Siirry sisältöön

Työhönvalmennuksen kehittämisessä huimia edistysaskeleita Pirkanmaalla

Kehitysvammaisten ja tukea tarvitsevien työhönvalmennus ja työllistyminen kehittyvät lupaavasti Pirkanmaalla. Pirkanmaan palkkaamo on kehittämistyössä kuntien tukena.

Pirkanmaan palkkaamo -hankkeemme (ESR 2021–2023) myötä Kehitysvammaiset osatyökykyiset palkkatyöhön (KOP) -hankkeen luomat toimintamallit leviävät nyt eteenpäin. Pirkanmaan palkkaamo on lähtenyt aktiivisesti tukemaan Pirkanmaan alueen kuntia kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea tarvitseville kohdistettujen työhönvalmennuspalvelujen aloittamisessa ja kehittämisessä.

Kuntien ja eri organisaatioiden työhönvalmentajille sekä tuleville työhönvalmentajille tarjottiin menneen vuoden aikana koulutuskokonaisuus, joka päättyi kesän kynnyksellä kehittämistehtävien esittelyyn. Kehittämistehtävien perusteella Pirkanmaalla on jo otettu ja ollaan ottamassa hurjia edistysaskelia kohti tuloksellisen työhönvalmennuksen laajempaa toteuttamista.

Työhönvalmentajien iloinen porukka koulutusprosessin päättyessä.

Koulutuksen jälkeen työhönvalmentajat eivät jää yksin. Pirkanmaan palkkaamo tarjoaa verkostoitumismahdollisuuksia, vertaistukea ja yksilöllistä ohjausta. Työhönvalmentajien työtä tukemaan ollaan kehittämässä myös toimintamallia, jossa Pirkanmaan palkkaamo kontaktoi työnantajia ja välittää tiedon mahdollisesti löytyneistä työpaikoista työhönvalmentajien verkostolle, jolloin juuri kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea ja apua tarvitsevat löytävät lisää mahdollisuuksia palkallisiin työpaikkoihin.

Työhönvalmentaja Jenni Kujansivu, työllisyyspalvelujen omavalmentaja Piia Hannila ja työllistynyt Aapo Palsinajärvi.

Kehitysvammaliitto on arvioinut Suomessa työikäisten kehitysvammaisten ihmisten työllisyysasteeksi noin 2%. Pirkanmaan palkkaamon tekemän selvityksen perusteella Pirkanmaan alueen vammaispalveluiden piirissä olevista täysi-ikäisistä kehitysvammaisista ihmisistä palkallisessa työssä on noin 4–5%. Vaikka selvityksien kohderyhmän pieni eroavaisuus ja virhemarginaali otettaisiin huomioon, niin voidaan todeta, että Pirkanmaalla ollaan menossa hyvään suuntaan.

Tämän selvityksen perusteella myös avotyötoimintaa järjestetään Pirkanmaalla vähemmän kuin koko Suomessa keskimäärin. Viime vuosina avotyötoimintaa ollaan pyritty vähentämään tai lakkauttamaan kokonaan useissa kunnissa Pirkanmaan alueella ja panostettu palkallisten työsuhteiden tukemiseen.



Kirjoittaja Jenni Kujansivu työskentelee Pirkanmaan palkkaamo -hankkeessa suunnittelijana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.