Siirry sisältöön

Tuukka Liimola erityislasten asiantuntijana Pariisissa

EU:n ministerikonferenssissa keskusteltiin lapsitakuusta, joka turvaisi eri maiden lapsille tasa-arvoiset olosuhteet. Kansainvälisten yhteyksiemme kautta Tuukka Liimola pääsi mukaan eri maista tulleiden lasten asiantuntijaryhmään. Mahdollisuus vaikuttaa lasten asemaan tuntui lapsista todella tärkeältä.

Pariisissa pidettiin maaliskuussa EU:n ministerikonferenssi, jossa keskusteltiin EU:n lapsitakuusta (Child Guarantee). Paikalla oli EU-maiden perheasioista vastaavia ministereitä, valtiosihteereitä ja virkamiehiä, lasten asioita hoitavien järjestöjen edustajia sekä viidentoista lapsen kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Suomea konferenssissa edustivat erityisen tuen lapsi Tuukka Liimola ja avustajana toiminut äitinsä sekä sosiaali- ja terveysministeriön Lapset ja nuoret -osaston johtaja Anna Cantell-Forsbom.

EU:n lapsitakuun tarkoituksena on turvata kaikkien EU-maiden lapsille tasa-arvoiset olosuhteet eli oikeus kotiin, riittävään ravintoon, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Erityistä huomiota kiinnitetään sellaisiin lapsiin, jotka muutoinkin ovat haavoittuvassa asemassa.

Lapset kertoivat heikossa asemassa olevien lasten elämästä

Tuukka Liimola päätyi Child Guarantee -konferenssiin Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja European Association of Service Providers for Persons with Disabilities EASPD:n kautta. Muut ryhmän lapset olivat Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Maltalta, Romaniasta ja Bulgariasta.


Lapset puhuivat ministerikokouksessa omaan elinpiiriinsä kuuluvien heikommassa asemassa olevien lasten asioista. Puheissa tulivat edustettua niin vammaiset, koulupudokkaat, maahanmuuttajat, paperittomat, sijoituslapset kuin köyhät lapsiperheetkin. Ministerit kommentoivat lasten esiin nostamia aiheita ja ne toivottavasti jäivät mieliin ja huomioidaan valmistelussa olevissa Child Guaranteen kansallisissa versioissa.

Ministerikonferenssiin osallistuneet lapset tapasivat jo etukäteen Teams-kokouksissa. Myös isäntänä toiminut Ranskan perheministeri Adrian Taquet oli mukana yhdessä etätapaamisessa ja oli konferenssipaikalla toivottamassa lapset tervetulleeksi.

Lapsidelegaatio aikuisineen viihtyi hyvin yhdessä, eikä toisista olisi malttanut erota niin pian. Mahdollisuus päästä yhdessä vaikuttamaan lasten asemaan EU:ssa tuntui todella tärkeältä.

Tuukka Liimola puhui yksilöllisestä opetuksesta ja terveydenhuollosta

13-vuotias lievästi kehitysvammainen Tuukka Liimola kertoi puheessaan, ettei osaa vielä lukea, mutta harjoittelee kovasti. Numeroiden kirjoittaminen on alkanut sujua, mutta laskeminen on työlästä. Tuukka tarvitsee pienryhmää ja yksilöllistä opetusta, sillä normaalissa kouluryhmässä hän ei voisi harjoitella niitä asioita, jotka ovat hänelle vaikeita.

Olisi tärkeää, että kaikki lapset saisivat riittävästi apua koulussa.

Tuukka Liimola


Tuukka puhui myös terveydenhuollon tärkeydestä. Hänellä on 1-tyypin diabetes. Kun hän saa tarvitsemansa verensokerisensorit, insuliinipumput ja muut hoitotarvikkeet, käy säännöllisesti kontrollissa sairaalan poliklinikalla ja jaksaa hoitaa oman osuutensa, ei diabetes juuri rajoita hänen elämäänsä. Ilman kunnollista terveydenhoitoa ei Tuukan arki kuitenkaan voisi toimia.

Lasten tehtävänä oli tuoda tullessaan myös jokin itse tehty taideteos. Tuukka esitteli videon, jonka hänen oma pienryhmänsä Lempoisten koulussa Lempäälässä oli tehnyt. Siinä oppilaat esittivät itse sanoittamansa koulunkäynnistä kertovan laulun.


Kirjoittaja Päivi Liimola on lempääläisen Tuukka Liimolan äiti ja toimi hänen avustajanaan ministerikonferenssissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi