Siirry sisältöön

Arjen taitoja yhdessä osa 3 – Kaveritaitoja yhdessä ja erikseen

Erityislapsen vanhempana tulee helposti kannetuksi huolta oman lapsen kavereista. Onko erityisellämme kavereita? Kaipaako hän kavereita? Kokeeko hän yksinäisyyttä? Erityisnuoren äiti ja erityisopettaja Kati Palsinajärvi pohtii blogissaan kaveritaitojen harjoittelua.

Mielen joustavuus ja tunnesäätelyn taidot auttavat meitä kaikkia sosiaalisissa tilanteissa. Niiden avulla voimme hallita ajatuksiamme ja toimintaamme. Erityisillä on usein haasteita tunnetaidoissa, tunteiden säätelyssä ja mielen joustavuudessa, ja nämä heijastuvat niin käyttäytymiseen kotona kuin kodin ulkopuolellakin. 

Vanhemman on tärkeä huomioida, että päivähoito ja koulu ovat sosiaalisesti kuormittavia paikkoja. Joillekin lapsille ryhmässä oleminen on raskasta eivätkä he jaksa enää illalla leikkiä naapurin lasten kanssa. Itse koen tärkeäksi, että erityiseltä itseltään kysytään hänen kokemustaan kavereiden kanssa olemisesta.

Erityisen on usein helpompi tulla toimeen aikuisen kanssa, koska aikuinen pystyy mukauttamaan omaa toimintaansa erityisen kaipaamaan suuntaan. Ikätovereiden kanssa yhdessä toiminen ei olekaan niin helppoa. Riitoja voi tulla, samoin väärinymmärryksiä. Joskus leikit voivat sujua paremmin nuorempien kanssa.

Vanhempi joutuu pohtimaan, kuinka paljon hän osallistuu lapsensa kaveriasioihin. Avoimuus on mielestäni hyvä lähtökohta yhteistyöhön niin toisten lasten kuin heidän vanhempiensa kanssa, sillä ymmärryksen myötä lasten kaveruutta voidaan tukea kaikkien kotona.

Vanhempi voi olla osittain kaveruuden tukena, mutta vanhemman tulee osata myös peruuttaa ja antaa lasten muodostaa kaveruus itse. Aito ystävyys ei synny pakotettuna.

Kaveritaitoja voi oppia ja niitä on hyvä yhdessä kotona harjoitella.
Lisätietoja saa esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kaveritaitoja-ohjelmasta
Kaveritaitoja-sivuilta löytyy tehtäviä ja videoita, joita voi katsoa lasten kanssa.
Katso tästä Mitä ovat hyvät kaveritaidot -video!



Kirjoittaja Kati Palsinajärvi on erityisnuoren äiti ja kokemusasiantuntija, erityisopettaja ja toimintaterapiaopiskelija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.