Seniorit tapaavat verkossa
Miten tavoittaa työtoiminnoista jo pois jääneet tai koronan kotiinsa sulkeneet tukea tarvitsevat ikäihmiset? Voisivatko seniorit tavata toisiaan verkossa? Siitä se ajatus lähti. Nyt seniorit ovat tavanneet jo pari vuotta kerran kuussa verkon välityksellä. Marjo Rikkinen kertoo onnistuneista kokemuksista.
Miten me voisimme tavoittaa niitä ikääntyneitä tukea tarvitsevia ihmisiä, jotka ovat jo päättäneet työtoiminnoissa käymisen? Entä niitä ikääntyneitä, jotka koronan alla jäivät entistä enemmän kotiinsa? Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ikäperhetoiminta pohti näiden ikäihmisten tavoittamista syksyllä 2020.
Pienen ideariihen myötä syntyi idea tavata senioreita verkossa.
Seniorien onnistuneet verkkotapaamiset
Sovimme ensimmäisen Seniorit verkossa -päivän parin viikon päähän ja markkinoimme toimintaa omiin asumispalveluyksiköihimme. Mukaan tuli useita koteja ja kymmenkunta senioria eri puolilta Suomea. Tapaamiset saivat hyvän vastaanoton, ja vakiintuivat nopeasti kerran kuussa tapahtuviksi. Niitä on jatkettu hyvällä sykkeellä.
Seniorit verkossa -toiminta lähti ennaltaehkäisevästä ajatuksesta, miten me voisimme verkkovälitteisesti tukea senioreita ja heidän kanssaan työtä tekeviä pitämään huolta liikunnasta ja aivojen aktivoinnista. Niistä tärkeistä asioista, joiden tiedetään tutkimustenkin mukaan pitävän meitä paremmassa kunnossa ja siirtävän mahdollista muistisairauden alkamista pidemmälle tulevaisuuteen.
Nyt seniorit ovat tavanneet verkossa pari vuotta kerran kuussa.
Toimintaa markkinoidaan pienimuotoisesti omien verkkosivujemme kautta. Mukana on upeasti asumisyksiköitä eri puolilta Suomea Sallasta Imatralle ja Turusta Veteliin. Keskimäärin mukana on noin 10 tukea tarvitsevaa asiakasta ja jokaisesta yksiköstä yksi työntekijä, joka toimii yhteyksien ja mikrofonin avaajana. Ohjaaja myös tulkitsee mahdollisia kommunikoinnin haastetilanteita ja keskusteluttaa omaa porukkaansa meidän esille nostamista asioista.
Toiminnassa mukana olevat asumisyksiköt ovat koonneet oman yksikkönsä seniorit yhden tietokoneen äärelle, mitään erityisiä välineitä, kameroita tai kokouskaiuttimia ei siis välttämättä ole tarvinnut etsiä. Mukaan voi toki tulla myös itsenäisesti. Myös toimintakeskukset ovat aktiivisesti mukana.
Tapaamisten ajankohta on ollut hyvin vakiintunut:
Tapaamme kerran kuussa perjantaisin kello 14-15.
Lempimusiikkia, liikuntaa ja päivän teema
Jokainen tapaaminen pyörähtää käyntiin jonkun mukana olevan lempimusiikilla. Tämän jälkeen toinen toimintaa pyörittävistä työntekijöistä on pohtinut tapaamiselle jonkinlaisen liikunnallisen tuokion. Liikkuminen tapahtuu pääsääntöisesti istualtaan, mutta asioita voi myös halutessaan tehdä seisten. Tämän jälkeen toinen työntekijä on pohtinut jonkinlaisen aivoja aktivoivan toiminnan. Katsotaan vaikka aluksi erilaisia kuvia ja seuraavassa kuvassa jokin osa onkin kadonnut. Pohditaan, mitä kuvasta on tippunut pois.
Toimintojen suunnittelussa käytämme paljon Vanhustyön Keskusliiton Vahvike.fi ja RyhmäRenki -sivustoja.
Jokaisella tapaamisella on jokin teema, josta meillä voi olla vierailija tai sitten me voimme keskustella jostakin ajankohtaisesta teemasta tai asiasta. Tapaamiset ovat siis joka kerta vähän erilaisia. Toimintatapaamme kuuluu myös, että tapaamisen jälkeen lähetämme kaikille verkostossa mukana oleville diat, joita olemme käsitelleet ja linkit, mistä materiaalia on otettu. Näin asioihin voidaan mahdollisuuksien mukaan myös palata yksiköissä.
Seniorit on tämän toiminnan myötä tavoitettu yllättävän hyvin.
On ollut mukava huomata, että toiminta tavoittaa koko ajan myös uusia toimijoita ja saamme mukaan uusia senioreita eri puolilta Suomea.
Lähde mukaan Seniorit verkossa -toimintaan!
Seuraava Seniorit verkossa -tapaaminen on 24.3.2023 kello 14-15.
Seuraava Seniorit verkossa -tapaaminen
Mukaan pääsee ilmoittautumalla Marjolle:
Kirjoittaja Marjo Rikkinen työskentelee ikäperhetoiminnan vastaavana asiantuntijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.
Valokuva: Elina Leinonen