Siirry sisältöön

Ihmisarvoa alentavaa kohtelua kohdatessa nousee iso huoli

Ylen MOT-ohjelma kehitysvammaisen pojan epäinhimillisestä kohtelusta on saanut palstatilaa – kumma kyllä, lähinnä vain keskustelupalstoilla. Kehitysvammaisen lapsen omaisena tällaista ihmisarvoa alentavaa kohtelua nähdessä nousee aina iso huoli, puheenjohtajamme Timo Rintala kirjoittaa blogissaan.

Näen hoivapalvelujen olevan tänä päivänä pääosin laadukkaita ja viime vuosina esille tulleiden tapausten lähinnä harvinaisia poikkeuksia.

MOT-ohjelmassa kerrottiin rajoitustoimista, jotka ovat olleet ihmisarvoa alentavia, laittomia ja vieläpä pitkäkestoisia. Ohjelma herätti huolta ja avasi tuntoja muissakin kuin kehitysvammaisissa ihmisissä ja heidän läheisissään.

Lue artikkeli MOT-ohjelman aiheesta!
Päivät teipattuna tuoliin ja yöt kuormaliinoilla kiinni sängyssä
– kehitysvammaisen pojan lainvastainen kohtelu ja pahoinpitely hoivakodissa sai jatkua vuosia

Ohjelmassa nousivat vahvasti esiin työntekijöiden yritykset vaikuttaa jo pidempään tiedossa olleeseen epäinhimilliseen toimintaan. Johto oli sen kuitenkin estänyt. Kyse onkin sekä työntekijöiden ilmoitusvelvollisuudesta että ennen kaikkea johdon vastuusta itse tilanteesta ja sen tietoisesta peittelystä.

Maksavalla taholla tulisi myös olla roolia asiassa. Jos kunta- ja kuntayhtymätasolla tällaista voi piilossa tapahtua, mikä voikaan olla tilanne tulevilla hyvinvointialueilla, kun silmät ja korvat ovat vielä kauempana.

Kehitysvammaisen ihmisen palvelujen laadun ratkaisee henkilökunnan työhyvinvointi ja asukkaan hyvän elämän kokemus. Niistä syntyy ajan myötä molemminpuolisesti toimiva, luottamuksellinen vuorovaikutus.

Timo Rintala

Jokainen kehitysvammainen on yksilöllisesti tunteva, tunteellinen ja turvallisuutta hakeva ihminen, kuten me kaikki.

Jos kehitysvammaista ihmistä ei haluta kuunnella, ymmärtää tai edes kohdata, hän aistii sen. Mikäli jo syntynyt, hyvä vuorovaikutus katkeaa kilpailutuksen tai isomman henkilöstövaihtuvuuden myötä, häiriökäyttäytyminen on todennäköistä.

Me olemme YK:n vammaissopimuksen mukaisella hyvällä tiellä. Perustajamme, Kehitysvammaisten Tukiliiton, juuret ja unelmat ovat ohjanneet toimintaamme pian 30 vuoden ajan. Menestystekijöiksemme koen erinomaisen ja tunnollisen henkilökunnan lisäksi sen, että hallitustyöskentelyyn ovat konsernissa, sääntöjemmekin mukaisesti, osallistuneet jo useat kokeneet omaisjäsenet.

Tuloskin on tärkeää, mutta tärkeintä on laatu.
Kiitokset tähänastisesta meille kaikille.

Timo Rintala

Kirjoittaja Timo Rintala on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön puheenjohtaja. Hän on erityistä tukea tarvitsevan nuoren miehen isä. Hänen poikansa asuu Tukena Pikkutulppaanissa Kauhavalla.

Timo Rintala

hallituksen jäsen
puh. 040 2188 889
Kauhava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi