Siirry sisältöön

Rosoista perhe-elämää

Ulla Anttila kuunteli Turvallista perhe-elämää podcastin seitsemän jaksoa ja kirjoitti niistä Meidän blogiin.

Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten perheet ovat monenlaisia. Perheiden voimavarat sekä perheiden saama tuki ja palvelut vaikuttavat kokonaisuutena siihen, kuinka ne selviävät erilaisista vastoinkäymisistä. Niiden kautta arki sujuu tai ei suju.

Tilanteet vaihtelevat, mutta palveluiden ja epävirallisten verkostojen kautta saatava tuki auttaa perhettä ylläpitämään ja vahvistamaan voimavarojaan. Jos tuki on riittämätöntä, saattaa käydä päinvastoin – tilanne käy hyvin vaikeaksi.

Aukkoja palvelujärjestelmässä

Toisen maailmansodan jälkeen suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa on kehitetty vaihtelevaan tahtiin. On erinomaista, että Suomi on sitoutunut perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Käytännössä kuitenkin palvelujärjestelmässä on katveita, joiden vuoksi erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ja heidän perheidensä tukeminen kokonaisvaltaisesti vaatii kehittämistä.

Esimerkiksi vammaisten lasten osalta on tärkeää tunnistaa sekä lapsen palvelutarpeet että koko perheen tilanne. On mietittävä, kuinka vanhemmat pystyvät tukemaan ja kannustamaan lasta sekä kuinka he samalla itsekin jaksavat – samoin kuin muutkin sisarukset. Mielestäni olisi hyvä, jos sosiaali- ja terveysministeriö laatisi erityistä tukea tarvitsevien ihmisten perheiden tukemisesta selvityksen.

Turvallista perhe-elämää

Pähkinänsärkijät-verkoston juuri julkaistu Turvallista perhe-elämää -podcastsarja antaa aineksia aiheen pohdintaan. Kuinka arjen rattaat voisivat pyöriä helpommin niissä perheissä, joiden jäsenistä joku tarvitsee erityistä tukea?

Podcastsarjan seitsemän osaa käsittelevät aihetta kattavasti. Kuuntelin kaikki sarjan jaksot ajatuksella. Eniten jäin pohtimaan osaa, jossa keskustellaan lapsen aggressiivisuudesta. Äiti kertoo upean selviytymistarinan, johon kuuluvat monenlaiset tunteet ja äärimmäisen vaikeiden tilanteiden käsittely. Jäin miettimään, kuinka tarpeellista onkaan kehittää oikea-aikaista – ja riittävän varhaista – tukea perheille.

Ammattilaisten tehtävä on tarjota palveluita, jotka auttavat perheitä selviytymään – ja jotka myös turvaavat kaikkien perheenjäsenten turvallisuuden eri tilanteissa.

Podcast onnistuu käsittelemään vaikeita aiheita ja tarjoaa tietoa ja vertaistukea. Käsitellyistä teemoista lukuisia kuulijoita varmasti koskettavat myös keskustelut parisuhteesta ja mahdollisesta erosta. Kahdessa osassa käydään läpi myös asiantuntijoiden suosituksia, kuinka parisuhteen karikoissa ja mahdollisessa erotilanteessa on syytä puhua vaikeistakin asioista sellaisilla tavoilla, jotka ylläpitävät ja mieluiten vahvistavat keskinäistä luottamusta ja kunnioitusta.

Voimavarat ja tuki muodostavat kokonaisuuden

Kehitysvammaisen vanhemman tarvitsema tuki on harvoin käsitelty mutta tärkeä aihe, jota podcastissa käydään läpi esimerkkien kautta. Esimerkit auttavat ymmärtämään, kuinka palveluita parantamalla ja vakinaistamalla voidaan tukea perheiden selviytymistä, sillä kehitysvammainen ihminen tarvitsee pitkäjänteistä ja jatkuvaa tukea vanhemmuuteen.

Voimavarat ja tuki muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa perheen selviytymiskykyyn. Kirjoittaessani kirjaa ”Erityislapsen vanhempana – Voimavaroja hyvään elämään” ajattelin ensin keskittyä lähinnä vanhempien henkilökohtaisten voimavarojen vahvistamisen ja ylläpitämisen keinoihin, joita olen valmentanut ohjatuissa vertaistukiryhmissä. Pian kuitenkin tajusin, kuinka keskeisesti hyvinvointipalvelut auttavat perheitä myös henkilökohtaisten voimavarojen ylläpitämisessä.

Vanhemmille on tärkeää tarjota tukea myös henkilökohtaisten voimavarojen vahvistamiseen esim. ohjatun tai muun vertaistukitoiminnan ja tiedon jakamisen kautta. Vaativissa tilanteissa vanhemmat voivat kadottaa kykynsä tunnistaa omia vahvuuksiaan ja olla myötätuntoisia itseäänkin kohtaan. Monipuolista tukea on kehitettävä niin, että perheenjäsenet pystyvät tunnistamaan omia sekä toistensa voimavaroja ja vahvuuksia.

Toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi voi kuunnella Turvallista perhe-elämää -podcastit ja saada niiden kautta tietoa ja vertaistukea omaan tilanteeseensa!

Sarja on näiden sivujen lisäksi kuunneltavissa myös yleisimmissä streamauspalveluissa, kuten Spotifyssa.


Tämän blogin lukijana voit tilata Kirjapajan verkkokaupasta osoitteessa lkkp.kauppakv.fi Erityislapsen vanhempana -kirjan tarjoushintaan 23,00/kpl koodilla ERIT . Tarjous on voimassa 31.12.2020 saakka. 


Kirjoittaja Ulla Anttila on sosiaalipsykologi ja aikuistuneen kehitysvammaisen nuoren äiti. Hän on kirjoittanut kirjan ”Erityislapsen vanhempana – Voimavaroja hyvään elämään” (Kirjapaja 2020). Tällä hetkellä Anttila opiskelee ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.