Kun tuki on oikeanlaista, kaikki voittavat
Tuetun työllistymisen työhönvalmennus on vahvistunut Suomessa paljon viime vuosina. Sen avulla on luotu monia onnistuneita työsuhteita työnhakijoille, jotka ilman työhönvalmennusta olisivat jääneet vaille palkkatyötä. Yhtä tärkeää on kuitenkin tukea myös työnantajia, kirjoittaa Katri Hänninen.
Uusi ja tuntematon pelottaa meitä kaikkia. Kiireisen elämän keskellä on helpompi pysyä tutussa ja turvallisessa. Liian usein tuleekin tehtyä helppoja purkkaratkaisuja.
Kun työtehtävät kasaantuvat ja työyhteisön resurssit eivät riitä kaikesta suoriutumiseen tai uuden kokoaikaisen työntekijän palkkaamiseen, turvaudutaan usein kiireapulaisiin tai opiskelijoihin. Tai sitten yritetään sinnitellä omalla porukalla.
Voisiko täsmätyökykyinen, osa-aikainen työntekijä ja räätälöity työnkuva olla näissä tilanteissa parempi ratkaisu?
Yhtä tärkeää kuin työnhakijan tukeminen, on työnantajan tukeminen.
Työhönvalmennus tukee työnhakijaa ja työnantajaa
Tuetun työllistymisen työhönvalmennus on vahvistunut Suomessa paljon viime vuosina. Sen avulla on luotu monia onnistuneita työsuhteita työnhakijoille, jotka ilman työhönvalmennusta olisivat jääneet vaille palkkatyötä.
Työtä etsittäessä on tärkeää, että työnhakija saa tukea omien vahvuuksiensa tunnistamiseen löytääkseen itselleen sopivan ja mieluisan työn.
Yhtä tärkeää kuin työnhakijan tukeminen, on työnantajan tukeminen. Luottamuksen synnyttäminen ja avoimen keskustelun mahdollistaminen työnhakijan ja työnantajan välille on ensiarvoisen tärkeää. Vasta kun pystymme tarjoamaan kaikille osapuolille, työnhakijalle ja työnantajalle, oikeanlaista tukea, voimme luottaa siihen, että työsuhteesta tulee onnistunut ja pitkäkestoinen.
Kukapa ei haluaisi tehdä riskittömiä ja samalla sosiaalisesti vastuullisia ratkaisuja?
Yhteinen käsitys työn sisällöstä ja odotuksista
”On riskitöntä palkata, kun on työhönvalmentajan tuki”, sanoi eräs työhönvalmennuksen ansiosta tukea tarvitsevan työnhakijan palkannut työnantaja.
Kukapa ei haluaisi tehdä riskittömiä ja samalla sosiaalisesti vastuullisia ratkaisuja? Kun yritys palkkaa tuen tarpeessa olevan henkilön tuetun työhönvalmennuksen avulla, on työhönvalmentaja kumpaakin varten. Uuden työntekijän aloittaessa on aina paljon kysymyksiä ja ajatuksia, niin työntekijällä kuin työnantajallakin.
Työntekijällä voi olla oletuksia siitä, mitä työ pitää sisällään ja millaisia työtehtäviä työnkuvaan kuuluu. Työnantaja taas miettii, miten tehtävään valittu henkilö suoriutuu tehtävistään ja millainen on hänen ammattitaitonsa.
On tärkeää, että alusta alkaen on selvää, että molemmilla osapuolilla on sama käsitys siitä, mitä odotuksia ja oletuksia on sekä työtehtävään että osaamiseen liittyen.
Tukea hallinnollisiin asioihin ja koko työyhteisölle
Mikäli työntekijä on oikeutettu palkkatukeen tai eläkkeeseen, liittyy palkanmaksuun, kirjaamiseen ja yhteistyöhön TE-toimiston kanssa paljon työnantajalle mahdollisesti uusia asioita.
Nämä ovat asioita, joita kokenutkin yrittäjä saattaa vierastaa ja jättää sen vuoksi työnhakijan palkkaamatta.
Työnohjaaja tukee työnantajan ohella koko työyhteisöä kohtaamaan moninaisuutta. On tärkeää antaa mahdollisuus kysymyksiin ja luoda luotettava ilmapiiri keskustelulle. Tämä auttaa erilaisten työntekijöiden hyväksymisessä osaksi työyhteisöä.
Työhönvalmentajan työ ei koskaan pääty siihen, kun työntekijä on löytänyt työpaikkansa. Vaikka säännöllisen tuen tarve työpaikalla vähenisi ajan myötä, työntekijän ja työnantajan on voitava luottaa työhönvalmentajan olevan tarvittaessa tavoitettavissa.
Kaikki ei aina mene nappiin – ja silti kannattaa kokeilla
Aina kaikki ei mene odotusten mukaan ja joskus tulee eteen yllättäviä tilanteita.
Vaikka työsuhteesta ei tulisi kestävää ja se jouduttaisiin joko työntekijän itsensä tai työnantajan toimesta päättämään, on tulevaisuuden kannalta aina parempi, jos tilanne ei ole johtunut tiedon tai keskustelun puutteesta tai väärinymmärryksestä.
Se, että joskus työ ja tekijä eivät natsaa, ei ole työnhakijan tai työnantajan huonoutta. Siitä ei kannata syyllistyä.
Parhaissa tapauksissa kokemus on ollut niin mieluinen, että yritykset haluavat jatkossakin työllistää täsmätyökykyisiä ihmisiä. Kunhan vaan löytyy sopiva tekijä.
Kun kaikki saavat oikeanlaista tukea, kaikki voittavat!
Kaikki voittavat -kampanja 1.-12.11.
Järjestämme yhdessä Kehitysvammaliiton, Kehitysvammaisten Tukiliiton, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja Vates-säätiön kanssa 1.-12.11.2021 Kaikki voittavat -kampanjan verkkosivuillamme ja somekanavillamme.
Lue lisää tuetun työllistymisen työhönvalmennuksesta Kaikki voittavat -kampanjasivulta (linkki vie Vates-säätiön sivuille)
Kirjoittaja Katri Hänninen toimii Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä kehittämispäällikkönä ja vastaa kehittämistoiminnan Osallisuuden tuki -tiimistä.