Siirry sisältöön

Kesäleireillä samba soi

Katri Malte-Colliard

Tämä kesä oli erilainen kuin muina vuosina. Monta teemaleiriämme ympäri Suomea saatiin kuitenkin pyörimään poikkeusjärjestelyin.

Kyselimme kesän teemaleiriemme ohjaajilta heidän muistojaan hieman erilaisesta kesästä koronarajoitusten varjossa. Tässä koontia neljän ohjaajan kokemuksista:

Poikkeuksellinen kevät mietitytti leiriläisiä

Kevään kokemuksista juteltiin kaikilla leireillä paljon. Kesäleirit toivatkin pitkään odotettua sosiaalista elämää monen leiriläisen arkeen. Keväällä oli jouduttu luopumaan rakkaista harrastuksista ja työtkin olivat monelta tauolla.

Leiriläiset puhuivat koronasta paljon ja pähkäilivät mahdollista uutta aaltoa. Osa leiriläisistä oli myös pelännyt, että leirit olisivat peruuntuneet koronan takia, mutta olivat iloisia, kun näin ei käynytkään.

Kevät on ollut varmasti kaikille pitkä ja sosiaalisia suhteita oli kovasti kaivattu.

Onnistumisen ja ilon kokemuksia

Sekä leiriläiset että ohjaajat nauttivat pitkästä aikaa yhteisestä tekemisestä ja lennokkaista ohjelmaideoista.

Leiri oli varmasti kaikille tervetullut ja ihanan virkistävä asia. Itsestäkin tuntui ensimmäisellä viikolla, että onko tämä tosiaan totta, että täällä nyt ollaan porukalla!

Leireillä oli varmasti positiivisia vaikutuksia monen kesään. He nauttivat kovasti kesäleirillä puuhastelusta ja kavereista. Kesäleirin jälkeen riittää varmasti muisteltavaa pitkäksi aikaa. 

Leirinuotioita, discoa ja yhdessä tekemistä

Leirien riemuja olivat illanvietot grillikodalla, yhteislaulut ja kiva tunnelma.

Taivassalossa päästiin uimaan ja musisointiin sisällä ja ulkona. Toki kaikki eivät pysty niin osallistumaan yhteisissä tilanteissa ja silloin kahdenkeskiset kontaktit ovat tärkeitä. Leiriläiset toivoivat sambaa ja sambaa he saivat, lisäksi opettelimme diskotanssia. 

Paljon toivottiin makkaranpaistoa, tansseja, ulkoiluja, lettujenpaistoa ja olympialaisia.

Koronaohjeistuksia noudatettiin tarkasti

Poikkeusolojen rajoitukset huomioitiin välttelemällä lähikontakteja, halaamista ja lähellä istumista. Hoitotilanteissa käytettiin tarvittaessa maskia ja muita suojia.

Tarjoilimme ruoan pöytiin, joten meillä oli tänä kesänä A-luokan tarjoilu. Leiriläiset keksivät itselleen kuninkaallisia ja muita aatelisia arvonimiä, joten meillä oli kreivi, ruhtinatar, prinsessa, kuningas ja kuningattaria taisi olla jopa kaksi.

Osallistujamäärä oli pienempi kuin yleensä. Olimme paljon ulkona. Käsiä pestiin ja desinfioitiin tämän tästä ja sairastelevat/oireilevat lähetettiin kotiin.

Ohjaajien hippuhetket

Ohjaajat ovat tärkeimmässä roolissa leirien onnistumiseksi. Tänäkin kesänä ohjaajat näyttivät nauttivan työstään yhtä paljon kuin leiriläiset lomailusta:

Suurin ilo työntekijänä on saavuttaa kontakti leiriläiseen, päästä samalle aaltopituudelle ja saada toiminta ”svengaamaan” niin että kaikilla on leppoisa ja hyvä fiilis. Musiikki on tässä tärkeässä osassa ja tietenkin kauniit maisemat leiripaikassa.

Mieleenpainuvimmat tilanteet olivat ne tilanteet, joissa koko leiriporukka oli mukana ja kaikilla oli hauskaa. Erityisesti jäi mieleeni leiridisco, jossa asiakkaat tuntuivat olevan elementissään tanssiessaan ja laulaessaan.

Huippuhetkiä kaikilla leireillä taisi olla erityisesti se leiriläisten ilo ja nauru.

Muistathan, että ensi kesän 2021 leireille ilmoittaudutaan jo alkuvuodesta. Kannattaakin seurailla näitä verkkosivujamme ja tilata uutiskirjeemme tämän sivun alalaidasta!

Lisätietoja antaa

Jaana Heino

perhelomittaja
Keskinen alue
puh. 040 821 4461
Keskinen alue
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi