Siirry sisältöön

Ihan yksin ei tarvitse aina kaikkea selvittää ja pärjätä

Mikä merkitys työhönvalmennuksella voikaan olla kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea tarvisevalle ihmiselle? Risto Räkköläinen haastatteli työhönvalmennukseen osallistuneita keväällä 2021.

KOP (Kehitysvammaiset Osatyökykyiset Palkkatyöhön) on vuonna 2019 alkanut hanke, jonka tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia palkkatyöhön ja työllistymistä tukeviin palveluihin.

Haastattelin kymmentä hankkeen asiakasta keväällä 2021, ollessani korkeakouluharjoittelijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiöllä. Asiakkaat kertoivat työnhakuun liittyvistä kokemuksistaan ja työhönvalmennuksen merkityksestä heidän arjessaan.

On hyvä, ettei tarvitse ihan yksin aina kaikkea selvittää ja pärjätä

Tuki auttaa työsuhteen alkuun

Moni haastateltavista koki tavoitteellisen työhönvalmennuksen itselleen hyödylliseksi. Työhönvalmentajan tuki työnhakuun, työsopimusten kirjoittamiseen ja työpaikalla tehtävään työhön perehtymiseen liittyvissä asioissa koettiin erityisen tärkeäksi. ”On hyvä, ettei tarvitse ihan yksin aina kaikkea selvittää ja pärjätä”, kuten eräs haastateltava asian tiivisti.

Työ antaa merkitystä elämään

Haastateltavien kokemuksissa korostui, että työllistymisen kautta oli saatu, tai toivottiin saatavan, päivään jotain merkityksellistä sisältöä ja monipuolisempaa tekemistä. Vanhempien jaloissa notkuminen kyllästytti erästä pitkään työttömänä ollutta haastateltavaa: ”Kaipaan jo rytmiä elämään, eikä rahakaan olisi pahitteeksi!”. Työn koettiin tuovan päiviin myös positiivista virettä.

Hankkeen kautta työllistynyt asiakas kertoi, että ”työttömänä oli masentavaa maata vain kotona. Nyt aamuisin on kiva herätä töihin”.

Lähes kaikki haastateltavat nostivat koronaviruspandemian tuomat haasteet esiin. Etenkin ravintola-alan vaikea tilanne on tehnyt monen osatyökykyisen työllistymisestä entistä hankalampaa. Harjoittelu- ja työpaikat ovat olleet kiven alla.

Korona-aika rajoituksineen on toisaalta myös korostanut työpaikan tärkeyttä, kun harrastukset ovat olleet tauolla ja erilaiset kohtaamispaikat kiinni. ”Koronan vuoksi ei varsinkaan ole mitään tekemistä, eikä voi mennä mihinkään. Siksi töissä käyminen on tärkeää”, eräs haastateltava kertoo.

Olen tehnyt tämän kaiken ilman vanhempien apua!

Työpaikka tuo itsenäisyyttä ja itseluottamusta

Yksi haastateltavista koki työhönvalmennuksen avulla löytyneen työpaikan tuoneen hänelle lisää itsenäisyyttä. ”Olen tehnyt tämän kaiken ilman vanhempien apua!”, hän toteaa.

Työpaikan löytyminen ja siellä pärjääminen voikin auttaa erityistä tukea tarvitsevaa nuorta tai aikuista todistamaan kyvykkyytensä niin työhön kuin itsenäiseen elämään. Onnistumisen taustalla on yksilölliset tuen tarpeet ja vahvuudet huomioon ottava tuki.

Kaikki voittavat -kampanja 1.-12.11.

Järjestämme yhdessä Kehitysvammaliiton, Kehitysvammaisten Tukiliiton ja Vates-säätiön kanssa 1.-12.11.2021 Kaikki voittavat -kampanjan verkkosivuillamme ja somekanavillamme.

Lue lisää tuetun työllistymisen työhönvalmennuksesta Kaikki voittavat -kampanjasivulta (linkki vie Vates-säätiön sivuille)

#KaikkiVoittavat


Kirjoittaja Risto Räkköläinen oli korkeakouluharjoittelijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä keväällä 2021. Tällä hetkellä Risto työskentelee Vammaiskorttitoimistossa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi