Kansainvälisiä yhteyksiä vapaa-ajan osallisuuden tueksi
Acces to Leisure -hankkeessa selvitämme, miten itsenäisesti asuvat, tukea tarvitsevat ihmiset viettävät vapaa-aikaa ja millaista tukea he siihen tarvitsevat. Helmikuussa 2022 Jenni Kerppola ja Katri Hänninen pääsivät tapaamaan kansainvälisiä hankekumppaneitamme Budapestiin Unkariin.
Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä olemme tehneet paljon yhteistyötä Euroopan laajuisesti myös koronapandemian aikana. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme toteuttaneet viittä kansainvälistä hanketta verkkoyhteyksin.
Hankkeissa on edistetty kouluinkluusiota, henkilökohtaista budjetointia, läheisyhteistyötä, tuettua päätöksentekoa ja rahoituskanavien hyödyntämistä. Paljon on saatu tuloksia aikaan, ja jossain tilanteissa verkon välityksellä työskentely on ollut jopa helpompaa, kuin kasvotusten. Olemme joutuneet opettelemaan uusia tapoja tehdä työtä, mutta verkkotapaamiset ovat tiivistäneet yhteystyötä ja jollain tavalla myös tuoneet ihmisiä lähemmäksi. Olemme päässeet tutustumaan kumppaneidemme arkeen. Palavereissa ovat välillä mukana lemmikit, lapset ja lapsenlapsetkin. Myös yhteinen huoli pandemiasta on lisännyt välittämisen kulttuuria, vaikka välimatkaa on ollut tuhansia kilometrejä. Jokin osa yhteistyöstä on kuitenkin uupunut.
Uusin kansainvälinen hankkeemme on Access to Leisure
Onneksi viimein helmikuussa 2022 pääsimme käynnistämään uutta kansainvälistä Access to Leisure -hanketta Budapestiin. Vietimme kaksi päivää hankekumppaneiden kanssa kasvotusten ja tuntui, että hanke lähti heti käyntiin aidosti yhdessä tehden.
Keskustellen, asioista yhdessä sopien ja vapaa-aikaa yhdessä viettäen hankekumppanit ja heidän työnsä tulivat heti tutuiksi ja löysimme vahvan yhteyden. Hankkeeseen liittyvien asioiden lisäksi pääsimme tutustumaan Unkarin, Itävallan, Belgian ja Slovenian kulttuureihin ja tapoihin. Tämä on se kansainvälisen yhteistyön rikkaus, joka jää helposti verkossa uupumaan.
Access to Leisure -hankkeen tavoitteena on selvittää, miten itsenäisesti asuvat, tukea tarvitsevat ihmiset viettävät vapaa-aikaa ja millaista tukea he siihen tarvitsevat. Lisäksi kartoitamme, miten osallisuus lähiyhteisöissä toteutuu ja miten sitä voisi vahvistaa. Hanke toteutuu yhdessä kehittäjäkumppaneiden kanssa.
Erityisesti hankkeessa innostaa se, että mukana oleville kehittäjäkumppaneille (tukea tarvitsevat ihmiset, vapaa-ajan ohjaajat ja työntekijät lähiyhteisöissä) voi aueta mahdollisuus päästä tutustumaan hankekumppaneiden vapaa-aikaan ihan paikan päällä.