Lasten henkilökohtainen apu tarvitsee nyt erityishuomiota
Poimin Kupillinen keskustelua -verkkotapaamisen pohjalta kuusi teesiä lasten henkilökohtaisen avun kehittämiseen. Alle 18-vuotiaiden henkilökohtainen apu ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin aikuisten. Sen kehittäminen vaatii erityistä huomiota.
Kupillinen keskustelua -tapahtumassamme 22.11.2021 lakimies Tanja Salisma kertoi, että Suomessa henkilökohtaisen avun määrä on kasvanut muissa ikäryhmissä, mutta alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille myönnetty henkilökohtainen apu on junnannut paikoillaan.
Kuulimme tapahtumassa myös erittäin hyvät kokemuspuheenvuorot, joita pitivät Auli Leiniö, Anu Lönnqvist ja Elina Mäkikunnas.
On tärkeää saada parannusta nykytilanteeseen. Varsinkin paljon tukea tarvitsevat lapset ovat jääneet osallisuutta tukevissa palveluissa yhteiskunnassamme väliinputoajiksi.
Mitä voitaisiin tehdä? Aikaisemmista Kupillinen keskustelua -blogeista tuttuun tapaan olen koonnut puheenvuoroihin perustuen teesilistan, jota toteuttamalla päästään kohti yhdenvertaisempaa tulevaisuutta.
Kuusi teesiä lasten henkilökohtaisen avun kehittämiseen
- Muistetaan normaalisuusperiaate.
Normaalisuusperiaatteen mukaan lapsella on oikeus tehdä asioita ja toimia ilman vanhempiaan sellaisissa asioissa, joissa muut samanikäiset jo niin tekevät! - Työnantajana toimiminen ei saa olla avun saamisen edellytys.
Lapselta tai tämän vanhemmilta ei tulisi edellyttää työnantajana toimimista edellytyksenä henkilökohtaisen avun myöntämiselle. Kunnissa ja tulevilla hyvinvointialueilla tuleekin olla useampia eri henkilökohtaisen avun järjestämistapoja, joista on mahdollista valita lapselle soveltuvin vaihtoehto. - Hoidon, hoivan ja valvonnan tarve ei ole henkilökohtaisen avun este.
Henkilökohtaisen avun tarve perustuu tarpeeseen saada tehdä asioita itselleen merkityksellisiä asioita. Lapsen tai nuoren hoidon, hoivan ja valvonnan tarve ei ole henkilökohtaisen avun este. - Haastava käyttäytyminen ei ole henkilökohtaisen avun este.
Lapsen tai nuoren haastava käyttäytyminen ei saa olla este henkilökohtaisen avun saamiseen. - Tukihenkilötoiminta ei korvaa henkilökohtaista apua.
Tukihenkilö on tärkeä lisä osallisuutta tukeviin palveluihin, mutta henkilökohtaista apua se ei voi korvata. - Lapselle ja nuorelle oma koti lähes aina paras paikka asua.
Lapsen tai nuoren osallisuus voi toteutua esimerkiksi henkilökohtaisen avun palvelulla.
Kupillinen keskustelua on vuoden aikana noussut jatkuvasti tunnetummaksi henkilökohtaisen avun keskustelutapahtumaksi. Tässä viimeisimmässä tapaamisessamme oli mukana jo 44 osallistujaa: henkilökohtaisen avun käyttäjiä ja avusta kiinnostuneita, läheisiä, vammaispalvelujen työntekijöitä ja järjestöjen ammattilaisia.
Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan henkilökohtaisesta avusta!
Jos olet kiinnostunut henkilökohtaisen avun ajankohtaisista asioista, tule mukaan seuraavaan Kupillinen keskustelua -tapaamiseemme 27. tammikuuta. Silloin teemana on, miten kokemusnäkökulmia saadaan mukaan henkilökohtaisen avun kehittämiseen.
Tilaamalla uutiskirjeen saat lisää ajankohtaista tietoa henkilökohtaisesta avusta. Tilaa uutiskirje sähköpostitse Laurilta!
Kirjoittaja Lauri Kervinen kehittää henkilökohtaista apua yhteistyössä monien kumppaniemme kanssa.