan niin kuin vanhan talon kunnostamisessakin, jokaisen on löydettävä oma tiensä. Välillä se voi olla haastavaa, kun mielipiteitä on ympärillä niin monia. Heidi Hautala entisöi perheensä kanssa pohjalaistaloa ja pohtii samalla tämän elämänmittaisen projektin yhtäläisyyksiä itsemääräämisoikeuden kanssa.

Suuri osa elämästä kuluu täällä loputtomaan korjaamiseen, rakentamiseen, remontoimiseen ja siivoamiseen. Mutta elämä ei olekaan muuta kuin loputonta korjaamista ja kohentamista. Elämässä ei ole, eikä tule mikään koskaan valmiiksi. Niin se vain yksinkertaisesti on ja siihen on tyydyttävä.

J. Kaplinski

Tunteita puolesta ja vastaan

Asun perheeni kanssa vanhassa pohjalaistalossa, jota olemme jo pitkään entisöineet. Olen jo jonkun aikaa miettinyt, miten mielenkiintoisia yhtymäkohtia tässä perinnerakentamisen prosessissa on ollut omaan työhöni erityistä tukea tarvitsevien ihmisten itsemääräämisoikeuden parissa.

Ensinnäkin itsemääräämisoikeus samoin kuin vanhat talotkin aiheuttavat hyvin monenlaisia tunteita sekä ajatuksia, puolesta ja vastaan. Oman kokemukseni mukaan yleensä kielteisten reaktioiden taustalla vaikuttaa mahdollinen tiedon puute siitä, mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa tai merkitsee. Samalla tavoin vanhojen talojen kohdalla monesti nousevat esiin tietämättömyydestä johtuvat näkemykset, jotka harvoin vastaavat todellisuutta. Näissä tilanteissa on tärkeää, että tunnustamme ja tunnistamme omat tunteemme ja ajatuksemme ja jaamme ne toistemme kanssa. Tällä tavoin meillä on mahdollista haastaa omia ja toistemme näkemyksiä, jakaa tietoa sekä rakentaa yhteistä keskustelua.

Perinteitä arvostaen voidaan luoda myös uutta

Olemme pyrkineet kotiamme kunnostaessa kunnioittamaan ja tuomaan esiin sen rakentajien ammattitaitoa ja osaamista, joka on kestänyt jo yli 100 vuotta. Emme ole kuitenkaan rakentaneet museota, vaan kotia juuri meitä varten. Tämä tarkoittaa sitä, että prosessin edetessä säilytimme ja arvostimme vanhaa ja aitoa, mutta myös poistimme lopputuloksen kannalta haitallisia, vuosikymmenten aikana kerääntyneitä asioita. Samalla tavoin itsemääräämisoikeuden vahvistaminen tulisi mielestäni nähdä keinona kunnioittaa ihmisen asiantuntijuutta omassa elämässään sekä mahdollisuutena tukea ihmisen oman elämän ja arjen rakentamista juuri sellaiseksi kuin se kenelläkin on parasta tässä hetkessä. On tunnettava historiaa, mutta katsottava tulevaisuuteen.

Kunnioitus liittyy myös siihen, että arkielämän tilanteissa toimiessamme oman elämän asiantuntijoina, työntekijöinä tai läheisinä, kunnioittaisimme ja arvostaisimme myös toistemme ajatuksia ja näkemyksiä itsemääräämisoikeudesta tai hyvästä elämästä.

Myös itsemääräämisoikeus tarvitsee kivijalan

Kunnon kivijalka on ensiarvoisen tärkeä sekä itsemääräämisoikeudessa että vanhassa talossa ja itsemääräämisoikeuden kohdalla sitä rakentavat erityistä tukea tarvitseva henkilö itse, mutta myös häntä tukevat ihmiset yhdessä. Se miten oma itsemääräämisoikeus arjessa toteutuu, on kiinni siitä, mitä jokainen itse ja häntä lähellä olevat ihmiset ajattelevat itsemääräämisoikeudesta ja siitä mitä se oikeasti juuri omalla kohdalla merkitsee. Itsemääräämisoikeudessa, ihan niin kuin vanhan talon kunnostamisessakin, jokaisen on löydettävä oma tiensä. Välillä se voi olla haastavaa, koska mielipiteitä on ympärillä niin monia, että eksymme ja kadotamme oman ajatuksemme.

Mukana elämän kaikki sävyt

Itsemääräämisoikeus samoin kuin vanhan talon kunnostus on elämänmittainen projekti. Välillä kohtaa kirveleviä pettymyksiä, kun asiat eivät menekään toivotulla tavalla tai omat ajatukset ja toiveet eivät kohtakaan todellisuutta. Tämä kuuluu asiaan yhtä lailla kuin riemukkaat onnistumisen, rohkaistumisen ja unelmoinnin hetket.

Tarvitaan uskoa, toivoa ja kärsivällisyyttä. Itsemääräämisoikeus on osa arjen ja elämän joka hetkeä. Niinpä ei olekaan merkitystä elääkö elämäänsä piilopirtissä tai kartanomiljöössä, tärkeintä on se, että elämä tuntuu omalta, ainutlaatuiselta. Avaimet käteen-ratkaisu voi toimia joillakin, mutta itselleni talovanhuksen kanssa tehty matka on opettanut paljon itsestäni ja olen huomannut, että ehkä minussa on jotain paljon enemmän kuin olen kuvitellut. Samankaltaisia asioita tapahtuu myös silloin kun itsemääräämisoikeutta vahvistetaan. Avuksi itsemääräämisoikeuteen liittyvissä pohdinnoissa olen koonnut Oman elämän ohjaksissa-sekä Kansalaisuuden avaimet– työkirjat erityistä tukea tarvitseville ihmisille sekä työntekijöille, läheisillekin on vielä tulossa omansa. Käykäähän tutustumassa!

Lataa työkirjat tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi