Siirry sisältöön

”Sitä tuntee olevansa tarpeellinen ihminen”

Anu Lehtonen sai työpaikan Niemenrannan Salesta Tampereelta. Tukena työssä on ollut työhönvalmentaja Tomi Sillanpää KOP-hankkeestamme. Nyt Anu ja Tomi keskustelevat siitä, mitä työssäkäynti heille merkitsee. Lue mainio blogi!

Tomi Sillanpää:
”Myö tutustuttiin Anun kanssa viime helmikuussa, kun siirryin töihin Kehitysvammaisten Palvelusäätiöön ja minusta tuli hänen työhönvalmentajansa. Suuri osa viime vuotta vietettiin tapaillen työn merkeissä kerran viikossa. Täydennettiin Anun CV:tä ja laitettiin menemään paljon hakemuksia eri paikkoihin.”

”Miten siusta Anu meidän vuosi meni?”

Anu Lehtonen:
”Mun mielestä tuntu turhauttavalta, kun ei sitä työpaikkaa saanut vaikka yritettiinkin saada. Musta tuntui, että korona vaikutti töiden saamiseen. Pääsin vuoden aikana muutamaan haastatteluun, mutta työpaikkoihin ne ei johtaneet. Vuosi oli tylsä ihan suoraan sanottuna, mutta olihan siinä yksi kohokohta; reissu Pohjois-Karjalaan patikoimaan ja nauttimaan eri kansallispuistoista.”

”Viime vuoden loppupuolella onneksi sain aloittaa työnteon. Työni on hyllytystä kaupassa. Työpaikan löytäminen oli kivinen tie, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.”

”No, miten sää oot kokenut tän meidän työhönvalmennuksen?”

Tomi Sillanpää:
”No, miusta on ollut tosi hienoa tutustua sinuun, Anu, ja oon itsekin tuntenut, että oon saanut paljon näistä meidän yhteisistä hetkistä. On ollut hienoa keskustella siun kanssa kaikenlaisista asioista. Välillä ollaan yhdessä ihmetelty juttuja, välillä ollaan oltu vihaisia eri näköisistä asioista, välillä taas iloisia. Kaiken kaikkiaan miun mielestä meillä oli hieno vuosi ja hyvä yhteistyö. Olin tosi iloinen, kun lopulta löydettiin siulle sopiva työpaikka.””Miltä se uusi työpaikka on tuntunut?”

Anu Lehtonen:
”Aluksi ajattelin, että ei tuu hyllyttämisestä yhtään mitään, enkä osaa. Pikkuhiljaa olen oppinut, ja parasta on ollut se, että työkaverit tulee auttaan tarvittaessa. Tässä työssä on ollut hyvää ainakin se, että oon saanut palautetta työkavereilta. Huumoriakin on ollut, ja se on hyvä asia.”

Tomi Sillanpää:
”Joo, tuo että saa töissä palautetta on kyllä tosi tärkeää. Muuten sitä miettii itse, että mikähän on kun ei kukaan kommentoi omia tekemisiä. Tulee sellainen epävarma olo.”

Anu Lehtonen:
”Töissä on tärkeää, että on yhdessä tekemistä ja yhteistyötä. Yhteistyössä on voimaa, siitähän se kaikki lähtee.”

Tomi Sillanpää:
”Miustakin yks parhaita asioita töissä käymisessä on se, että on työkavereita, joitten kanssa pääsee vaihtamaan ajatuksia ja jakamaan omaa arkeaan, toki työnteon lomassa. Työ antaa sisältöä elämään, ainakin kun löytää sen itselle sopivan työn ja työpaikan.”

”Mitä työ sinulle merkitsee Anu?”

Anu Lehtonen:
”Ensinnäkin työ merkitsee sitä, että saa aamulla herätä, tehdä aamutoimet ja lähteä töihin. Sitä tuntee olevansa tarpeellinen ihminen, kun saa kantaa kortensa kekoon yhteiskunnan hyväksi. Mitä pidempään työ jatkuu, niin sen parempi, koska ei tarvitse sitten miettiä työttömyyttä. Palkkakin on kiva asia, koska on kuluja, jotka on helpompi maksaa kun saa palkkaa. Saattaa jäädä jotain jopa säästöönkin, vaikkapa johonkin matkaan. Ei tarvitse myöskään jäädä kotiin lorviin, kuluu aika paremmin.”

”Miltäs sinusta on Tomi tuntunut sinun uusi työ työhönvalmentajana?”

Tomi Sillanpää:
”Ihan niinku sie Anu sanoit, niin miullekin on tietty tärkeää, että pääsee olemaan osa jotakin. Jokainen ihminen tarvitsee sen tunteen, että on tarpeellinen, tuli se sitten työstä tai jostain muualta. Kulunut vuosi KVPS:llä oli työelämäni parhaita ja tuli semmonen olo, että oon semmosessa paikassa, jossa minun kuuluukin olla. Nyt on tietenkin haikea olo, kun hanke päättyy helmikuun loppuun, ja monen asiakkaan kanssa yhdessä aloteltu polku päättyy.”

Anu Lehtonen:
”Niin kyllä se mullakin on semmonen olo, että vastahan tämä alkoi ja nyt jo päättyy.”

Tomi Sillanpää:
”Jatkossa meidän täytyy sitten pitää yhteyksiä ihan muuten kuin tämän työhönvalmennuksen merkeissä.”

Anu Lehtonen:
”Nimenomaan, käydään vaikka kahveilla!”


Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön (KOP) -hankkeen tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia palkkatyöhön ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2022. Lue lisää KOP-hankkeesta!


Kirjoittajista Anu Lehtonen on ollut Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön (KOP) -hankkeessa asiakkaana heinäkuusta 2019 lähtien. Hän on nyt toisessa hankkeen aikana löydetyistä työpaikoistaan.

Tomi Sillanpää on työskennellyt KOP-hankkeessa työhönvalmentajana helmikuusta 2021 lähtien.

Valokuva: Miisa Moisio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi