Siirry sisältöön

”Perhehoito on ollut hirmun iso rikkaus koko meidän perheen elämään”

"Tärkeintä perhehoidossa on läsnäolo ja yhdessä tekeminen", perhehoitajamme Anuliina Niskanen sanoo. Niskasille perhehoitoon viikonloppuisin ja loma-aikoina tuleva erityislapsi on tervetullut mukaan lasten leikkeihin ja perheen arkeen.

Keski-Uusimaa 28.9.2021

– Olen itse isosta perheestä. Siksi minulle oli luontevaa ottaa lapsia hoitoon perheeseemme, perhehoitajamme Anuliina Niskanen kertoo.

– Olin pienten lasten kanssa kotona ja mietin, että voisin tehdä samalla muutakin. Luin lehtijutun perhehoidosta, ja siitä se ajatus sitten lähti…

Hirvihaarassa asuva Niskanen täytti Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kotisivuilla lomakkeen, jossa kertoi olevansa kiinnostunut perhehoitajan työstä.

Pian sen jälkeen Anuliinalle ja hänen puolisolleen Juhalle ryhdyttiin räätälöimään koulutuskokonaisuutta, joka perehdytti perhehoitajana toimimiseen ja erityislasten kanssa työskentelyyn.

Kouluttaja tuli kolme kertaa perheen kotiin, minkä jälkeen valmennus jatkui verkossa. Anuliina kiittää koulutusta käytännönläheiseksi.

Niskasen perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi lapset, 8-vuotias Enni ja 3-vuotias Elmer. Anuliinan työ päiväkodissa antoi hänelle myös hyvät eväät lasten kanssa touhuamiseen.

Lapsi tuli osaksi perheen arkea

Niskasille ehdotettiin pian lyhytaikaiseen perhehoitoon erityistä tukea tarvitsevaa 11-vuotiasta Emiliaa*. Eipä aikaakaan, kun tyttö tuli vanhempiensa kanssa tutustumiskäynnille.

Niinpä Emilia alkoi käydä Niskasilla lyhytaikaishoidossa silloin tällöin viikonloppuisin ja loma-aikoina tarvittaessa myös arkisin. Tyttö sopeutui perheen arkeen vaivattomasti.

– Lasten leikit sujahtivat hienosti yks yhteen, ja he viihtyvät hyvin yhdessä, Anuliina toteaa tyytyväisenä.

Niskasen reippaat ja eläväiset lapset hyväksyivät tytön luontevasti mukaan leikkeihinsä.

– Perhehoitoviikonloput ovat meille rauhoittumisen aikaa muuten niin hektisen arjen keskellä. Silloin ollaan ihan vaan kotona, tehdään ja touhutaan yhdessä, Anuliina toteaa.

Niskaset kertovat myös Emilian rauhoittuvan heillä käydessään.

Läsnäoloa ja yhdessä tekemistä

– Tärkeintä perhehoidossa on läsnäolo ja yhdessä tekeminen. Kaikkein parhaita ovat ne hetket, kun tehdään jotain porukalla – paistetaan vaikka vohveleita tai leikitään pantomiimia pitkälle iltaan, Anuliina kuvailee.

Niskaset kertovat, että perhehoitoviikonloppuina he ulkoilevat paljon, leikkivät ja pelaavat pihalla. Kesäisin he käyvät yhdessä uimassa, talvisin pulkkamäessä ja luistelemassa.

– Perhehoito on ollut mukava lisä ja hirmun iso rikkaus koko meidän perheen elämään. Se on antanut meille kaikille hyvin positiivisia kokemuksia ja mahtavia muistoja, Anuliina pohtii.

Hauskimpiin muistoihin kuuluvat porukalla tehdyt jäätanssiesitykset kotipihalle jäädytetyllä luistinradalla.

– Minulle on ollut erityisen tärkeää, että voin samalla laajentaa omien lasteni maailmankuvaa ja lisätä heidän vuorovaikutustaitojaan.

* erityislapsen nimi on muutettu.

LISÄTIETOJA ANTAA

Nina Stenman

suunnittelija
puh. 0400 891 429
Tampere

Teksti: Elina Leinonen
Valokuvat: Juha Vääräkangas

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi