Siirry sisältöön

Ella säteilee itsenäisyyden iloa

Ella Huovinen asuu Jyväskylän Palokassa avarassa ja valoisassa rivitalokaksiossa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön vuokralaisena. Omassa kodissa on kiva tehdä vapaasti mukavia asioita.

Ella Huovinen on pystyttänyt teltan rivitalokotinsa terassille. Lintujen laulu ja puiden havina kuuluvat telttaan. Ella nauttii siitä, että voi tehdä kotonaan asioita, joista pitää.

Lapsuudenkodistaan nyt 28-vuotias Ella muutti opintojen takia jo kymmenisen vuotta sitten. Opintojen jälkeen oli luontevaa jatkaa asumista palaamatta lapsuudenkotiin. Suhde perheeseen on kuitenkin lämmin ja tiivis.

Nykyiseen asuntoonsa hän muutti palveluasumisen yksiköstä, koska hän tarvitsi enemmän itsenäisyyttä voidakseen hyvin. Ellan äiti Taina Huovinen kertoo, että itsenäisyys pitää Ellan aloitekykyisenä, toimeliaana ja elämänmyönteisenä. Ilman riittävää itsenäisyyden tunnetta hän taantuisi. Tiskit jäisivät tiskaamatta, pyykit pesemättä, lenkit lenkkeiltyä. Ilo katoaisi.

Ella säteilee kauniisti sisustetussa kodissaan itsenäisyyden onnea. Itsenäisyyteen kuuluu esimerkiksi se, että saa päättää itse, milloin menee nukkumaan, voi noudattaa omaa ruokarytmiään ja käydä vapaasti harrastuksissa.

Kotona olen ja löhöän, kokoan palapelejä ja teen kryptoja. Siivoan, tiskaan, pesen pyykkiä ja joskus leivon.

Ella Huovinen

”Kotona olen ja löhöän, kokoan palapeliä, järjestelen kaappeja ja teen kryptoja, kun äiti on ensin tehnyt niihin kirjaimet”, Ella kertoo. ”Olen myös maalannut itse kaikki taulut, joita täällä on seinillä.”

Myös kodin rutiinit sujuvat hyvin. ”Siivoan, tiskaan, pesen pyykkiä ja joskus leivon. Laitan aamu- ja iltapalaa, ja kun teen ruokaa, keitän eineksien kanssa perunoita, makaronia tai muuta lisuketta.”

Ella Huovinen on ammatiltaan kodinhuoltaja, ja hän käy kahdesti viikossa töissä päiväkodin keittiöllä. Taksi vie töihin, mutta kotiin hän kävelee. Äidin ja mummon luokse matka käy polkupyörälläkin, ja jos kesällä tekee mieli uida, uimaranta on kivenheiton päässä. Palokka on Ellalle jo varhaislapsuudesta tuttua kotiseutua, ja siellä on mukava liikkua. ”Tämä koti on lottovoitto,” Ella ja Taina iloitsevat.

Tämä koti on lottovoitto!

Ella ja Taina Huovinen

Ellan arki sujuu niin hyvin, että hänen luonaan ei käy ohjaajia tai muita työntekijöitä jokapäiväisen elämänmenon tukena. ”Minä hoidan Ellan raha-asiat, ja työpäivien aamuina soitan ja varmistan, että hän on noussut ylös. Illalla hän soittaa sokeriarvonsa, mutta muuten hän hoitaa diabeteksenkin itse”, Taina kertoo. Tarvittaessa koko perhe kokoontuu palaveriin Ellan luokse. Laitetaan yhdessä ruokaa ja jutellaan keittiön pöydän ääressä.

Taina Huovinen arvostaa tyttärensä omatoimisuutta ja topakkuutta. Ellan mielestä äiti taas on joskus ihan mahdoton. ”Mutta se ei haittaa mua pätkääkään.”

”Äiti, mä rakastan sua”, Ella sanoo.

”Mäkin sua”, äiti vastaa.

Teksti: Tuula Puranen
Valokuvat: Ilona Pietiläinen

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on nyt Tukena-säätiö
Uudet yhteiset Tukenan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.tukena.fi