Siirry sisältöön

Loma Helsingissä jäi mieleen

Lilja-tytön perhe vietti unohtumattomat kolme päivää Lintsillä, Korkeasaaressa ja muissa Helsingin huvituksissa. Äidin mukaan yhteiset lomat antavat voimaa arkeen.

Pirkanmaalaisen Lilja-tytön perheessä Tapio ja Kaija Sunin muistorahaston apuraha mahdollisti todellisen unelmien reissun.

– Meillä lapset ovat aina tykänneet kovasti käydä Helsingissä. Viiden hengen perheen majoittuminen on kuitenkin sen verran hintavaa, ettei yhtä yötä pidempään raaski yleensä viipyä, äiti Elina sanoo.

Hän luki muistorahastosta omalla paikkakunnalla toimivan kehitysvammaisten tukiyhdistyksen lehdestä ja päätti kokeilla avustuksen hakemista.

– Oli iloinen yllätys, kun tieto anomuksen hyväksymisestä jonkin ajan kuluttua tuli.

Päällimmäinen tunne oli kiitollisuus. Uskon, että samoin koetaan myös muissa apurahan saaneissa perheissä.

Elina, Liljan äiti

Perhe päätti käyttää avustuksen erityisesti siihen, että Helsingissä ehdittäisiin kerrankin kiertää rauhassa kaikki kivat paikat. Kolmen yön reissuun mahtui paljon tekemistä.

– Kävimme maauimalassa, Korkeasaaressa, Linnanmäellä, Sea Life -akvaariossa, luonnontieteellisessä museossa ja uudessa Oodi-kirjastossa. Lisäksi nautiskelimme ihan vaan kaupungilla kiertelemisestä. Hotellissakin ennätimme saunaan, uima-altaalle ja diskoon, Elina-äiti luettelee.

Apurahan ansiosta perhe pystyi yöpymään keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa, josta oli helppo kulkea kaikkiin kiinnostaviin kohteisiin.

Irtautuminen on tärkeää

Hauskaa lomaa on muisteltu perheessä jälkeenpäin monta kertaa.

– Lapsille se on todellinen the Reissu, johon palataan aina uudelleen. Liljan mieleen on erityisesti jäänyt Korkeasaaren Coco-laiskiainen, joka menehtyi vanhuuteen pian matkamme jälkeen. Pääsimme seuraamaan ruokintaa, ja Coco näytti tykkäävän ainakin perunoista ja porkkanoista.

Äidin mukaan sisaruksetkin ovat tuumineet, että matkalle päästiin nimenomaan Liljan ansiosta.

– Lilja on reipas ja aurinkoinen ekaluokkalainen, mutta totta kai arkeen erityislapsen kanssa kuuluu myös haasteita. Juuri sen vuoksi yhteisten lomien kaltaiset hengähdystauot ovat niin tärkeitä, äiti toteaa.

Hän toivoo, että samanlainen mahdollisuus virkistäytymiseen tarjoutuisi mahdollisimman monelle erityislapsen perheelle.

– Tiedän, että moni perhe on vielä paljon hankalammassa tilanteessa kuin me. Arki on joillakin hyvin kuormittavaa, eikä mahdollisuuksia välttämättä ole kuin kaikkein välttämättömimpiin menoihin.

Elina lähettää lämpimiä terveisiä kaikille muistorahastoa tukeneille:

Lahjoitukset tuottavat paljon iloa lapsille ja jaksamista vanhemmille.

Elina, Liljan äiti

Teksti: Mari Vehmanen
Valokuvat: Perhealbumi

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi