Siirry sisältöön

Lapsiperheköyhyys koettelee yhden vanhemman erityislapsiperheitä

Yhden vanhemman perheet ovat erityisen haavoittuvassa asemassa elinkustannusten noustessa. Hyvinvoinnin lataamo -hankkeen projektipäällikkö Anne-Riitta Sola kirjoittaa perheiden tilanteesta.

Hyvinvoinnin lataamo -hankkeessa tuemme yhden vanhemman erityislapsiperheiden voimavaroja ja elämänhallintaa.

Vahvistamme neuropsykiatrisia piirteitä omaavien nuorten sekä heidän sisarustensa ja vanhempiensa hyvinvointia ja osallisuutta järjestämällä mm. leiritoimintaa ja verkkotapaamisia.

Olemme hyvin huolestuneina seuranneet toiminnassamme mukana olevien perheiden kanssa maailman tilannetta ja sen vaikutuksia hintojen nousuun. Ikävä tosiasia on, että suurin osa ruuan ja energian hintojen noususta osuu kipeimmin yhden vanhemman perheisiin.

Yhden vanhemman perheitä on Suomessa tällä hetkellä reilut 23% kaikista lapsiperheistä.

Yhden vanhemman perheet haavoittuvaisimpia

Kelan 14.9.2022 julkaiseman tutkimusblogin mukaan tämänhetkinen köyhyysasteen nousu kohdistuu erityisesti yhden aikuisen lapsiperheisiin (5,8 prosenttiyksikön nousu). Näistä kotitalouksista on jo 22 prosenttia köyhyysrajan alapuolella. Hintojen nousu on siis pudottanut köyhyyteen jopa 16 000 lapsiperhettä Suomessa.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta https://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/6774

Yhden vanhemman perheitä on Suomessa tällä hetkellä reilut 23% kaikista lapsiperheistä. Näihin perheisiin lukeutuu lukuisia erityislapsiperheitä. Niissä ainoan vanhemman työnteko ja ansiot ovat perheen tilanteen takia usein vaakalaudalla.

Hankkeessamme mukana olevat vanhemmat kamppailevat myös jatkuvasti työelämän ja vaativan perhe-elämän yhteensovittamisessa.

Anne-Riitta Sola

Perheet kamppailevat työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamisessa

Yhden vanhemman perheiden tilanne on hälyttävä. Eräs hankkeessamme mukana ollut vanhempi kuvaa erityislapsiperheensä tilannetta seuraavasti:
Talous ei tällä hetkellä kestäisi enää yhtään ylimääräistä säännöllistä menoa. Olen yrittänyt pysyä positiivisena ja toiveikkaana, mutta se vaatii tietoista panostusta. Taisteluväsymystä on ja turhautumista taloudelliseen tilanteeseen.”

Hankkeessamme mukana olevat vanhemmat kamppailevat myös jatkuvasti työelämän ja vaativan perhe-elämän yhteensovittamisessa.

Lapsiperheköyhyydestä, hintojen noususta- ja taloudellisesta ahdingosta puhuttaessa meidän tuleekin löytää ratkaisuja myös erityislasten vanhempien mahdollisuuksiin joustavaan työelämään.

Tule mukaan vanhempien vertaisiltoihin!


Kirjoittaja Anne-Riitta Sola työskentelee projektipäällikkönä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Hyvinvoinnin lataamo -hankkeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi