Siirry sisältöön

Vapaa-ajan osallisuuden edistäminen tärkeänä teemana Itävallassa

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on mukana kansainvälisessä Erasmus+ rahoitteisessa ACCESS to Leisure -hankkeessa, jonka tarkoituksena on vahvistaa tukea tarvitsevien ihmisten vapaa-ajan osallisuutta. Hankkeen osallisuustiimi vieraili huhtikuussa Itävallassa. Risto Räkköläinen ja Auli Leiniö kertovat voimauttavasta viikosta.

Mielekäs vapaa-aika on tärkeä osa ihmisen elämää. Se rytmittää arkea, tukee hyvinvointia ja sillä on useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteys elämänlaatuun.Oikeus vapaa-aikaan on kirjattu myös osaksi YK:n Ihmisoikeuksien yleismaallista julistusta sekä Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Siksi on tärkeää huolehtia, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuudet oman näköiseen vapaa-ajan viettoon.

Kansainvälinen ACCESS to Leisure -hanke järjesti huhtikuussa viikon mittaisen koulutusjakson tukea tarvitseville ihmisille Itävallan Grazissa, jossa työskenneltiin näiden teemojen parissa.

Miten tulla vapaa-ajan mahdollistajaksi?

Grazissa vierailun aikana pohdimme vapaa-ajan osallisuuteen liittyviä kysymyksiä, kuten sitä, miten tukea tarvitsevat ihmiset itse voisivat toimia vapaa-ajan mahdollistajina ja auttaa toisiaan löytämään elämäänsä mielekästä ja merkityksellistä tekemistä.

Pohdimme teemaa monesta eri näkökulmasta:

  • Miten sellainen henkilö, joka ei osaa käyttää internettiä voi löytää tietoa itseään kiinnostavista vapaa-ajan aktiviteeteista?
  • Entä mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jotta pääsee kokeilemaan uutta harrastusta?
  • Mihin tarvitsen apua ja keneltä sitä pyydän?

Yhteisen tekemisen äärellä on helppo ystävystyä

Viikon aikana oli mahdollisuus päästä kokeilemaan yhdessä erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Ohjelmassa oli esteetöntä seinäkiipeilyä, aarteenmetsästystä Grazin keskustassa mobiilisovelluksen avulla sekä vierailu tiedetoiminnan keskus CoSa:ssa ja upeassa Eggenbergin linnassa.

Mukana tapaamisessa oli sekä tukea tarvitsevia ihmisiä että hankkeen työntekijöitä viidestä eri maasta: Suomesta, Itävallasta, Unkarista, Belgiasta ja Sloveniasta. Porukka hitsautui viikon aikana hyvin yhteen, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollutkaan. Tunne yhteenkuuluvuudesta riitti.

Viikko osoittikin myös tärkeän vapaa-ajan osallisuuteen liittyvän seikan – yhteisen tekemisen äärellä on helppo ystävystyä.

Jälleennäkeminen oman innoittajan kanssa

Suomen tiimin mukana matkalla ollut Auli Leiniö oli jo miettinyt ennen matkaa, mitä odotuksia hänellä oli. ”Haluaisin juoda jonkun hienon drinkin, syödä Sacherkakkua sekä tavata innoittajani Melanien, jonka tapasin Grazissa vuonna 2012”.

Kaikki osat Aulin suunnitelmasta toteutuivat, mutta yksi oli ylitse muiden. ”Kivointa oli Melanien tapaaminen. Kerroin, että hänen ansiostaan olen hakenut KVPS:lle töihin ja otettiin yhteiskuva. Se oli mulle tosi tärkee juttu.”

”Tää voimauttaa mua tää homma”

Istumme Suomen tiimin kanssa junassa matkalla Grazista Wieniin ja mietimme mennyttä viikkoa. Anu Lehtonen kertoo tähtihetkekseen sen, kun sai puhua Itävallan hanketyöntekijä Priskan kanssa englantia ja kertoa omista reissusuunnitelmistaan ja tavoitteistaan. ”Tää voimauttaa mua tää homma, kun huomaa kuinka paljon muistaa englannin sanoja ja pääsee tutustumaan uusiin mukaviin ihmisiin. Tulee niin hyvä olo”.

Aulin avustajana matkassa mukana ollut Kirsi Mannila tiivistää tunnelmansa ”Olo on etuoikeutettu, että sai olla Aulin myötä mukana. Imin kaiken, mitä sain ammatillisessa mielessä ja muutenkin. Haluan olla tulevaisuudessakin mukana, että ihmiset saisivat itse vaikuttaa vapaa-aikaansa”.


ACCESS to Leisure -hanke on tehnyt selvityksen tukea tarvitsevien ihmisten vapaa-ajan osallisuudesta. Voit lukea selvityksen englanniksi tästä linkistä!
Selvitys tukea tarvitsevien ihmisten vapaa-ajan osallisuudesta


Kirjoittaja Risto Räkköläinen työskentelee Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnassa ja on osa ACCESS to Leisure -hankkeen projektitiimiä.

Kuva: Doris Lösch

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi