Siirry sisältöön

Perhelomitus tarpeen poikkeusaikana – Tieto avusta auttaa jaksamaan

”On helpompi jaksaa, kun tietää, että apua on saatavilla.” Tähän tiivistyvät tulokset kyselystä, jonka teimme korona-ajan kokemuksista perhelomituksemme asiakasperheille. Aika on monelle perheelle raskasta.

Perhelomituksen kyselyn vastaajista yli 80 % piti tärkeänä, että perhelomitusta voi saada myös poikkeusaikana. Muut tulokset kertovat, että tietoa poikkeusajan toiminnasta on tarjolla riittävästi ja lomitustoiveet toteutuvat hyvin. Lomitustarve on lisääntynyt koronan vuoksi vain harvalla.

Avoimet vastaukset avaavat tuntoja ja kokemuksia lisää. Aika on perheille raskasta. ”Järkyttävän paljon enemmän säätämistä ja huolehtimista”, kertoi eräs vanhempi. Toinen vanhempi kirjoitti, että ”tilanne ja arjen sujuminen vaatii nyt paljon meiltä vanhemmilta”. Esteitä on tullut monelta suunnalta. ”Meillä vanhemmilla ei ole paikkaa, minne mennä”, harmitteli eräs vastaaja.

Toisaalta perhelomitus voi helpottaa ”tätä kaikkea etäpyörittämistä”. ”Perhelomitus on toiminut hyvin aina kun perheemme on tarvinnut sitä”, kertoi eräs kiitollinen vastaaja. ”Tuntui ihanalta luksukselta”, ylisti toinen.

Kiitollisuus perhelomitusta kohtaan välittyi monista vastauksista. ”Kiitos teille, että työskentelette myös näissä poikkeusoloissa”, kiitteli eräs vanhempi ja ”on lottovoitto, kun saa tutun hoitajan”, riemuitsi toinen. Kiitosta saivat myös perhelomittajat. ”Hoitajat ovat olleet motivoituneita ja työlleen omistautuneita”, halusi kertoa eräs vastaaja.

Korona herättää myös huolta ja pelkoa. Riskiryhmiin kuuluvien lasten vanhemmat kertoivat muun muassa, että ”emme päästä ketään kotiimme” ja ”emme ole uskaltaneet, vaikka tarve olisi”. ”Olin ehkä ylivarovainenkin”, pohti puolestaan eräs vastaaja. Myös tulevaisuus mietitytti. ”Huoleni kohdistuu tulevaan”, pohti toinen vanhempi.

Riskien minimointi poikkeusjärjestelyineen on tuonut haasteita perhelomituksen järjestämiseen. Sairaus (muu kuin korona) perheessä tai työntekijällä on aiheuttanut joitain yllättäviä muutoksia ja peruuntumisiakin. Tutun lomittajan saaminen nousi esiin joissain vastauksessa. ”Hoitajien vaihtuvuus on epidemian aikana ollut tilanteeseen nähden liian runsasta”, kritisoi eräs vastaaja. Toiveena esitettiin myös, että ”poikkeusaikana olisi hyvä joustaa 8 tunnin säännöstä”. ”Toiminta ei ole oikein luotettavaa eikä vaikuta olevan hyvin hallittua”, koki yksi vastaaja perhelomituksen korona-aikaisista järjestelyistä.

Voimme vielä iloksemme kertoa, että tilanne on kaikin puolin tasaantunut. Perhelomittajille on toimitettu suojavarusteita. Työntekijät käyvät myös testeissä oireiden tullen välittömästi. Pyrimme myös jatkossa niin turvalliseen ja vastuulliseen palveluun kuin mahdollista. Perhelomitus kiittää ja kumartaa palautteesta. Kaiken kaikkiaan vastaukset kertovat tasapainoilusta tarpeiden ja riskien välillä. Palautteen avulla voimme tukea perheitä entistä paremmin. Kiitos siitä!

Kiitos perheille myös ymmärryksestä poikkeusolojen aikaan.

Teksti: Saara Laukkanen


Kirjoittaja ja perhelomituskyselyn tekijä Saara Laukkanen toimii perhelomittajana Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi