Siirry sisältöön

Kaikki voivat oppia toinen toisiltaan

Noora Fiseha tuli vuosi sitten sosionomiopintoihin liittyvään harjoitteluun Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoimintaan. Nyt hän auttaa muita KVPS-konsernin työntekijöitä tunnistamaan ja kehittämään omaa osaamistaan.

Lähdin opiskelemaan sosiaalialaa, koska alan eettiset periaatteet kuten ihmisarvo, ihmisoikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus, käyvät yhteen oman arvomaailmani kanssa. Vaikka en opintojen alkuvaiheessa vielä oikein tiennyt, minne polkuni veisi, olin varma että suunta oli oikea.

Alun perin olin sopinut suorittavani harjoittelun muualla, mutta koronapandemian vuoksi tämä paikka peruuntui – ja hyvä niin!

Päädyin lopulta tekemään Palvelusäätiön kehittämistoiminnassa viimeiset kaksi harjoitteluani putkeen. Toisen harjoitteluni päätteeksi sain töitä suunnittelijana KVPS Takomossa. Keväällä sain sosionomin paperit Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Vuosi kehittämistoiminnassa on tarjonnut valtavasti mahdollisuuksia kasvuun. Samanaikaisesti olemassa olevia vahvuuksiani on huomioitu ja hyödynnetty ilahduttavalla tavalla. 

Noora Fiseha

Työkokemusten kautta osaajaksi

Vammaisalasta minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Ensimmäisen kosketuksen alaan sain tehdessäni henkilökohtaisen avustajan töitä opintojeni ohella. Avustajana sain olla apuna ja tukena erilaisille ihmisille monenlaisissa elämäntilanteissa. Nämä kokemukset vahvistivat käsitystäni siitä, että jokaisella on oikeus hyvään elämään. Ennen kaikkea jokaisella on oikeus itse määritellä, mitä hyvä elämä tarkoittaa juuri hänelle.

Kulunut vuosi on tuonut tullessaan mahdollisuuksia olla monessa toiminnassa mukana. Olen saanut tehdä yhteistyötä sekä ammattilaisten että tukea tarvitsevien ihmisten kanssa.

Vastavalmistuneelle näin monipuoliset kokemukset ja työkavereiden kannustus ovat olleet erittäin merkityksellisiä. Myös luottamus siihen, että työnantajana Kehitysvammaisten Palvelusäätiö todella seisoo arvojensa takana, on omasta näkökulmastani valtavan tärkeä asia.

Tässä työssä motivoivaa on se, että osaamistani arvostetaan. Olen päässyt jakamaan omaa osaamistani muille ja samalla auttamaan muita KVPS-konsernin työntekijöitä oman osaamisensa jakamisessa.

Oma ja muiden osaaminen esiin

Tällä hetkellä työni koostuu pääasiallisesti KVPS Takomoon liittyvistä tehtävistä. Takomo on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja Tukena Oy:n yhteinen osaamisen kehittämisen foorumi. Se tarjoaa meille konsernilaisille mahdollisuuksia sekä kouluttautumiseen että kouluttamiseen.

Omat vastuuni Takomossa liittyvät sekä koulutusten suunnitteluun ja koordinointiin että hallinnollisiin tehtäviin. Tyypillisiä työtehtäviäni ovat yhteydenpito ulkoisiin ja sisäisiin kouluttajiin eli takojiin ja koulutusten osallistujiin. Vastuullani on myös sähköisen oppimisympäristömme ylläpito, koulutusmateriaalien työstäminen ja laskutukset. Työtehtävien vaihtelevuus tekee jokaisesta päivästä mielenkiintoisen ja sopivan haastavan.
Opettavaisinta itselleni on ollut osallistuminen työyhteisöjen koulutusprosessien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Koulutusten tavoitteena on nostaa esille erilaisia näkökulmia ja työvälineitä sekä olla tukena kehittämässä taitoja ja valmiuksia, joita työyhteisössä on.

Osallistujat ovat oman työnsä ammattilaisia. Parhaaseen lopputulokseen päästäänkin silloin, kun toimimme yhteistyössä oman osaamisemme vahvistamiseksi. Kaikki voivat oppia toinen toisiltaan.


Kirjoittaja Noora Fiseha työskentelee suunnittelijana KVPS Takomossa sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön muissa kehittämishankkeissa.


Osallistumme 30.8.-12.9. #OsaaminenNäkyviin -teemaviikoille kertomalla KVPS-konsernin tavoista kannustaa työntekijöitä tuomaan esiin omaa erityisosaamistaan. Viikkoja ovat suunnitelleet yhteistyössä Sitran kanssa Kansalaisopistojen liitto KoL ja Opintokeskus Sivis. Osaaminen näkyviin -viikot:

  • Innostaa ja kannustaa kaikkia huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi
  • Herättää julkista keskustelua siitä, että kyky tunnistaa omaa osaamista on yksi osallisuuden, toimijuuden, hyvinvoinnin ja työllistymisen ehto
  • Kokoaa monia toimijoita yhteisen sanoman äärelle

Tutustu Osaaminen näkyviin -viikkojen ohjelmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi