Siirry sisältöön

Teemun kodissa huumori hersyää ja haitari soi

Teemu Hakasen kodissa Korpilahdella asuu tyytyväinen nuori mies.

Luhtitalon alakerran asunnosta kantautuvat pihalle saakka harmonikan sävelet. Teemu Hakanen on nostanut haitarin polvelleen ja kajauttaa lempikappaleensa ”Uralin pihlajan” ja ”Uudelleen jos luokses tulla voisin”.

– Ostettiin haitari Teemulle lahjaksi. Siinä oli samassa syntymäpäivä-, nimipäivä- ja joululahjat, isä Heikki Hakanen kertoo. Musiikinopettaja Hannu liimasi haitariin kuvionuottien värikoodit, ja niin alkoi soitto soida.

Teemu Hakasen kodissa hersyää huumori. Teemu on sanavalmis ja sukkela kertomaan tarinoita.

– Omalta papalta olen perinyt huumorimeiningin. Papan kanssa heitettiin huumoria ja kuunneltiin humppaa Järviradiosta, Teemu muistelee.

Oma koti

– Omaan kotiin muuttoa minä olin kauan miettinyt ja harkinnut, ja sitten se toteutui, Teemu toteaa.

Olin kauan harkinnut omaan kotiin muuttoa, ja sitten se toteutui.

Teemu Hakanen

Teemu kertoo kuulleensa WhatsApissa, että kannattaa olla yhteydessä Kehitysvammaisten Palvelusäätiöön ja Pasi Hakalaan, kun oma koti ja itsenäinen asuminen kiinnostavat. Toimen miehenä Teemu soitti Pasille saman tien, ja asunnon etsintä alkoi.

– Kauan katselin asuntoja netistä. Etuovi.comin kautta minä tämän asunnon sitten bongasin. Minä oikein ihastuin tähän, kun oli oma sauna ja kaikki, Teemu kertoo.

– Teemun muuttosuunnitelmat tulivat meille vanhemmille yllätyksenä. Hyväksyimme ajatuksen, että kyllä se muuton aika Teemullekin tulee, Heikki-isä tuumailee.

Teemun koti löytyi kotikunnasta Korpilahdelta kolmen kilometrin päästä lapsuudenkodista. Kodikas luhtitalo sijaitsee keskustan tuntumassa aivan sataman vieressä. Terassilta aukeavat kauniit järvimaisemat Päijänteelle.

Oma arki

Itsenäisen elämän opettelu alkoi kahden kuukauden asumisharjoittelujaksolla Niittykummun ryhmäkodissa.

– Niittykummussa harjoiteltiin aamu- ja iltapalan laittoa ja kodin puhtaanapitoa. Minä olenkin ahkera siivoamaan, laitan tavarat aina viivoittimen mukaan järjestykseen, Teemu kuvailee pilkettä silmäkulmassa.

Niittykummusta käy asumisen ohjaaja kerran viikossa Teemun luona. Ohjaaja on apuna ruuan laitossa ja yhdessä hänen kanssaan Teemu miettii, millaista ruokaa kannattaisi ostaa. Äiti ja Miia-sisko ovat myös tarvittaessa tukena arjessa ja tulevat mielellään auttamaan vaikka ruuan laitossa.

Tosi mukavaa on asua itsekseen ja nauttia omasta rauhasta.

Teemu Hakanen

– Tosi mukavaa on asua itsekseen ja nauttia omasta rauhasta. Vanhemmat käyvät välillä katsomassa, mutta kyllä minä itseksenikin pärjään, Teemu kehuu. Itsenäistä asumista on nyt reilu puoli vuotta takana, ja arki sujuu mallikkaasti. Teemu kattaa mansikkajäätelöt pöytään ja suunnittelee lähtevänsä vielä polkupyörällä uimarannalle.

Teksti: Elina Leinonen
Valokuvat: Ilona Pietiläinen

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi