Siirry sisältöön

Digiloikkia kahvikupin äärellä

Digisumpit on koettu meillä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä mainioksi tavaksi oppia ja innostua teknologian mahdollisuuksista yhdessä.

Digisumppeja on keitelty meillä toimistolla jo parin vuoden ajan. Digisumppien tarkoituksena on ollut madaltaa henkilöstömme kynnystä kysyä apua tietoteknisiin pulmiin. Yhteiset tuokiot ovat tarjonneet uudenlaisen keinon jakaa osaamista työyhteisömme sisällä.

Digisumpit voi keittää kuka vaan

Konsepti on alusta pitäen pidetty yksinkertaisena. Digisumpit on keitetty Tampereen toimistolla kerran kuukaudessa, joskus useammin ja joskus hiukan harvemmin, tarpeen mukaan ja työn kiireisiin yhteensovittaen.

Sumpeilla on käyty läpi käytössämme olevien sovellusten perustoimintoja sekä jaettu vinkkejä tietoteknisten ohjelmien parempaan hyödyntämiseen. Tarkoituksena on ollut ottaa haltuun uusia työvälineitä tai oppia niksi tai kaksi jo käytössä olevista sovelluksista. Aiheita käsitellään aina leppoisasti keskustellen ja osallistujien tarpeista lähtien.

Digisumppien ajankohdista ja aiheista on tiedotettu henkilökuntaa etukäteen. Osallistua on voinut jokainen matalalla kynnyksellä ilman ennakkoilmoittautumista, oman mielenkiinnon mukaan. Yhden aiheen parissa ollaan aina kahviteltu puoli tuntia.

Digisumppien pitäjäksi on ollut mahdollista ilmoittautua kuka vain henkilökunnastamme. Käytännössä tämä on voinut tarkoittaa pientä suostuttelua­­­­­­­­ – ei kuitenkaan uhkailua tai lahjontaa.

Opit tallennetaan kaikkien käyttöön

Digisumpit ovat saavuttaneet meillä suuren suosion ja toimistolla varattuihin tiloihin on ollut usein vaikea mahtua. Osallistuminen myös etänä onkin haluttu turvata alusta saakka. Tallenteet eri aiheista on kerätty talteen jälkikäteen hyödynnettäväksi. Näin työntekijämme ympäri Suomea ovat päässeet mukaan.

Digisumpeilla on tarjottu muun muassa vinkkejä verkkosivujen päivittämiseen, viestinnän työkaluihin, tapahtumanhallinta- ja kyselytyövälineiden käyttöön, Teams-sovellukseen ja muihin Officen välineisiin.

Etätyöt ja digiharppaus

Etätöihin siirtyminen vei miltei kaiken toimintamme yllättäen viime keväänä verkkoon. Nyt toimiston väki työskentelee jälleen etänä ja digisumpit keitellään jokainen itse kotikonttoreilta käsin. Intoa oppimiseen etätyöskentely ei ole kuitenkaan meillä vähentänyt.

Kaikkea työtä ei etänä voi tehdä, mutta onneksi niiltä osin kun se on ollut mahdollista, ovat valmiutemme etätyön tekemiseen olleet hyvällä tolalla.

Paljon on viime kuukausina jouduttu opettelemaan lisää. Ei olla otettu vain pientä digiloikkaa vaan valtaisa digiharppaus.


Kirjoittaja Petteri Kukkaniemi työskentelee kehittämispäällikkönä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.