Siirry sisältöön

Houkuttava ja koukuttava leirityö

Päivi Kemppainen-Aro

Mikä saa leirityöntekijät palaamaan teemaleireillemme yhä uudestaan? Päivi Kemppainen-Aro pohtii määräaikaisten työntekijöidemme sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä.

Aloitin työni kehitysvammaisten ihmisten parissa 33 vuotta sitten. Työ on tuntunut hyvältä ja omalta kaikki nämä vuodet. Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä olen työskennellyt perhelomittajana, ryhmälomituksessa ja teemaleireillä ohjaajana. Nykyisin toimin ryhmäpalveluiden suunnittelijana ja vastuualueenani ovat kaikki Suomen teemaleirit.

Mikä onnistumisen saa aikaan? Miksi niin moni leirityöntekijä haluaa palata kesä toisensa jälkeen leireillemme?

Teemaleireille palataan yhä uudestaan

Järjestämme teemaleirejä Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Tänä vuonna leirejä on tarjolla 19 ja niissä työskentelee määräaikaisella työsopimuksella 50-60 työntekijää. Tänä kesänä meillä on ennätysmäärä jo aikaisemmilla leireillä mukana olleita leirityöntekijöitä.

Mutta miksi niin moni leirityöntekijä haluaa palata kesä toisensa jälkeen leireillemme?

Asiakkaiden palaute on tärkein onnistumisen mittari

Asiakkaat ja heidän palautteensa leireistä on varmasti yksi tärkeimmistä syistä leirityöntekijöidemme vahvaan sitoutumiseen työhönsä. Kaikille säätiön työntekijöille tehdyn sitoutumiskyselyn tuloksissa juuri asiakkaat nähdään vahvimpana sitoutumistekijänä. Leirityöntekijät toteuttavat monen leiriläisen kesän kohokohtaa, jota on odotettu koko vuosi. Moni leiriläisistä tulee leireille vuosi toisensa jälkeen uudestaan.

Pitkään leirikokemukseen saamme myös uusia näkökulmia joka vuosi uusien työntekijöiden aloittaessa.

Parhaat ideat syntyvät yhdessä

Teemaleirien suunnittelu on vaativaa. Se sisältää paljon ideointia, mutta myös selvitettäviä asioita ja kymmeniä ja kymmeniä yhteydenottoja jokaista leiriä kohden. Suunnittelutyö ei ole mielekästä yksin, vaan uusia ideoita ja ajatuksia tarvitaan joka vuosi.

Halusin rakentaa leirien ympärille uudenlaisen tavan kehittää leirien sisältöjä ja jakaa hyviä käytäntöjä. Ensimmäinen leirien suunnitteluryhmä kokoontui vuonna 2021 ja toimintamalli on todettu hyvin toimivaksi.

Teemaleirien suunnitteluun osallistuu aina leirityöntekijöitä, joista moni on ollut mukana leireillä jo useita vuosia. Pitkään leirikokemukseen saamme myös uusia näkökulmia joka vuosi uusien työntekijöiden tullessa mukaan.

Vastuuta jaetaan ja ideoita pallotellaan.

Suunnittelupalavereissa ideat muuttuvat konkretiaksi

Aloitamme heti alkusyksyllä seuraavan talven ja kesän teemaleirien suunnittelun. Kokoonnumme noin kerran kuussa verkossa, jotta eri puolilla Suomea asuvat työntekijät pääsevät mukaan.

Suunnittelupalavereissa käymme läpi asiakkaiden ja työntekijöiden palautteet, joista saamme usein hyviä ideoita jatkosuunnitteluun ja seuraavan vuoden teemoihin. Ne työntekijät, jotka ovat syksyllä mukana suunnitteluryhmässä, ovat myös sitoutuneita lähtemään seuraavan kesän leireille. Vuoden vaihteessa aloitamme rekrytoinnit seuraavan kesän leireille ja saamme suunnitteluryhmään mukaan uusia vastaavia ohjaajia. Keväällä yksittäisistä leireistä vastaavat leiritiimit kokoontuvat vastaavien ohjaajien johdolla.

Vastuuta jaetaan ja ideoita pallotellaan. Oma roolini onkin pikkuhiljaa muuttunut enemmän taustatueksi. Olen aina tavoitettavissa, mutta leirityöntekijät saavat hyvinkin vapaat kädet oman leirinsä ja työn sujuvuuden suunnitteluun.

On hienoa, että voimme tarjota niin monille mahdollisuuden tutustua tähän alaan.

Teemaleireiltä voi löytyä se oma ala

Teemaleirit ovat monelle aika koukuttavakin kokemus ja leirityöntekijämme ovat todella sitoutuneita työhönsä. Olen saanut työntekijöiltä hyvää palautetta heidän osallistamisestaan leirien suunnitteluun. He ovat saaneet vastuuta suunnittelutyössä ja tunteen siitä, että heidän ammattitaitoaan ja näkemyksiään arvostetaan. Moniammatillinen työyhteisö saa yhdessä suunnittelemalla aikaan aina vaan mahtavampia ideoita ja uudenlaisia leirejä.

On todella tärkeää, että meillä on toiminnassa mukana ”konkarityöntekijöitä”, mutta myös uusia työntekijöitä tarvitaan joka vuosi. On hienoa, että voimme tarjota niin monille mahdollisuuden tutustua tähän alaan. Teemaleireillä työskentely on ollut monelle portti kehitysvamma-alalle.


Kirjoittaja Päivi Kemppainen-Aro työskentelee ryhmäpalveluiden suunnittelijana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi