Siirry sisältöön

Elämänsuunnittelun korteilla omannäköiseen elämään

Juuri julkaistut Elämänsuunnittelun kortit tarjoavat monipuolisesti tukea omannäköisen elämän suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Elämänsuunnittelun korttien avulla voi oivaltaa, sanoittaa ja kertoa niistä asioista, jotka ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä. Näin on helpompi suunnitella omannäköistä elämää.

Kehittämishankkeen tulos

Elämänsuunnittelun kortit syntyivät Etevan Silta omannäköiseen elämään -hankkeessa. Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä olimme Henkilökohtaisen budjetoinnin keskus Suunnan kautta hankkeen kumppaneina. Silta omannäköiseen elämään oli yksi alueellisista kehittämishankkeista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa henkilökohtaisen budjetoinnin valtakunnallisessa hankkeessa. Hanke päättyi vuoden 2021 lopussa.

Kortit syntyivät palvelumuotoilun keinoin

Suunnittelimme ja muotoilimme Elämänsuunnittelun kortit yhdessä asiantuntijoiden kanssa palvelumuotoilun keinoin. Kehittämistyötä aloitettaessa korttien sisällöt ja teemat poimittiin olemassa olevista tukimuodoista. Sisältö hioutui asiakaskehittäjäryhmissä ja yksilötyöskentelyssä, joissa korttien valikoimaa ja käytettävyyttä kehitettiin.

Korttien kehittäjinä toimi mm. kokemusasiantuntijoita, saavutettavuustestaajia, erikoisohjaajia; esim. AAC-ohjaaja ja muita ammattilaisia.

Kaikki mukana olleet saivat vaikuttaa korttien sisältöön. Jokaisen mielipide otettiin huomioon lisäämällä uusia vaihtoehtoja koko kehittämistyön ajan.

Taustalla Kansalaisuuden avaimet

Elämänsuunnittelun korttien sisältö pohjautuu Kansalaisuuden avaimiin, jotka alun perin on luonut englantilainen filosofi Simon Duffy. Kansalaisuuden avaimet koostuvat seitsemästä eri elementistä, jotka kuvaavat mahdollisuutta täyteen kansalaisuuteen.

Kansalaisuus on yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kun jokainen meistä on arvostettu yhteisön ja yhteiskunnan jäsen.

Kansalaisena meillä on vapaus valita, punnita ja tehdä päätöksiä. Voimme suunnitella ja elää elämäämme niin, kuin sen itse koemme ja haluaamme toteuttaa. Elämänsuunnittelun korteilla kansalaisuuden eri osa-alueita voi pohtia pala kerrallaan.

Kortit ovat tulostettavissa Etevan verkkosivuilta.

Kortteja voi käyttää myös mobiilisovelluksella, joka löytyy yleisimmistä sovelluskaupoista hakusanalla Elämänsuunnittelun kortit.

Lisätietoja antaa

Elisa Nappa

vastaava asiantuntija
puh. 040 665 8649
Tampere

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.