Siirry sisältöön

Omaishoidon tuki tarvitsee remontin!

Suomen omaishoidon verkosto vaatii, että omaishoidon lainsäädäntöä uudistetaan ja että omaishoidon tuen palkkioita korotetaan riittävästi. Omaishoidon kehittäminen on keskeinen tehtävä eduskunnassa seuraavalla hallituskaudella.

23.9.2022 Suomen omaishoidon verkoston kannanotto THL:n ehdotuksesta kansallisista omaishoidon tuen myöntämisperusteista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tehnyt selvityksen ja ehdotuksen omaishoidon tuen kansallisista myöntämisperusteista. Tällä hetkellä kunnilla – ja jatkossa hyvinvointialueilla – on vapaus lain puitteissa määritellä kriteerit omaishoidon tuen saamiseksi. Tämä aiheuttaa paljon alueellista epätasa-arvoa siinä, ketkä saavat omaishoidon tukea ja minkä tasoisena.

Verkosto kiittää, että omaishoidon myöntämisperusteita on nyt tehty uudet suositukset. Seuraamalla niitä hyvinvointialueilla yhä useampi omaishoitaja pääsisi tuen piiriin. Uusissa suosituksissa on myös paremmin huomioitu työssäkäyvät omaishoitajat ja psyykkisesti sairastuneiden läheiset.

Tuen taso on ehdotuksessa kuitenkin riittämätön etenkin ylimmässä palkkioluokassa, eikä suosituksessa huomioida riittävästi hoidon vaativuutta. Lakia pitäisi muuttaa niin, että myöntämiskriteerien täyttyessä tuen saaminen olisi lakisääteinen oikeus. Kuitenkin omaishoitajaksi sitoutumisen pitää perustua vapaaehtoisuuteen.

Väestön ikääntyessä yhä useampi on omaishoitotilanteessa elämässään. Omaishoito koskee myös suurta osaa työssäkäyviä ihmisiä ja lapsiperheitä.

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä läheistensä hyväksi. Saman hoidon järjestäminen terveydenhuollon palveluina maksaisi moninkertaisesti. Omaishoitajien hyvinvoinnin seuraamiseen ja tukemiseen tuleekin kiinnittää uudistuksessa erityistä huomiota. Omaishoitajat ansaitsevat parempaa tukea ja huomioimista – se on kaikkien etu.

Lue lisää! Omaishoidon tuen kansalliset myöntämisperusteet – THL:n ehdotus


Suomen omaishoidon verkosto on omaishoidon kehittämisestä kiinnostuneiden valtakunnallisten järjestöjen, säätiöiden ja tutkimuslaitosten avoin verkosto. Verkostossa on 24 jäsentä. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on yksi verkoston aktiivisista toimijoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi