Siirry sisältöön

Tolosen perhe sai kauan kaivatun irtioton arjesta

Tolosen suurperhe sulkeutui sisätiloihin eristäytyen omaan kotiinsa, kun koronapandemia pari vuotta sitten alkoi. Tapio ja Kaija Sunin muistorahaston avustus mahdollisti perheen yhteisen loman ja kauan kaivatun irtioton arjesta.

Saara ja Jukka Tolosen suurperheessä on kahdeksan lasta, kymmenen kuukauden ikäinen Sylvi on heistä nuorin ja 15-vuotias Anton vanhin. Perheeseen kuuluu myös paljon erityistä tukea tarvitseva pieni tyttö, 6-vuotias Hilda. Äiti Saara on tyttärensä omaishoitaja.

Korona koetteli koko perhettä

Koronapandemia toi vanhemmille suuren huolen Hildan mahdollisesta sairastumisesta. Hilda on erityisen infektioherkkä lapsi, jolle koronan tiedettiin olevan erittäin vakava sairaus. Tavalliset flunssatkin vievät yleensä pienen tytön useiksi päiviksi sairaalaan hoidettavaksi.

”Hildan infektioherkkyys määrittää meidän perheen arkea. Epätietoisuus taudin laadusta ja tarttuvuudesta pelotti meitä juuri Hildan kannalta”, Jukka Tolonen toteaa.

Toloset eristäytyivät kahdeksi vuodeksi neljän seinän sisälle. Pandemian alussa isä Jukka jäi jopa töistä muutamaksi kuukaudeksi kotiin. Epävarmimpina aikoina perheen lasten koulunkäynti järjestettiin etäkouluna kotona ja kaikki harrastukset olivat tauolla. Muita ihmisiä tavattiin ainoastaan ulkona.

Korona-aika koeteli perhettä myös taloudellisesti. Perheen taloutta kiristivät myös Hildan erityistarpeiden vuoksi tehdyt kotitalon muutostyöt.

”Säästömme kuluivat kokolailla korona-ajassa elämiseen”, Jukka kertoo. ”Omaishoidon tuki on kovin pieni suuren perheen tarpeisiin”, Saara toteaa.

Kaupunkilomalle Lahteen

Kaiken tämän keskellä kaipasimme perheellemme
pientä irtiottoa arjesta.

Saara ja Jukka Tolonen

Kuin tilauksesta Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Facebook-sivulla kerrottiin Tapio ja Kaija Sunin muistorahastosta, joka myöntää avustuksia perheiden yhteiseen lomaan, vapaaseen ja virkistykseen. Vanhemmat täyttivät hakemuksen, ja keväällä tuli sitten tieto perheelle myönnetystä avustuksesta.”Suunnittelimme matkan Hildan tarpeet ja koronaturvallisuus huomioiden”, Jukka muistelee. Tolosen perhe päätti lähteä viikonlopun mittaiselle kaupunkilomalle Lahteen.

”Kävimme perhepuistossa järven rannalla, katselimme kaupunkia ja söimme terasseilla. Lapsille oli tärkeää päästä tuulettumaan ja ihmisten ilmoille”, Saara muistelee.

”Jo pelkkä kotoa lähteminen ja yöpyminen hotellissa olivat lapsille elämyksiä. Oli mukava huomata, että lapsille ei lomalla tarvitse olla mitään hurjan ihmeellistä. Tärkeintä on, että mennään ja tehdään yhdessä”, Saara ja Jukka sanovat. ”Lasten ilo toi iloa myös itselle!”

Kiitollisia olemme – tämä oli hieno asia meidän perheelle.
Ilman muistorahaston tukea emme olisi lähteneet.

Saara ja Jukka Tolonen

Teksti: Elina Leinonen
Valokuvat: Tolosen perheen arkisto

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi