Siirry sisältöön

Hallittu muutos vanhemman voimavarana

Itsenäistyvän erityisnuoren äiti Pia Ylisuvanto Rovaniemeltä osallistui Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Mitäs nyt? -verkkovalmennukseen. Nyt hän kertoo matkastaan kohti kevytvanhemmuutta.

Neljässä etävalmennustapaamisessa me itsenäistyvien erityislasten vanhemmat pureuduimme jutellen ja Mitäs nyt? -työkirjaa hyödyntäen vanhemmuuteen tilanteissa, joissa erityistä tukea tarvitsevat lapsemme olivat joko muuttaneet ja muuttamassa pois lapsuuden kodistaan. Vertaistuellista keskustelua oli paljon. Kokemuksia vaihdettiin. Toisiamme tsempattiin. Tunnekuormaa kevennettiin. Valmennuskokemus oli voimaannuttava.

Muuttoon liittyvien muutosten ei tarvitse olla dramaattista, nopeita, pelottavia ja lopullisen tuntuisia muutoksia.

Pia Ylisuvanto

Hallittu omannäköinen muutos on mahdollista

Valmennus todensi vanhemmuuden tosiasioita. Lapsemme, myös erityislapsemme, ovat meillä lainassa, matkalla kohti omannäköistä itsenäisyyttä. Meidän vanhempien tehtävänä on tukea lapsiamme itsenäistymään – hallitusti ja turvallisesti.

Muuttoon liittyvien muutosten ei tarvitse olla dramaattista, nopeita, pelottavia ja lopullisen tuntuisia muutoksia. Hallittu ja tarvittaessa hidas muutos voi olla esimerkiksi asteittaista nuoren kahden kodin asumista. Silloin käynnit tulevassa uudessa kodissa ovat aluksi vain viikoittaisia vierailuja.

Pikkuhiljaa päivävierailuista siirrytään yhden yön ja asteittain kahden, kolmen ja neljän yön vierailuihin. Lopulta suurempi osa viikosta ollaankin jo uudessa kodissa. Asteittainen muutos tukee sekä muuttajaa, perhettä että lähiverkostoa. Meillä perheillä on oikeus perheidemme näköisiin hyviin muutoksiin!

Myös minulla äitinä on – kaikkien ruuhkavuosiemme jälkeen – oikeus kevyempään arkeen ja kevyempään vanhemmuuteen.

Pia Ylisuvanto

Lapseni itsenäistyminen on reitti auttaville käsille

Henkilökohtainen valmennusoivallukseni oli ymmärtää, että myös minulla äitinä on – kaikkien ruuhkavuosiemme jälkeen – oikeus kevyempään arkeen ja kevyempään vanhemmuuteen. Tämä tietysti edellyttää kaikilta osapuolilta ajan ja tilan antamista muutokselle.

Lapseni lähiverkostolla on muutostilanteessa tärkeä rooli todistaa – perheemme arvoja kunnioittaen – taitonsa vastuullisesta lapseni perustarpeet täyttävästä hyvinvoinnista ja tilan antamisesta luottamuksen rakentumiselle ja turvalle.

Ilman tunnetta, että lapseni on hyvissä ja turvallisissa käsissä, minulta ei voi vaatia vastuuni luovuttamista vieraisiin käsiin. Onhan meillä lapseni ja perheeni kanssa vahva kokemus yhdessä rakennetusta, lujasta, turvallisesta ja toimivasta erityisarjestamme.

Laatuaikaa muuttuvalle vanhemmuudelle

Mitäs nyt? -verkkovalmennus tarjosi kuusi tuntia laatuaikaa pysähtyä ammattivetäjän, kokemustoimijan ja vertaisvanhempien kanssa muuttuvan vanhemmuuteni äärelle.

Suljettu valmennusryhmä tarjosi turvallisen tilan omalle äitikasvulleni ja itsenäistyvän erityisnuoren vanhemmuudelleni. Muutosasiat päässäni jäsentyivät. Opimme toinen toisiltamme. Vertaistuen voima todentui tässäkin teemassa. Lämmin suositus Kehitysvammaisten Palvelusäätiön verkkovalmennukselle!

Kuva: Laura Vesa


Kirjoittaja Pia Ylisuvanto on yksi Mitäs nyt? -verkkovalmennuksen osallistujista. Verkkovalmennus toteutettiin keväällä 2023. Valmennus sisälsi neljä tapaamiskertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.