Siirry sisältöön

KOP-hankkeestamme uutta virtaa Tampereen työhönvalmennukseen!

Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön (KOP) -hankkeemme tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia palkkatyöhön. Yhteistyökumppanimme Tampereen työhönvalmentajat Roosa Hirvonen ja Mika Jylhäkorpi esittäytyvät ja kertovat työstään.

Asiakkaamme ovat Nuutisaran toimintakeskuksen asiakkaita. Osa heistä käy palkkatöiden ohella toimintakeskuksessa työtoiminnassa ja osa työskentelee vain toimintakeskuksen ulkopuolella.

Meidän tehtävänämme on työllistää kehitysvammaisia osatyökykyisiä palkkatöihin. Tarjoamme myös pitkäaikaista tukea asiakkaidemme urapoluille.

Roosa ja Mika

Ohjaamme toimintakeskuksessa myös työelämätaitoihin keskittyvää ryhmää, jonka tarkoituksena on valmistaa asiakkaitamme työelämään ja harjoitella työelämässä tarvittavia taitoja.

Työparityöskentely on tehokasta!

Mika on pitkänlinjan työhönvalmentaja: Hän aloitti vuonna 2004 Tesoman toimintakeskuksessa, joka on sittemmin siirtynyt Sarankulmaan ja toimii nykyään nimellä Nuutisaran toimintakeskus. Hän on alusta asti työskennellyt työhönvalmentajana yksin. Kehitysvammaisten Palvelusäätiön vetämän KOP-hankkeen myötä Mika sai vuoden 2021 alusta itselleen Roosasta työparin.

Mikalla on paljon työkokemusta työhönvalmentajan työstä sekä historiaa myös erityisammattikoulun työhönvalmennuksesta. Roosa puolestaan on vuoden 2020 lopulla valmistunut sosionomi, jolla on hanskassa tuoreet opit sosiaalialalta.

Työparityöskentely on ollut hyvin opettavaista ja tuottoisaa. Muodostamme hyvän tiimin ja eroavaisuutemme muun muassa iän, sukupuolen ja taustan takia ovat meille suuri vahvuus. Palvelu on laadukkaampaa, kun työntekijöillä on yhteistyön tuloksena laajempi näkökanta ja osaamista eri asioista.

KOP-hanke toi uutta virtaa työhönvalmennukseen

Mika kertoo, että työnteon luonne on muuttunut hyvin paljon KOP-hankkeen mahdollistaman toisen työhönvalmentajan myötä: ”Tässä tuntee olonsa ihan uudelleen heränneeksi.” Kun työtä ja siihen liittyviä haasteita pystyy jakamaan toisen ihmisen kanssa, on työskentely paljon mielekkäämpää ja myös omia voimavaroja säästävää. Keskinäinen vuorovaikutus on myös tärkeässä roolissa. Kun se pelittää ja asioista puhutaan avoimesti, on työskentely asiakkaiden kanssa paljon tehokkaampaa. Yksi plus yksi ei ole tässä tapauksessa kaksi vaan paljon enemmän, ja hyötyjinä ovat asiakkaamme.

KOP-hankkeen myötä olemme voineet työllistää enemmän ihmisiä. Aikaisemmin kun Mika on ollut ainoana työhönvalmentajana on hänellä ollut yksin jopa yli 30 asiakasta samanaikaisesti. Tilaa ei yksinkertaisesti ole ollut uusille asiakkaille.

KOP-hankkeen aikana meillä on ollut mahdollisuus työllistää uusia asiakkaita. Työhönvalmennus on saanut paljon uutta virtaa.

Roosa ja Mika

KOP-hankkeen vanavedessä on lisääntynyt paikallinen yhteistyö kehitysvamma-alan toimijoiden kanssa. Verkostotyö on ollut meille hyvin antoisaa. On ollut hienoa huomata, kuinka paljon kentällä on tahtoa saada hyviä asioita ja uudistuksia tapahtumaan. Yhteiset säännölliset tapaamiset alan toimijoiden kanssa ovat saaneet meillekin selkeästi vauhtia rattaisiin. On suuri etu tietää, mitä tapahtuu oman organisaation ulkopuolella. Jaetuista kokemuksista voi saada myös hyviä ideoita omaan toimintaan ja päinvastoin. Vanha sanonta kuuluu, että vierivä kivi ei sammaloidu. Nyt tuntuu siltä, että työhönvalmennuksen osalta Pirkanmaalla kivet vierivät ja lujaa.


Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön (KOP) -hankkeen tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia palkkatyöhön ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2022. Lue lisää KOP-hankkeesta!


Kirjoittajat Roosa Hirvonen ja Mika Jylhäkorpi työskentelevät työhönvalmentajina Nuutisaran toimintakeskuksessa Tampereella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi