Siirry sisältöön

Turvallista perhe-elämää -podcastsarja

Tähän podcast-sarjaan kuuluu seitsemän turvallista perhe-elämää käsittelevää jaksoa. Sarja on tarkoitettu perheille, joissa on erityistä tukea tarvitseva lapsi, nuori tai vanhempi. Sarja on tuotettu Pähkinänsärkijät-verkoston jäsenorganisaatioiden yhteistyönä.

Valitse jaksoista sinua eniten kiinnostava tai kuuntele vaikka kaikki silloin kun sinulle parhaiten sopii! Jaksojen tekstiversiot löydät klikkaamalla tästä. Voit kuunnella sarjaa näiden sivujen lisäksi myös Spotify:n ja iTunesin kautta.

Jakso 1: Erityinen lapsi perheessä, äidin kokemuksia

Podcastsarjan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, mitä äiti käy läpi tilanteessa, jossa lapsen käytös on haastavaa ja aggressiivista. Kuulemme, miltä äidistä tuntui silloin, miten asiat etenivät, kuka auttoi ja mitä perheelle kuuluu tänään. Aiheesta keskustelemassa kokemusvanhempi Minna sekä Kehitysvammatuki 57 ry:stä perheiden tuen päällikkö Katja Riikonen.

Jakso 2: Erota vai ei? – mitä eroa pohtiva tarvitsee

Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miten erityislapsiperheen arjessa voi aika parisuhteelle jäädä sivuun, kun erityislapsesta huolehtiminen vie voimavaroja. Aikaa puolisoiden väliselle kahdenkeskiselle ajalle voi jäädä vähän, jos lainkaan. On luonnollista, että eroajatukset voivat tulla mieleen, kun tilanteesta etsii ulospääsyä ja toiveissa on ratkaisu tilanteeseen. Aiheesta keskustelevat Parisuhdekeskus Katajan asiantuntijat Kaisa Humaljoki ja Laura Huuskonen sekä Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä -asiantuntija Päivi Hietanen.

Jakso 3: Parisuhde voimavarana

”Ei musta täydellistä koskaan saa” laulaa Anna Puu. Mitä sanat sinulle parisuhteessa tarkoittavat? Tässä jaksossa asiantuntijat Laura Huuskonen ja Kaisa Humaljoki Parisuhdekeskus Katajasta pohtivat parisuhteen ydinteemoja.

Jakso 4: Kun lapsi haastaa käytöksellään

Erityistä tukea tarvitsevan lapsen perheessä moni vanhempi kohtaa lapsen haastavaa käytöstä, jonka edessä vanhempi voi tuntea keinottomuutta ja omakin pinna on koetuksella. Mikä auttaisi vanhempaa ymmärtämään lasta sekä säilyttämään turvallisen yhteyden lapseen myös haastavissa tilanteissa? Tässä jaksossa aiheesta keskustelemassa ovat Tampereen ensi- ja turvakodin Perhekulma Puhurin väkivaltayöntekijä ja lasten ja nuorten kanssa tehtävä työn asiantuntija Anne Tiainen sekä Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Päivi Hietanen.

Jakso 5: Palvelujärjestelmän kuopissa?

Tässä jaksossa pohditaan sitä, mikä menee pieleen, kun perheen vanhempi on sekä vammaispalvelujen että lastensuojelun asiakas. Voitaisiinko palveluita suunnitella paremmin? Jaksossa esitellään myös perheiden palvelupolku. Asiasta keskustelemassa Taija Humisto Kehitysvammaisten Tukiliiton Vahvistu vanhempana -hankkeesta.

Jakso 6: Voimaa vanhemmuuteen

Tässä jaksossa pureudutaan vanhempien positiiviseen asenteeseen arjessa, hetkessä elämisen taitoon sekä vanhemmuuden jakamiseen. Esittelyssä on myös Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Tulevaisuuden Taitajat -kurssi, joka tarjoaa eväitä pikkulapsiarjen kaaokseen erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille.  Teemasta keskustelemassa kokemusvanhempi Markus ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Yksi yhteinen lapsuus -hankkeen suunnittelija Jenni Kerppola.

Jakso 7: Meillä vauvavaihe kesti kahdeksan vuotta

Mitä ilon aiheita ja onnen hetkiä erityislapsi antaa vanhemmalleen? Miten yksinhuoltaja yhdistää työssäkäynnin ja erityislapsen hoidon? Miten voi kerätä voimia, minkälaista tukea saa ja ei saa? Keskustelijoina erityislapsen äiti Hannele ja Yhden Vanhemman Perheiden Liiton toiminnanjohtaja Heljä Sairisalo.

Tutustu Pähkinänsärkijät -verkostoon ja sen toimintaan.

Mistä apua omalle perheelle? Tutustu myös:

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi