Siirry sisältöön

Onneksi tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi

Työ tuntuu merkitykselliseltä silloin kun saa auttaa toisia oivaltamaan asioita. Hanna Rautiainen on saanut jakaa takojana omaa vaihtoehtoisten kommunikaatiomenetelmien erityisosaamistaan muille KVPS-konsernilaisille.

Aloitin työt Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnassa syksyllä 2017. Heti alusta alkaen oli selvää, että pääsen työssäni hyödyntämään osaamistani laajasti.

Ennen sosiaalialan opintojani työskentelin viittomakielen tulkkina ja viittomakommunikaation opettajana. Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointimenetelmät ovat aina olleet lähellä sydäntäni.

KVPS Takomon puitteissa olen päässyt jakamaan osaamistani – samalla oppien itsekin valtavasti. Takomo on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja Tukena Oy:n oma koulutusyksikkö, jonka kautta järjestämme koulutuspäiviä ja verkkokursseja. Kuka tahansa meistä saa jakaa Takomon kautta omaa erityisosaamistaan muille.

Kun saa toiset oivaltamaan…

Erityisen merkitykselliseltä omassa työssäni tuntuvat ne hetket, kun saan muut oivaltamaan, millaisia mahdollisuuksia vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmät voivat avata. Kun tukea tarvitseva henkilö, hänen läheisensä tai alan ammattilainen saa konkreettista tukea kommunikointiin.

Nämä oivallukset toimivan vuorovaikutuksen merkityksestä henkilön itseilmaisuun ja itsemääräämisoikeuteen ovat toisinaan käänteentekeviä. Toimiva vuorovaikutus ja toistemme ymmärtäminen edesauttaa vaikeiden tilanteiden syntymistä ja selvittämistä.

On ollut ilo huomata, että kommunikointiin kiinnitetään nykyään paljon huomiota. Varsinkin erilaisia vuorovaikutusmenetelmiä ja -malleja otetaan jatkuvasti enemmän käyttöön. Tällä alalla työskennellessä on tärkeää ymmärtää kommunikoinnin merkitys ihmisen elämään. Se kuuluu ammattiosaamiseen siinä missä esimerkiksi perusteet lääke- tai palvelujärjestelmäosaamisesta.

Jokainen kohtaaminen on uusi mahdollisuus

Olen päässyt jakamaan osaamistani muille työntekijöillemme erilaisten koulutuspäivien ja verkkokoulutusten muodossa. On ollut ilo päästä vierailemaan Tukenan eri palveluyksiköissä ja tavata eri tavalla kommunikoivia henkilöitä.

Korona-aika haastaa tietysti myös osaamisen jakamista. Käytämme työssä kasvomaskeja ja osa koulutuksista on täytynyt toteuttaa kokonaan verkkokoulutuksena. Kasvomaskit hankaloittavat ilmeiden ja eleiden tulkintaa.
Onnistuneen vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin avaintekijöitä ovat aika ja avoimuus. Useimmiten jo pelkkä kiireetön läsnäolo sekä rohkeus ja toisen rohkaiseminen riittävät alkuun pääsemiseksi.

Tässä työssä ei onneksi koskaan tule valmiiksi. Jokainen kohtaaminen antaa uuden mahdollisuuden löytää uusia kommunikaatiokeinoja. Myös uutta opittavaa tulee jatkuvasti mm. teknisten ratkaisujen ja sovellusten muodossa.

On hienoa saada olla mukana viemässä kommunikointiasioita eteenpäin. Yhdessä oppien ja toimivia keinoja jakaen edesautamme tukea tarvitsevien henkilöiden omannäköistä elämää.


Kirjoittaja Hanna Rautiainen työskentelee Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnassa Kun lapsi satuttaa -hankkeessa.


Osallistumme 30.8.-12.9. #OsaaminenNäkyviin -teemaviikoille kertomalla KVPS-konsernin tavoista kannustaa työntekijöitä tuomaan esiin omaa erityisosaamistaan. Viikkoja ovat suunnitelleet yhteistyössä Sitran kanssa Kansalaisopistojen liitto KoL ja Opintokeskus Sivis. Osaaminen näkyviin -viikot:

  • Innostaa ja kannustaa kaikkia huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi
  • Herättää julkista keskustelua siitä, että kyky tunnistaa omaa osaamista on yksi osallisuuden, toimijuuden, hyvinvoinnin ja työllistymisen ehto
  • Kokoaa monia toimijoita yhteisen sanoman äärelle

Tutustu Osaaminen näkyviin -viikkojen ohjelmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi