Siirry sisältöön

Ryhmäkodin rakentaminen viivästymässä Lappeenrannassa naapuritaloyhtiön valituksen vuoksi

Valitus on äärimmäisen ikävä ennen kaikkea kotia odottavien kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä kannalta.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on yhdessä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksoten, Lappeenrannan kaupungin, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran sekä Lappeenrannan kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa valmistellut ryhmäkodin rakentamista Lappeenrantaan. Nyt rakennushanke uhkaa viivästyä jopa vuodella naapuritaloyhtiön hallinto-oikeusvalituksen vuoksi.

Lappeenrannan Karhuvuoreen on vuodesta 2020 suunniteltu 15 kehitysvammaisen asukkaan ympärivuorokautista palvelukotia kaupungin osoittamalle tontille, jonka Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on kaupungilta vuokrannut. Vuonna 2003 hyväksytyssä asemakaavassa tontti on palvelurakennusten korttelialuetta ja suunnitellun rakennuksen käyttötarkoitus on täysin asemakaavan mukainen.

Tavoitteena on ollut, että asukkaat pääsevät muuttamaan koteihinsa vuoden 2023 syksyllä.

Valitus poikkeusluvasta

Rakennuslupaan liittyen haettiin pientä muutosta tontin asemakaavamääräyksiin. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö haki kaavaan merkittyä pienempää autopaikkamäärää, koska talon tulevilla kehitysvammaisilla asukkailla ei autoja ole, vaan parkkipaikat ovat talon henkilökunnan sekä vieraiden käytössä. Pienemmällä parkkipaikalla tontista pystytään säästämään suurempi oleskelupiha asukkaille ja osa tontista jättämään luonnontilaiseksi. Toinen poikkeaman aihe oli yhtenäisen vesikaton alle rakennettava ilmanvaihtokonehuone.

Lappeenrannan kaupunki piti poikkeamia pieninä ja järkevinä, ja myönsi poikkeusluvan rakentamiselle toukokuussa 2022. Ara on myöntänyt hankkeelle erityisryhmien investointiavustuksen.

Tulevan ryhmäkodin naapurissa sijaitseva rivitaloyhtiö kuitenkin valitti palvelukodin saamasta poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen. Valituksen syynä oli se, että hanke vaikuttaa heidän mielestään negatiivisesti asuinympäristöön ja alueen asukkaiden viihtyvyyteen. Lisäksi naapuritaloyhtiöllä oli huoli pysäköintipaikkojen riittämättömyydestä viereisellä kadulla.

Neuvottelu ei tuottanut tulosta

Loppukesän 2022 aikana valitukseen pyrittiin hakemaan neuvotteluratkaisua. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Lappeenrannan kaupunki tekivät valituksen tehneen taloyhtiön kanssa sovitut toimenpiteet, joita olivat pysäköintipaikkojen lisäys Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tontille sekä kadunvarsipysäköinnin kiellon laajentaminen entisestään.

Tästä huolimatta taloyhtiö ei vetänyt valitusta pois hallinto-oikeudesta.

Valitus on äärimmäisen ikävä ennen kaikkea kotia odottavien kehitysvammaisten ihmisten kannalta. Vaikka valitus on täysin perusteeton, se tulee edetessään viivästyttämään rakentamista ja näin ollen tulevia muuttoja vähintään vuodella. Jo nyt monet perheet ovat odottaneet läheisilleen kotia useita vuosia.

Ihmisoikeuskysymys

Suomen lainsäädäntö ja Suomea koskevat ihmisoikeusvelvoitteet lähtevät siitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus asua osana lähiyhteisöä omassa kodissaan. Kehitysvammaisten ihmisten kotien tulee sijaita tavallisilla asuinalueilla, ei erillisissä laitoksissa kaukana muusta yhteiskunnasta. Tänä päivänä kehitysvammaisen perheenjäsenen muutto omaan kotiin on osa luonnollista elämänkaarta myös läheisten näkökulmasta.  

”On valitettavaa, että kehitysvammaisille ihmisille, tai muille erityisryhmille suunnatut rakennushankkeet aiheuttavat edelleen toisinaan pelkoja ja vastarintaa naapurustossa. Nämä pelot osoittautuvat kokemustemme mukaan poikkeuksetta turhiksi, kun uusiin naapureihin vain ehditään tottua.”, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtaja Kirsi Konola sanoo.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Eksote ja Lappeenrannan kaupunki ovat sitoutuneita viemään Karhuvuoren hanketta eteenpäin valituksesta huolimatta.

”Tarve hankkeelle on selkeä ja suunnitelmat hyvät. Koska valitus on ilmeisen perusteeton, luotamme siihen, että jollain aikavälillä kehitysvammaiset henkilöt saavat uuden kodin Lappeenrannan Karhuvuoresta.”, Konola jatkaa.“Jatkamme tärkeän hankkeemme rakentamisen valmistelua. Tontilla aloitettiin sallitut maanrakennustyöt syyskuussa ja varsinainen rakentaminen käynnistyy heti, kun mahdollista.”, lisää Kehitysvammaisten Palvelusäätiön varatoimitusjohtaja ja kiinteistötoimen johtaja Aarne Rajalahti.

Lisätietoja antaa

Kirsi Konola

toimitusjohtaja
puh. 0400 328 095
Tampere

Aarne Rajalahti

varatoimitusjohtaja
kiinteistötoimen johtaja
puh. 040 5174 447
Tampere

2 kommenttia artikkeliin “Ryhmäkodin rakentaminen viivästymässä Lappeenrannassa naapuritaloyhtiön valituksen vuoksi

  • Luin ja juuri näin. Toivotaan pikaista ja positiivista lupaa jatkaa töitä
    Järki jos tässä sitä on niin voittakoon

  • Täysin naurettavaa ja lapsellista toimintaa taloyhtiöltä … joo .. kantsii sit rittää mennä alkuperäisellä suunnitelmalla isommin … 🤔🤔🤔

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.