Mietteitä omaan kotiin muuttamisesta
Omaan kotiin muutto on iso elämänmuutos ja tuo tullessaan paljon uusia ja opeteltavia asioita. Sosionomiopiskelijamme Minna Öhrling kokosi blogiksi keskustelunsa ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttavan Minnan kanssa.
Pääsin seuraamaan Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimintaa opintoihini liittyen. Olin mukana muun muassa muuttovalmennuksen verkkovalmennuksessa. Minulla oli ilo saada sieltä kaimani Minna kirjoittamaan blogia kanssani.
Minna on yksi muuttovalmennukseen osallistuneista nuorista. Hänellä on oma muutto ihan pian edessä, ja hän on muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiinsa. Yhdessä mietimme asioita, jotka olisi muuttaessa syytä ottaa huomioon. Keskustelimme pitkään siitä, mitä kaikkea muistettavaa muuttamiseen liittyy. Minnalla on paljon omaa kokemusta tulevan muuttonsa kautta.
Millaisen asunnon valitsen?
Ensimmäinen askel muuttoa mietittäessä on asunnon valinta. Jo ennen varsinaista asunnon etsimistä on hyvä miettiä niitä asioita, joita omalta kodilta vaatii. Joku voi kokea tärkeäksi sen, että oma asunto tuo oman rauhan ja itsenäisen elämän. Joku toinen taas tarvitsee hiukan enemmän apua arkeensa, joten tuettu asuminen voi olla hyvä ratkaisu.
On hyvä miettiä, mitä kaikkea asunnolta toivoo. Pitäisikö oman kodin sijaita lähellä palveluita? Mitä pitää ottaa huomioon omaa kotia hankkiessa? Omaa kotia valitessa on tärkeää käydä katsomassa sitä ennen päätöksen tekemistä. Pelkät kuvat eivät aina anna realistista käsitystä kodin kunnosta ja siisteydestä. Paikan päällä on helpompi varmistaa, että asunto miellyttää ja ihan oikeasti on juuri itselle sopiva.
Läheisten tuki on tärkeää
Jutellessani Minnan kanssa läheisten merkitys muuttajan auttamisessa nousi esille useassa kohtaa. On hyvä, jos läheiset ovat mukana asuntoa etsittäessä. Näin nuori voi saada tukea valinnan tekemiseen. Pitää kuitenkin muistaa, että läheisten ei pidä antaa tehdä päätöksiä omasta puolesta. Läheisistä on apua myös erilaisten omaan kotiin muuttamiseen liittyvien sopimusten tekemiseen, esimerkiksi sähkösopimuksen tekemiseen. On myös tärkeää huolehtia kaikki laskut, sopimukset ja liittymät omiin nimiin. Näissäkin asioissa läheisten tuki voi olla tarpeen.
Paljon uusia, opeteltavia asioita
Ennen omaan kotiin muuttamista kannattaa miettiä muutamaa tärkeää asiaa: Kuka auttaa minua asioiden hoitamisessa? Miten esimerkiksi raha-asiat järjestyvät? Mitä kaikkea pitää osata, kun muuttaa omaan kotiin? Mitä pitää ottaa huomioon liikenteessä kulkiessa? Osaanko käyttää julkista liikennettä sujuvasti vai pitäisikö sitä vielä harjoitella?
Etukäteen on hyvä harjoitella erilaisia arjessa tarvittavia taitoja, kuten ruuan laittamista ja siivoamista. Voi myös miettiä, miten siistinä kotinsa haluaa pitää ja mitä siihen vaaditaan.
Oman kodin sisustaminen on muuton kohokohta!
Sisustaminen on varmasti yksi omaan kotiin muuttamisen kohokohdista. Pääsee itse valitsemaan huonekaluja ja ehkä jopa tapetteja. Elektroniikan valitseminen ja kaikkien laitteiden käyttämisen opetteleminen on myös osa sisustamista sekä omaan kotiin muuttamista. Saa itse valita vaikka pinkin kahvinkeittimen. Kavereilla ja läheisillä on varmasti mielipiteitä sisustuksesta, mutta omassa kodissa ei tarvitse välittää toisten mielipiteistä. On tärkeintä, että itse viihtyy kodissaan.
Muuttoon liittyy myös ikävää
Vanhasta kodista muuttamiseen liittyy usein myös ikävää. Ennen kaikkea niitä läheisiä, jotka eivät enää asu samassa kodissa, tulee helposti ikävä. Myös tuttuja paikkoja ja esineitä voi helposti tulla ikävä. Mietimme Minnan kanssa, että onneksi nykyään on helppo soittaa tai ottaa videopuhelu ikävän iskiessä. Kodissa olevat valokuvat ja tutut esineet voivat helpottaa ikävää. Läheinen ihminen voi olla alussa muutaman yön asunnossa muuttajan kanssa. Puhuimme myös siitä, että omaan kotiin ei tarvitse päästää ketään, jota sinne ei halua päästää.
Kirjoittaja Minna Öhrling opiskelee sosionomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hän oli harjoittelijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä osana vammaistyön valinnaisia opintojaan.