Siirry sisältöön

”Oli oikein lomameininki!”

Pohjois-Suomessa asuvan Marjan, 47, pieni perhe – Marja, 13-vuotias tyttö Essi ja kaksi koiraa – vietti kesällä pitkään haaveissa olleen loman Lapissa. Ensimmäisen yhteisen loman mahdollisti Tapio ja Kaija Sunin muistorahasto.

”Saimme Tapio ja Kaija Sunin muistorahastosta 600 euron avustuksen. Vuokrasimme pienen punaisen mökin, josta teimme päiväretkiä; kävimme katsomassa paikallisia nähtävyyksiä. Mökki oli meille hyvä vaihtoehto koirien takia ja myös siksi, että lapseni ei kestä isoja ihmisjoukkoja. Majoituksen on oltava rauhallinen.”

”Reissu oli tosi mukava! Kun palasimme lomalta kotiin, lapseni kysyi, koska voimme mennä uudestaan”, Marja kertoo.

Oli hienoa päästä pois kotioloista. Oli oikein lomameininki!

Koulukiusaaminen eristänyt äidin ja tyttären kotiin

Reissu oli äidin ja lapsen ensimmäinen yhteinen mökkiloma. Reissaaminen ei ole ollut taloudellisesti mahdollista. Perheen tilanne on haastava muutenkin kuin taloudellisesti. Lapsella on neuropsykiatrisia piirteitä, jotka vaikeuttavat elämää normirakenteissa.

”Essin on ollut haastavaa käydä koulussa, vaikka koulu onkin erityiskoulu. Tänä vuonna hän ei oikeastaan ole voinut käydä siellä rankan kiusaamisen vuoksi ollenkaan. Keväällä hän yritti muutaman päivän, mutta kiusaaminen alkoi heti ja sen myötä alkoi näkyä lapseni reagointina eristäytymistä ja masennusta ja hänet määrättiin sairauslomalle. Syksy alkoi koulussa ikävissä merkeissä, eikä koulunkäynti päässyt taaskaan alkamaan. Olen ”taistellut” hänelle yksityisopettajan, ja parhaillaan etsitään uutta koulupaikkaa”, Marja sanoo.

”Olemme pääosin keskenämme kotona. Itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä. Lapseni ei juurikaan halua lähteä kotoa mihinkään.”

Kiusaaminen on ollut hirvittävää ja raakaa, myös fyysistä.

Loma oli ollut toiveissa jo pitkään

Kuntoutukseen tai lomalle pääseminen on Marjan toiveissa ollut pitkään. Terveydenhuolto- ja sosiaalipuolelta perhe on saanut tukea, mutta perusarjen talous on niukka vallankin nyt, kun hinnat, kuten bensa ja sähkö, ovat nousseet.

”Ei meidän ole mahdollista lähteä lomalle, mutta kyllä sitä kaipaa, että joskus pääsisi vaikka jonnekin kuntoutukseen.”

”En ole ennen hakenut avustuksia paitsi nuorempana yksin tuettua lomaa”, Marja miettii.

En ole osannut tällaisia avustuksia hakea, mutta nyt kohtalo lykkäsi eteeni tämän mahdollisuuden.

Marja löysi muistorahaston avustusasian Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Facebook-sivulta. ”Vähän aikaa mietin avustuksen kriteerejä ja sitä, voisiko meidän perheemme mennä tähän kategoriaan. Laitoin hakemuksen, ja avustus myönnettiin, mikä on hieno asia.”

Hakuprosessi ei Marjan mielestä ollut vaativa. ”Lomake oli helppo täyttää. Jos se olisi ollut vaikeaa, en ehkä olisi avustusta hakenutkaan.”

Kuva:
Marjan perhe vuokrasi pienen punaisen mökin Lapista. Sauna oli puron varrella, ja sekä äiti että tytär nauttivat puron solinan kuuntelemisesta.

Yksityisyyden suojaamiseksi haastateltavan ja lapsen nimet on muutettu.

Teksti: Tupu Sammaljärvi

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi