Erityisnuorten voimavarat arjessa
Nuorten elämä voi olla kiireistä ja täynnä paineita. Heidän mielessään pyörii paljon arjen asioita. Meri Niiranen haastatteli Luovin opiskelijoita arjen voimavaroista.
Millaisista asioista nuoret saavat voimavaroja? Mikä auttaa nuoria arjessa ottamaan aikaa itselleen?
On todella tärkeää, että nuoret löytävät voimavaroja ja tukea omasta elämästään.
Meri Niiranen
Omien voimavarojen tunnistaminen on tärkeintä
Voimavarat auttavat meitä jokaista pärjäämään arjessa. Voimavarat antavat tukea ja jaksamista. Jokaisen voimavarat ovat omanlaisiaan. Voimavara-ajattelun tavoitteena on vahvistaa ihmisen omia voimavaroja ja kykyä auttaa itseään. Voimavarakeskeinen näkökulma perustuu myönteiseen tapaan suhtautua itseensä, kohdata elämän haasteita ja kuormittavia tilanteita. Omien voimavarojen tunnistaminen on tärkeää, jotta niitä voi vaalia.
Haastattelin Ammattiopisto Luovin opiskelijoita heidän arjen voimavaroistaan ja kokosin heidän mietteitään tähän blogitekstiin. Tärkeitä nuorten mainitsemia voimavaroja ovat omat vapaa-ajan harrastukset, kaverit ja musiikki. On todella tärkeää, että nuoret löytävät voimavaroja ja tukea omasta elämästään. Riittävä tuki tuo turvaa lasten ja nuorten elämään.
Jos nuori ei itse kykene tai halua ilmaista tarpeitaan, on tärkeää, että vastapuoli osaa etsiä niitä asioita mitkä voisivat auttaa nuorta.
Meri Niiranen
Kuunnelkaa nuorten tarpeita!
Yhteiskunnassamme on ollut viime aikoina isona keskustelun aiheena nuorten jatkuva pahoinvointi. Nuorten lisääntyneet rikokset ja päihteiden käyttö kertovat hyvin paljon siitä, että kaikilla ei välttämättä olekaan niitä voimavaroja ja tukea ympärillään.
Itse henkilökohtaisesti toivonkin, että kaupunki ja muut tahot kuulisivat ja ottaisivat huomioon nuorten tuen tarpeet. Jotta yksikään nuori ei jäisi ulkopuolelle.
Haastatteluissa tuli myös puheeksi nuorten toiveet voimavaroja tukevasta toiminnasta. Monet kokevat, että erilaiset pajatoiminnat, nuorisotilojen lisääminen ja jalkautuva nuorisotyö voisivat helpottaa heidän arkeaan.
Oikeanlainen kohtaaminen on myös nuorille tärkeää. Jos nuori ei itse kykene tai halua ilmaista tarpeitaan, on tärkeää, että vastapuoli osaa etsiä niitä asioita mitkä voisivat auttaa nuorta.
Tue, huolehdi ja välitä!
Kirjoittaja Meri Niiranen on valmistunut Luovin medialinjalta ja työskennellyt tapahtuma-assistenttina Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.