Siirry sisältöön

Kun tulevaisuus on tässä ja viime vuodesta on ikuisuus

Näinä epävarmoina aikoina on tärkeää keskittyä niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Kehittämistoiminnassa lupaamme tänä vuonna tuoda ihmisiä yhteen, vahvistaa ihmisoikeuksia ja tehdä konkreettisia tekoja yhteisöissä, kirjoittaa Petra Rantamäki.

Viime viikkoina ajatuksemme ovat täyttyneet huolesta. Huoli maailmasta. Huoli kaikkien ihmisten, mutta erityisesti vammaisten ihmisten ihmisoikeuksista sodan keskellä. Huoli on läsnä, painona rinnassa ja tummana pilvenä mielessä. Monien ihmisten huoli näkyy onneksi konkreettisina tekoina arjessa, koska kaikki meistä voivat tehdä oman osuutensa muiden auttamiseksi.  

Tämän blogin piti alun perin käsitellä viime vuoden onnistumisia kehittämistoiminnassa. Mutta tuntuu vaikealta pysähtyä viime vuoden äärelle, kun tulevaisuus on tässä ja viime vuodesta tuntuu olevan ikuisuus. Tämän vuoksi tämä blogi käsitteleekin sitä, mitä me voimme kehittämistoimintana tehdä tänä vuonna toiveikkaamman tulevaisuuden edistämiseksi ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi. 

Meillä kaikilla on merkittävä rooli siinä, millaiseksi maailmaa ja yhteisöjämme rakennamme. Siksi me halusimme tehdä lupauksia siitä, mitä me voimme tehdä: 

Lupaamme vahvistaa ihmisoikeuksia 

Kaikki toimintamme perustuu ihmisoikeuksille ja ihmisten oman äänen kuulemiselle. Autamme ihmisiä olemaan aktiivisia omissa yhteisöissään ja edistämme sitä, että jokainen saisi sellaisen tuen ja palvelut, joita tarvitsee elääkseen yhdenvertaisesti muiden kanssa. Tuemme ihmisiä löytämään ystäviä ja tukiverkostoja, työtä ja uusia opintopolkuja. Luomme mahdollisuuksia vertaistukeen ja siihen, että toimintamme kautta pääsee kertomaan kokemuksensa ja tarinansa myös muille – kasvotusten tai verkossa.  

Lupaamme tuoda ihmisiä yhteen

Uskomme verkostoihin ja muiden kanssa yhdessä tekemiseen. Uskomme kohtaamiseen ja kuuntelemiseen. Verkostot eivät kuitenkaan rakennu itsestään eivätkä monimutkaiset tai vaikeat asiat selviä ilman yhteistä keskustelua. Lupaamme jatkossakin ylläpitää verkostoja ja tuoda ihmisiä yhteen. Lupaamme auttaa muutosten muotoilussa ja luoda yhteistä suuntaa. Lupaamme myös, että verkostoissamme on tilaa erilaisille ja eriäville mielipiteille.  

Lupaamme tehdä konkreettisia tekoja yhteisöissä

Kun arvioimme viime vuotta, totesimme, että varmistimme arvojen konkretisoitumisen arjessa. Kehittämistoiminta toimi yhteistoiminnallisesti ja innovatiivisesti myös koronan aiheuttamassa poikkeustilanteissa. Tänä vuonna elämme vanhaa ja uutta poikkeustilannetta päällekkäin. Lupaamme edelleen tehdä konkreettisia arvojen mukaisia tekoja yhdessä muiden kanssa. Meillä on osaamista elämänmuutoksissa tukemiseen, ihmislähtöisten tuen mallien kehittämiseen, erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten tukemiseen, vammaisten maahanmuuttajien ja pakolaisten vastaanottoa ja kotoutumista tukevien palveluiden kehittämiseen, lasten palveluiden kehittämiseen ja vaikeissa tilanteissa olevien perheiden tukemiseen. Lupaamme olla ketteriä ja antaa osaamisemme käyttöön siellä missä sitä tarvitaan. Koska me kaikki voimme tehdä jotain. 


Kirjoittaja Petra Rantamäki työskentelee kehittämistoiminnan johtajana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä. Kuvassa kehittämistoiminnan tiimipäivien ryhmätöiden työstöä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi