Siirry sisältöön

Ihmisoikeudet vaativat huomiota ja tekoja joka ikinen päivä

Joulukuun 10. päivä vietetään kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää, jonka tarkoituksena on paitsi juhlistaa ihmisoikeuksia, myös muistuttaa meitä kaikkia siitä, että ihmisoikeudet eivät synny itsestään, vaan ne vaativat huomiota ja tekoja joka ikinen päivä.

Pohdin pitkään sitä, mitä tästä päivästä voisi kirjoittaa – sellaista, joka kuvaisi päivän merkitystä ja tarkoitusta. Keskiviikkoiltana tapasin muutaman vuoden tauon jälkeen vammaisaktivisti Teuvo Taipaleen, joka kuvasi päivän tarkoituksen paljon minua paremmin. Teuvo totesi, että vielä 40-50 vuotta sitten ei ollut sitä ihmiskäsitystä, joka tänä päivänä on. Varsinkin vammaisten henkilöiden elämässä monet asiat määrättiin ylhäältä päin.

Vasta myöhemmin on ymmärretty, että jokaisella ihmisellä on yhtäläiset ihmisoikeudet ja ihmisarvo. Tämä ymmärrys on rakentanut maailmaa ja vammaissopimuksen ratifioinnin myötä myös vahvempaa lainsäädäntöä, jossa vammaisilla ihmisillä on oikeus syrjimättömyyteen, yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen, esteettömyyteen ja saavutettavuuteen. 

Kansainvälisen ihmisoikeuksien päivän tarkoituksena on paitsi juhlistaa ihmisoikeuksia, myös muistuttaa meitä kaikkia siitä, että ihmisoikeudet eivät ole ja synny itsestään, vaan ne vaativat huomiota ja tekoja joka ikinen päivä.  Meitä kaikkia tarvitaan erityisesti siinä, että paljon tukea ja apua elämässään tarvitsevien ihmisten yhtäläiset ihmisoikeudet toteutuvat. Kuten Teuvo Taipale sen sanoi:

Vain silmistä voi lukea, onko ihmisellä hyvä vai huono olla.
Sitä olen halunnut edistää.

Teuvo Taipale

Tänä päivänä on siis erityisen hyvä hetki pysähtyä Teuvon ajatuksen äärelle ja katsoa toista silmiin:

Onko sinulla hyvä olla?

Miten me Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä edistämme ihmisoikeuksia?

Ihmisoikeudet ovat meillä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä läsnä arjessa. Toiminnallamme vaikutamme monin eri tavoin ihmisoikeuksien toteutumiseen: Tärkein työtämme ohjaava arvo on ihmisen kunnioitus, jonka teemme todeksi arjen kohtaamisissa.

Vahvistamme sitä, että tukea tarvitsevat ihmiset ja heidän perheensä voivat toimia oman elämänsä parhaina asiantuntijoina. Olemme vastuullinen ja luotettava yhteistyökumppani. Pidämme huolta henkilöstöstämme ja meillä voi tehdä merkityksellistä työtä.


Kirjoittaja Petra Rantamäki on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnan johtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi