Siirry sisältöön

Aivan alusta ei tarvitse aloittaa

Johanna Huhtala

Vaikka vammaispalvelulaki viivästyi, valmennuksen kaltaista tukea on jo nyt onneksi saatavilla. Työ valmennuksen kehittämisen äärellä jatkuu myös meillä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Vammaispalvelulain uudistusta odottaessamme järjestimme keväällä Valmennus osana uutta vammaispalvelulakia -työpajan verkossa. Mukana oli 55 osallistujaa. Osallistujina oli niin hyvinvointialueiden työntekijöitä, järjestötyöntekijöitä ja läheisiä kuin muitakin asiasta kiinnostuneita.

Keskustelimme muun muassa valmennuksen täytäntöönpanosta. Valmiita vastauksia on olemassa hyvin vähän ja eräs osallistuja kommentoikin, että valmennukseen liittyy tällä hetkellä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Monenlaista tukea saatavilla

Tapahtumassa loimme kuitenkin yhteisesti uskoa siihen, että valmennuksen kaltaista tukea on jo nyt saatavilla. Aivan alusta ei siis tarvitse aloittaa. Keskusteluissa nousi mm. seuraavia jo olemassa olevia ratkaisuja: 

  • Ammatillinen tukihenkilötoiminta ja yksilövalmennus  
  • Asumis- ja työhönvalmennus   
  • Kommunikaatio-ohjaus   
  • Autismikuntoutusohjaus   
  • Sopeutumisvalmennuskurssit   
  • Henkilökohtainen budjetointi   
  • Kehitysvammaisten Palvelusäätiön muuttovalmennus, Aikuisuuden kynnyksellä -toiminta ja ikäperhetoiminta  

Moniammatillisen yhteistyön merkitys

Toteutusta mietittäessä työpajan keskusteluissa korostui erityisesti moniammatillisen yhteistyön merkitys. Osaajia ja yhteistyökumppaneita on niin sosiaali- ja terveyspalveluissa kuin muillakin aloilla. Nähtiin myös, että vahvempi tuki erityisperheille jo peruspalveluiden puolelta auttaisi paljon.

Myös resurssit herättivät odotetusti keskustelua. Pohdittiin esimerkiksi riittävätkö hyvinvointialueen resurssit nykyisellä henkilöstöllä. Tärkeänä asiana nousi esille se, että valmennuksen toteuttajat toimivat tarpeen ja osaamisen mukaan. Ostopalvelut nähtiin yhtenä toteuttamistapana.  

Muutoksen tukea on saatavilla myös meiltä

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnassa olemme toteuttaneet perheiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa muutoksen tukea vuosikymmenten ajan. Työmme valmennuksen äärellä jatkuu ja teemme mielellämme yhteistyötä valtakunnallisesti ja eri alueiden toimijoiden kanssa.

Voimme toteuttaa aiheesta työpajoja eri hyvinvointialueilla ja yhdistää kolmatta sektoria mukaan. Jaetaanhan siis tietoa ja pohditaan malleja sekä toteutusta yhdessä.

Meihin voi olla rohkeasti yhteydessä, niin suunnitellaan sopivin yhteiskehittämisen tilaisuus juuri sinun alueellesi! 


Kirjoittaja Johanna Huhtala työskentelee suunnittelijana kehittämistoiminnassamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi