Siirry sisältöön

Hyvä elämä on omannäköinen

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallituksen jäsen Taimi Tolvanen on kahden kehitysvammaisen aikuisen äiti. Taimin vahva omaisnäkökulma ja ammatillinen asiantuntijuus ovat korvaamattomia voimavaroja toimintamme kehittämisessä. Taimi kertoo ajatuksia omasta roolistaan hallituksessa.

Kehitysvammaisuus on kokonaisvaltaisesti läsnä elämässäni ja siinä, mitä teen. Olen Tuijan ja Mikon äiti. He asuvat Lapin hyvinvointialueen ryhmäkodissa, koska tarvitsevat ympärivuorokautista tukea.

Kehitysvammaisten ihmisten asioihin vaikuttamista olen tehnyt vuodesta 1985 alkaen. Olen ollut töissä sosiaali- ja terveysalalla sekä lähes kolmekymmentä vuotta vammaistyön opettajana. Ammatillisen asiantuntijuuteni olen rakentanut työntekijöiden kouluttajana, esihenkilönä ja työterveyspsykologina.

Kumppanuuksiin kannattaa panostaa

Tulen lapsuudenperheestä, jossa sanottiin, että kaikkia tulee arvostaa eikä kenellekään saa nauraa – ei mieleltään sairaille eikä vammaisille. 50-luvun kansakoulussa luokallani oli poika, jolla oli Downin syndrooma. Hän oli mukanamme siirtyen ryhmässämme luokalta toiselle.

Psykologin opintojen jälkeen työskentelin lähes kaikissa niissä paikoissa, joiden palveluja omat lapseni käyttivät. Opin miten tärkeää kumppanuus on. Sain kokea, että lapseni ovat yhteinen ilomme.

Hyvän elämän mahdollistumiseen tarvitaan hyvä ympäristö ja eettisesti toimiva, ammattinsa osaava henkilöstö.

Taimi Tolvanen

Hyvä elämä on omannäköinen

Hyvän elämän mahdollistaminen merkitsee minulle sitä, että ihminen voi elää omannäköistä elämää kuten muutkin tekevät. Että voi kokea iloa, tehdä itselle merkityksellisiä asioita, saada tukea tunteisiinsa ja olla tärkeä ihminen läheistensä ja toisten ihmisten joukossa.

Hyvän elämän mahdollistumiseen tarvitaan hyvä ympäristö ja eettisesti toimiva, ammattinsa osaava henkilöstö.

Halu vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen

Minulle on tärkeää vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen. Haluan olla omalta osaltani edistämässä sitä, että tukea tarvitsevan ihmisen hyvä elämä ja ihmisoikeudet toteutuvat. Jo ennen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallitukseen tuloani olen ihaillut sitä kehittävää ja edistyksellistä otetta, joka täällä on.

Arvostan täällä erityisesti työntekijöiden innostuneisuutta ja sitoutuneisuutta. Kiitos, että olette mahdollistamassa, tukemassa ja edistämässä tukea tarvitsevien ihmisten hyvää elämää! 


Kirjoittaja Taimi Tolvanen on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallituksen jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi