Siirry sisältöön

Minun voimavarani löytyivät!

Jari Nurmi on löytänyt omat voimavaransa, joiden avulla myös haastavista tilanteista on helpompi selvitä.

Olen viime aikoina pohdiskellut omia voimavarojani – eli mitkä ovat vahvuuksiani ja miten pyrin hyödyntämään niitä?

Osallistuin viime vuoden lopulla verkossa erääseen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön webinaariin, jossa puhuttiin voimavaroista. Se sai miettimään oman elämäni voimavaroja.

On tärkeää tunnistaa ja ottaa omat voimavarat käyttöön hyvällä tavalla, jotta niistä olisi hyötyä elämän pyörteissä, työssä ja muussa päivittäisessä elämässä. Voimavaroista voi tehdä vaikka listan. Sitä voi katsoa silloin, kun ei oikein mikään innosta. On tärkeää, että tuntee omat vahvuutensa ja on armollinen itselleen.

Kaikilla on oikeus voimavaroihin. On tärkeää varmistaa, että myös sellaiset ihmiset, jotka eivät pysty puhumaan, tulevat ymmärretyiksi.

Tässä lista omista voimavaroistani:

 • positiivisuus
 • energisyys
 • mukaudun tilanteisiin helposti
 • sosiaalisuus
 • tarkkailun taito
 • ymmärrys siitä, että jos jonain päivänä ei asiat suju, voi ottaa rennommin

Jotkut luonteenpiirteeni tuntuvat joskus vähän haastavilta. Itseluottamusta voisi olla enemmän. Esimerkiksi ryhmätyöskentely ei ole minulle aina kovin tehokasta, en osaa olla esillä ja ottaa tilaa. Tämä on sellainen asia, joka ei voimavarana oikein toimi. Pohdiskelen muiden puhuessa ja usein olen heidän kanssaan samaa mieltä. Eli ehkä se pohdiskelevuus ja tarkkailijan rooli ovat ne omat voimavarani.

Voimavarat ovat koko elämänmittainen prosessi, jota rakennetaan pikkuhiljaa. Ja välillä parannellaan perustuksia.

Voimavarat käyttöön

Olen päässyt viime aikoina pitämään monia kokemuspuheenvuoroja verkossa. Olen pitänyt puheenvuoroja erilaisissa koulutuksissa mm. seksuaalisuudesta yhteistyössä kehitysvammaisten seksuaaliterapeutin kanssa. On tärkeä muistaa, että seksuaalisuus ei tarkoita pelkästään seksiä, vaan siihen liittyy kaikki ihmissuhdeasiat ja oikeastaan koko elämä.

Kokemusasiantuntijuus on ollut itselleni aikaisemmin vaikeaa, kun olen oikeastaan aika arka. Olen ajatellut, että olen niin huono, ettei minua pyydetä mihinkään enää. Nyt olen alkanut huomata, että osaan homman ja haluaisin lisää kokemusasiantuntijapuheenvuoroja. Ja olen niitä tosiaan saanutkin. Henkistä hyvinvointiakin voi kääntää voimavaraksi, se on itsestä kiinni.

Tässä poikkeusaikana olen lenkkeillyt, pyöräillyt, ollut paljon ulkona. Monen voimavaroja koetellaan nyt, mutta minä olen löytänyt positiiviset voimavarani ja pitkäjänteisyys on kasvanut. En ole ottanut tätä korona-aikaa mitenkään negatiivisesti. Se nyt on vaan mikä on.


Kirjoittaja Jari Nurmi on aktiivinen asiantuntijaryhmämme jäsen. Hän on toiminut vuosien varrella erilaisissa luottamustoimissa myös meillä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Yksi kommentti artikkeliin “Minun voimavarani löytyivät!

 • Paljon hyviä ajatuksia herättävä kirjoitus, Veljeni Jari.
  Olen hyvin Iloinen ja Onnellinen jos sinulla on nämä asiat näin hyvin kuin olet tässä Blogissani kirjoittanut!
  Tähän sopii mielestäni Raamatun kohta jossa seisoo näin:Mutta Se on Suuri Voitto Olla Jumalinen ja Tyytyä Onneensa.!

  Jatka samaan malliin,niin Hyvä tulee!😍💖

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi