Siirry sisältöön

Täyttä elämää ikääntyville kehitysvammaisille ihmisille

Hallituksemme puheenjohtaja Jyrki Pinomaa iloitsee voimaantumisen tunteesta, jonka tukea tarvisevien ihmisten ikääntymistä käsittelevä seminaarimme sai hänessä aikaan. Myös omien poikien kohdalla tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.

Oma koti. Se, että on ystäviä. Mahdollisuus tehdä omia valintoja. Tuntea olevansa hyvä jossakin. Kuulua johonkin.

Jos kysytään ihan keneltä tahansa, ovat nämä kaikki varmuudella asioita, joita jokainen meistä haluaa. Myös kehitysvammaiset ihmiset. Myös ikääntyvät kehitysvammaiset ihmiset.

Uusia oivalluksia Mie tahon täyttä elämää! -seminaarista

Osallistuin marraskuun puolivälissä Mie tahon täyttä elämää! -hankkeen lämminhenkiseen ja anniltaan antoisaan seminaariin Joensuussa. Seminaarin asiantuntevat ja asiasisällöltään aihepiiriä kattavasti käsitelleet puheenvuorot johdattelivat osallistujat ikääntymisen tematiikkaan, huolella harkitusti ja askel akseleelta.

Ilokseni totesin, että seminaariosallistujien joukossa oli alan ammattilaisten, kohderyhmään kuuluvien sekä läheisten lisäksi runsaasti myös Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Monet päivän kuluessa kirvonneet kehittämisajatukset upposivat otolliseen maaperään, tuleviin sote-ammattilaisiin.

Alustuspuheenvuorot ja laajaa asiantuntemusta edustava paneelikeskustelu kohtasivat kuulijoidensa kokemusmaailman. Keskustelutuokioissa onnistuttiin oivallisesti sukeltamaan syvemmälle aiheeseen ja sillä tavoin erinomaisesti edistämään osallistujien, sekä oppimisen että osallisuuden kokemusta.

Mie tahon täyttä elämää! -hankkeen tuottamat toiminnassa testatut työkalut tulevat todelliseen tarpeeseen. Niiden avulla on helppo jatkaa hankkeen tavoitteiden viitoittamalla väylällä. Työpajamalli on vaivatta otettavissa käyttöön missä tahansa toiminta- tai työkeskuksessa.

Tulevaisuus täynnä myös mahdollisuuksia

Tiivisohjelmaisen matkavuorokauden päätteeksi istun InterCityn yläkerrassa junan kiitäessä kaamosmaisessa kajossa kohti kotiseutua.

Koen vahvaa voimaantumisen tunnetta. Koen omien poikieni osalta tulleeni tietoisemmaksi tulevaisuuden haasteista, mutta samalla myös mahdollisuuksista.

Koen iloa kaikista kohtaamisista, niin jo entuudestaan tuttujen kuin uusienkin tuttavuuksien kanssa. Koen kasvavaa kiitollisuutta osallisuudestani Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistyön kentässä. Koen ylellistä ylpeyden tunnetta koko säätiön ylivertaisesta yhteisöstä ja sen edelläkävijyydestä.

Kiitos kokemuksesta! Mie ihan varmasti tahon täyttä elämää!

Kuvassa Jyrki Pinomaa perheineen.

Mie tahon täyttä elämää -hankkeen videoita ikääntymisestä


Kirjoittaja Jyrki Pinomaa on kahden kehitysvammaisen aikuisen pojan isä ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallituksen puheenjohtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi