Siirry sisältöön

Opistot erityisen parissa

Kansalais- ja työväenopistojen opintotarjonnan saavutettavuutta on tärkeää kehittää. Tavoitteenamme on, ettei vammaisia ihmisiä eristettäisi erillisiin ryhmiin, vaan saavutettavat kurssit olisivat avoimia kaikille.

Kansalais- ja työväenopistojen toiminta kuuluu kaikille. Miten takaamme sen, että opistojen toiminta on saavutettavaa ja toimintaan pääsevät kaikki halukkaat mukaan?

Kansalais- ja työväenopistot ovat tehneet vuosikymmeniä tärkeää työtä erityisryhmien parissa eri puolilla Suomea. Opistot ovat toteuttaen esimerkiksi harrasteryhmiä erityistä tukea tarvitseville ihmisille toimintakeskuksissa.

Yhteisö muodostuu ihmisistä, jotka tekevät asioita yhteisen mielenkiinnon kohteen ympärillä.

Katja Marjamäki

Saavutettavia kursseja kaikille

Tavoitteenamme on kuitenkin, että vammaisia ihmisiä ei eristettäisi erillisiin ryhmiin. Kaikkien tulisi päästä harrastamaan ja opiskelemaan yhdessä.

Yhteisö muodostuu ihmisistä, jotka tekevät asioita yhteisen mielenkiinnon kohteen ympärillä – eivät diagnoosin perusteella ryhmiteltyinä.

Entä, jos opistot tarjoaisivatkin kaikille avoimia kursseja?

Aiheina voisi olla vaikka:

  • Helposti yhteiskuntatieteitä
  • Arki ruokaa hitaammin tai
  • Maalausoppia selkeästi..

Eri elämänvaiheisiin painottuvat kurssit tukisivat puolestaan elämän muutostilanteissa kuten:

  • Näin minä haluan asua
  • Muuttovalmennus tai
  • Ikäännynkö minäkin?

Edistämme yhdessä opistojen saavutettavuutta

Olemme Me Itse ry:n ja Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa luotsanneet viime vuosina uudenlaista yhteistyötä kansalais- ja työväenopistojen kanssa.

Yhteistyöpalavereja meillä on noin 2-3 kertaa vuodessa. Yhteisiä tekemisen muotoja syntyy tarpeiden mukaan.

Kerran vuodessa toteutamme myös Opistot erityisen parissa -päivän. Päivän tavoitteena on vahvistaa opistojen kouluttajien osaamista rohkaisemalla ja tarjoamalla hyviä käytäntöjä tukea tarvitsevien ihmisen kanssa työskentelyyn.

Tämän syksyn yhteistyötapaamisemme on 7.10.2021. Olethan yhteydessä, jos haluaisit mukaan verkostoon!

Apuja ja vinkkejä

Kuva: Merja Hakala (Kuvassa Osallisuusteatteri)


Kirjoittaja Katja Marjamäki työskentelee kehittämispäällikkönä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnassa.


Lisätietoja antaa

Katja Marjamäki

kehittämispäällikkö
puh. 040 4849 985
Tampere

2 kommenttia artikkeliin “Opistot erityisen parissa

  • kehitysvammaisten työtoiminnassa vois olla vaikuttamispaja polittiseen vaikuttamiseen oon kiinnostunut politiikasta asun mikkelissä tein esitelmän anarkismista voitko tätä ajaa

    • Hei Janne ja kiitos kommentista. Tärkeän asian nostit esille. Vaikuttamista tarvitaan. Voisitko paikalliselle opistolle ehdottaa vaikuttamispajaa? Opistot ottavat mielellään vastaan toiveita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.