Siirry sisältöön

Nuoren naisen arkea ja unelmia

Elina Leinonen

Yksi Anna Loiskeen unelmista toteutui, kun hän muutti ensimmäiseen omaan kotiinsa KVPS-koti Suovuoreen.

Anna Loiske muutti muutama vuosi sitten ensimmäiseen omaan kotiinsa KVPS-koti Suovuoreen, joka oli juuri valmistunut hänen kotikaupunkiinsa Naantaliin. Anna on monella tapaa ikäistensä nuorten naisten kaltainen iloineen ja suruineen, haaveineen ja unelmineen. Yksi unelmista toteutui Annan itsenäistyessä ja aloittaessa oman elämän.

Anna Loiskeen elämä eroaa kuitenkin muiden nuorten elämästä siten, että hän tarvitsee toisen ihmisen kaiken aikaa vierelleen. Anna sairastui pikkutyttönä vaikeahoitoiseen, harvinaiseen ja henkeä uhkaavaan Fires-epilepsiaan.

Suovuoressa Annan turvallisuudesta ja terveydestä vastaa osaava ja ammattitaitoinen neljän nuoren naisen tiimi. Henkilökohtainen avustaja kulkee Annan rinnalla päivin ja öin.

Omaan kotiin muutto oli jännittävää. Parasta oli se, että sai omaa rauhaa ja uusia ystäviä.

Anna Loiske

Anna on iloinen, asioista innostuva ja seurassa viihtyvä nuori nainen. Alkuun koti-ikävä vaivasi silloin tällöin, mutta Anna ystävystyi nopeasti muiden asukkaiden kanssa.

”Tykkään pelata Fortunaa ja Maksijatsia, kuunnella musiikkia ja ommella, kirjoitella päiväkirjaa ja rupatella kavereiden kanssa. Täällä pääsee aina puhumaan jonkun kanssa, jos jokin asia painaa mieltä”, Anna kuvailee.

Työpaikka löytyi läheisestä päiväkodista, missä Anna käy kahdesti viikossa avustamassa keittiötöissä ja leikkimässä lasten kanssa. Lisäksi musiikki- ja fysioterapia rytmittävät arkea.

Henkilökohtaiset avustajat ovat mahdollistaneet Annalle monia ikäiselleen nuorelle tärkeitä asioita. Oman kodin lisäksi myös muita unelmia on käynyt toteen Annan elämässä. Hän sai vastikään tavata monivuotiset idolinsa, Idols-tähdet Ari Koivusen ja Kristian Meurmanin. ”Ari Koivusen keikalla pääsin melkein koskettamaan hänen varpaitaan”, Anna hymyilee.

”Nykyään uneksin suudelmista, että saisin poikaystävän ja paranisin.”

Valokuvat: Pasi Leino

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi