Siirry sisältöön

Oma tupa, oma lupa

Elina Leinonen

Joona Laiho muutti muutama vuosi sitten omaan kotiin Tampereen keskustaan. Hän nauttii omasta rauhasta.

Joona Laiho on elämäänsä tyytyväinen nuori mies. Hän muutti muutama vuosi sitten, 22-vuotiaana, omaan kotiin Tampereen keskustaan. Hän nauttii omasta rauhasta.

– Muutin vanhempieni luota Lielahdesta. Halusin itsenäistyä, vaikka uusi tilanne alkuun vähän jännittikin, Joona kertoo.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ostama ja vuokraama asunto on tilava, vastikään remontoitu yksiö, jonka Joona on sisustanut mieleisekseen. Joonalle on tärkeää, että hän saa itse päättää asioistaan ja asumisestaan.

Itsenäisen asumisen parhaita puolia on se, että saa itse päättää asioistaan.

Joona Laiho

– Itsenäisen asumisen parhaita puolia on se, että saan päättää tietyistä asioista itse. Televisiosta voin katsoa mitä haluan, Joona pohtii.

Joona asuu Näsilinnankadulla aivan keskikaupungin sykkeessä. Palvelut ovat lähellä; ruokakauppa, parturi ja elokuvateatteri kivenheiton päässä. Parin kilometrin työmatka Mediastudioon taittuu nopeasti polkupyörällä.

Korttelin päässä sijaitseva Hämeenpuisto ja läheiset Pyhäjärven rannat lenkkipolkuineen ja pyöräteineen ovat myös Joonalle tärkeitä paikkoja. Lenkkeily ja pyöräily ovat hänelle rakkaita harrastuksia.

Asumiseensa Joona Laiho saa yksilöllistä tukea Setlementti Tampereesta. Ohjaaja Anu Pietikäinen käy hänen luonaan kahdesti viikossa auttamassa omannäköisen elämän hallinnassa ja arjen askareissa. Hän rohkaisee Joonaa osallistumaan ja harrastamaan.

– Kesäisin käymme yhdessä myös pyöräilemässä ja kylmillä ilmoilla lenkillä, Joona Laiho kertoo.

Kuvat: Anna-Liisa Nikus

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi