Siirry sisältöön

Kokemusasiantuntijuutta tarvitaan!

Miksi kokemusasiantuntijuus on tärkeää? ”Kokemusasiantuntijana toimiminen on antanut minulle mahdollisuuden vaikuttaa ihmisten tietoisuuteen kehitysvammaisista ihmisistä ja itsemääräämisoikeudesta”, Lari Fills toteaa. Hän kertoo blogissaan kokemusasiantuntijuudesta, itsemääräämisoikeudesta ja hyvästä elämästä.

Olen yksi Tukena-säätiön (ent. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö) kokemusasiantuntijoista. Minulle kokemusasiantuntijana toimiminen on yksi tärkeä harrastus, joka on antanut mahdollisuuden vaikuttaa ihmisten tietoisuuteen kehitysvammaisista ihmisistä ja itsemääräämisoikeudesta. Olen saanut antaa omia ideoita ja neuvoja sekä kertoa itsemääräämisoikeudesta kuuntelijoille, esimerkiksi hoitajaopiskelijoille. Kokemusasiantuntijana olen päässyt myös matkustamaan Ruotsiin tutustumaan heidän toimintoihinsa ja tuomaan sieltä terveiset tänne Suomeen.

Itsemääräämisoikeuden toteutuminen on tärkeä osa hyvää elämää. Itsemääräämisoikeus tuo kuitenkin myös vastuuta omista teoista ja päätöksistä.

Lari Fills

Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että saa määrätä itse koska tulee kotio, kenen kanssa haluaa olla yhdessä, päättää omat kaverit ja määrätä itse itseään. Muut ihmiset eivät voi päättää minun puolestani.

Omassa elämässäni itsemääräämisoikeus toteutuu hyvin, ehtojani kunnioitetaan. Aina ei kuitenkaan ole ollut näin, mutta hienoa, että tilanne on muuttunut.

Hyvään elämään kuuluu mielestäni myös huumori ja positiivisuus, läheiset ihmiset sekä sosiaalinen elämä.

Kemioiden on ihmisten välillä kohdattava. Kiusaaminen ja huonot ihmissuhteet voivat kuitenkin pilata hyvän elämän. Olen pystynyt vaikuttamaan näihin asioihin kokemusasiantuntijana.

Mitäs jos saisin kunnanjohtajan saappaat jalkaan? Mitä asioita järjestelisin, jotta tukea tarvitseville ihmisille voitaisiin mahdollistaa hyvä elämä? Järjestäisin ainakin kaikille paremmat ja turvallisemmat asunnot. Kulkureittien ja liikennöinnin pitäisi olla esteetöntä.

Ja ehdottomasti enemmän henkilökuntaa tälle alalle ja korkeammat palkat.


Kirjoittaja Lari Fills on yksi kokemusasiantuntijaryhmämme aktiivisista jäsenistä.

Valokuva: Elina Leinonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.