Siirry sisältöön

Nyt on aika kohdata!

Tällä viikolla vietetään Puhevammaisten viikkoa, jonka teemana on Nyt on aika kohdata! Olemme eläneet viime ajat vältellen toistemme kohtaamista. Erityisesti tämän vuoksi Puhevammaisten viikon teema on merkityksellinen.

Puhevammaisten viikon tarkoituksena on tuoda esiin puhevammaisten ihmisten omaa ääntä sekä tietoa, tarinoita ja onnistuneita apuvälineratkaisuja, joilla puhevammaiset voivat osallistua yhteiskunnan toimintaan.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön perustehtävänä on kehitysvamman tai muun syyn vuoksi apua ja tukea tarvitsevan ihmisen hyvä elämä. Hyvä elämä on jokaiselle omannäköinen, ja sen mahdollistamiseksi tarvitaan vahvaa asiakasymmärrystä. Asiakasymmärrys on asiakkaiden tavoitteiden, tarpeiden ja toiveiden syvällistä ymmärtämistä. Olemme Palvelusäätiössä sitoutuneet toteuttamaan hyvää elämää kohtaamalla ja kuuntelemalla.

Mutta mitä kohtaaminen oikeasti tarkoittaa? Sivistyssanakirjan mukaan kohtaamisen synonyymejä ovat liittyminen, yksimielisyyteen pääseminen ja tapaaminen.

Minulle kohtaaminen merkitsee samaa kuin läsnäolo.
Läsnä oleminen on mielestäni pysähtymistä ja keskittymistä toiseen ihmiseen.

Nina Stenman

Kohtaaminen on kiinnostusta toisesta ihmisestä ja hänelle tärkeiden asioiden huomioimista. Jokainen kohtaaminen on ainutkertainen ja yksilöllinen. Kohdatessani ihmisen, joka kommunikoi eri tavoin kuin minä, pidän tärkeänä, että mukautan omaa viestintätapaani sellaiseksi, että toisen on mahdollista osallistua vuorovaikutukseen omista lähtökohdistaan.

Ajattelen, että kohtaaminen on loppujen lopuksi ihmisen kunnioittamista, olemista ihminen ihmiselle.

Nina Stenman

Lue lisää puhevammaisten viikosta ja viikon tapahtumista!
Puhevammaisten viikko 3.–9.10.2022


Kirjoittaja Nina Stenman toimii suunnittelijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä ja vastaa työssään puhevammaisten tulkkauksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi